Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-03-30 07:21:00

Kapjanak-e ingyen gyógyszert a gazdag nyugdíjasok?

Az elmúlt hetekben az MSZP miniszterelnök-jelöltje „Fizessenek a gazdagok” címmel hirdetett új politikát. Pár napja pedig a szocialisták elnöke beszélt arról, hogy 65 év felett a gyógyszer ingyenes lesz mindenkinek. A Policy Agenda azt vizsgálta meg, hogy a két üzenet megfér-e egymás mellett, azaz: mi lesz a 65 év feletti gazdagok gyógyszerével?

Kapjanak-e ingyen gyógyszert a gazdag nyugdíjasok?

Ahogy arról azt atv.hu több cikkében is beszámolt, Botka László miniszterelnök-jelölt szerint szélesíteni kell a gazdagok közteherviselésben való részvételét. Ez többkulcsos adórendszert, és valamilyen vagyonadót jelentene. Ennek látszólag ellentmond az a másik MSZP javaslat, hogy 65 év felett mindenki ingyen juthasson a gyógyszeréhez.

A Policy Agenda legújabb elemzésében azt a kérdést tette fel, hogy szabad-e a szociális rendszert jövedelmi rászorultság alapján működtetni. 2015-ben a központi költségvetésből 1.600 milliárd forintot költöttek jóléti szolgáltatásokra. Ebben az összegben azonban nem szerepelnek a nyugellátások, valamint a szociális intézmények működtetésére fordított összegek sem.

Miért nem rászorultsági alapon jár csak a támogatás?

Meglepő módon a szociális támogatások legnagyobb része (44,8%) a biztosítási viszonyhoz kapcsolódik, míg a második helyre (42,4%) az univerzális támogatások (pl. családi pótlék) kerültek. A rászorultsági elvet valamilyen módon figyelembe vevő támogatások az összes forrás 12,8%-át tették ki 2015-ben.

Többször volt vita tárgya a magyar közéletben - főleg a családi pótlék kapcsán - hogy miért ad ugyanannyit az állam a gazdagoknak, mint a szegényeknek.


Elvileg lehet olyan szabályt hozni, hogy a nagyobb jövedeleműek, vagy nagy vagyonnal rendelkezők ne kapjanak családi pótlékot, anyasági támogatást, utazási kedvezményt a gyerekek után.

Ez azonban szükségessé tenné azt, hogy az állam a kisebb jövedelműek számára egy kötelező jövedelemigazolási rendszert írna elő, és ezt intézniük kellene a hivataloknál.

Utoljára a 2006 végén került sor egy ilyen jellegű intézkedésre. Akkor a megszűnő univerzális gázártámogatási rendszert felváltotta egy rászorultsági alapú energiaár-támogatási rendszer. Amennyiben akár csak a családi pótlékot kapó háztartásnak ezt kötelezően évente intéznie kellene a hivatalban, az komoly társadalmi felháborodást váltana ki. Egyúttal az ehhez szükséges ellenőrzési rendszer, és adminisztráció komolyabb költségvetési forrásokat emésztene fel.

Ellentmondás?

Fentiek miatt a politika inkább tart a rászorultsági alapú rendszerektől, és nem támogatja azok bevezetését. Érdekes módon éppen az alapjövedelem mellett érvelők egyik véleménye, hogy a célzott támogatások ellenőrzésére fizetett pénzek több kárt okoznak, mint a nem rászorulóknak kifizetett pénzek. Ezért azok a pártok, amelyek az alapjövedelem mellett érvelnek, és eközben rászorultsághoz kötnék a társadalmi csoportoknak adott támogatásokat, jelentős ellentmondásba kerülhetnek.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink