Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-03-27 14:50:00

Lázár az atv.hu-nak: nem vonják vissza a lex Heinekent

A Heineken mai kapitulációja után Lázár János az atv.hu kérdésére tudatta: már megküldték Brüsszelnek a lex Heinekent notifikációs eljárásra, így nem vonják azt vissza. Ha lesz törvény, a Heinekennel „kivételezni” fognak, büntetés nélkül használhatja a vörös csillagot – árulta el egy másik kormányzati forrás az atv.hu-nak.

Lázár az atv.hu-nak: nem vonják vissza a lex Heinekent

A Semjén–Lázár miniszterek nevével fémjelzett lex Heineken törvényjavaslat már Brüsszelben van, azt ugyanis napokkal ezelőtt megküldték az előterjesztők az Európai Bizottságnak úgynevezett notifikációs eljárásra. Lázár János miniszter az atv.hu-val tudatta, hogy a brüsszeli eljárás egy fél évig is eltarthat, így nincs napirenden, hogy a miniszterek visszavonnák a vörös csillag kereskedelmi forgalomban való használatát rendkívül szigorúan büntető javaslatukat.

Egy másik kormányzati forrás az atv.hu-nak adott helyzetértékelése szerint „Lázár János és Semjén Zsolt fényes győzelmet aratott”, a Heineken kapitulált – épp ezért a kormányzat részéről már nem szeretnék „túlfeszíteni az ügyet”, méltányolják ugyanis, hogy a Heineken meghátrált a bírósági védjegyvitában az Igazi Csíki Sörrel szemben. „Brüsszel térfelén pattog a labda”, mondta kormányzati informátorunk, hozzátéve, hogy mire Brüsszel véleményezi az európai szabályozások alapján a Lázár–Semjén javaslatot, sok-sok hónap eltelhet, aztán a magyar kormány reagál, Brüsszel viszontreagál és ez az egyeztetési eljárás „akár a következő parlamenti ciklusra is elhúzódhat”.

Azaz, a 2018-as választások előtt nem is biztos, hogy a magyar Parlament szavaz majd a lex Heinekenről.

Egy másik miniszter munkatársunk kérdésére, hogy amennyiben a Fidesz–KDNP mégis megszavazza az Országgyűlésben a 2 milliárdos bírsággal és börtönbüntetéssel is fenyegető törvényt, a drákói szigor érvényes lesz-e a Heinekenre, forrásunk állította: ez esetben a Heinekennel egyértelműen „kivételezni” fognak. A holland cégóriás használhatja majd a sörös dobozokon a vörös csillagot,  mert a jelenleg hatályos törvényi rendelkezés lesz érvényes: csak azokra a cégekre vonatkoznak majd a szigorú szankciók, melyek politikai propaganda céllal a társadalmat, illetve a közönséget politikailag izgatva használják a vörös csillagot. Így nyilván a Milky Way-re, az olasz ásványvízre és a Converse vörös csillagára sem lesz érvényes a tiltás.

Ajánlom

További belföldi híreink