Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-03-22 15:17:00

Pedofilgyanú: Újabb szülő tett bejelentést a baranyai sztárpap miatt

A rendőrség nem cáfolta azon értesülésünket, hogy a hét elején újabb panasz érkezett „Karesz” atya ellen, aki az előremenekülést választva feldobta magát egyházi felettesénél.

Mint megírtuk, a Pécsi Egyházmegye hivatalos közleményében Gál Károlyként megnevezett plébános egy gimnazista fiúval folytatott kapcsolata miatt adhatta vissza reverendáját. A püspöki nyilatkozat szerint a klerikus egy évekkel ezelőtti ügyét tárta fel, majd az egyházmegye megvizsgálta a tényanyagot és „világi hivatalos lépés” is történt.

Az atv.hu azonban úgy tudja, hogy az önfeladást az egyik sértett fiatal szülőjének rendőrségi feljelentése előzte meg, és a plébánost ez ösztönözte arra, hogy felkeresse Udvardy György megyéspüspököt, s így elkerüljék a nagyobb botrányt. Ha ez így történt, akkor a hatóság vélhetően nem a püspökségtől tudta meg pedofil bűncselekmény részleteit, holott az egyházmegye közleményében említett előzetes vizsgálatból – XVI. Benedek pápa vonatkozó rendelkezése óta – ennek kellett volna következnie.

További áldozatok?


A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság nem cáfolta azon értesülésünket, hogy az „egy 42 éves szentlőrinci férfi ellen kiskorú veszélyeztetése bűntett elkövetésének gyanúja miatt” folytatott eljárás azóta újabb szülői bejelentéssel gazdagodott.

Ahogyan arról sem kaptunk érdemi információt, hogy a pécsi püspökség tett-e feljelentést a gyanúsított ellen. Azt viszont elárulták, hogy a nyomozás érdekeire való tekintettel „további tájékoztatást nem áll módunkban adni”.


gál károly egy ifjúsági találkozónGál Károly egy ifjúsági találkozón


Érdekes választás

Gál Károly újmisésként Pakson volt káplán, majd a kozármislenyi szolgálat előtt Pécs belvárosában tevékenykedett ifjúsági lelkészként. A csúfos körülmények között nyugdíjazott Mayer Mihály püspök utódja, Udvardy György közelről is ismerte a papot, mivel többször együtt miséztek, és vettek részt iskolai ünnepségen.

A Pécsi Egyházmegye honlapja szerint Kozármisleny azóta új plébánost kapott Kövesi Ferenc személyében, akit először Harkányból helyeztek át Hírdre, majd onnan jutott mostani állomáshelyére, Pécs Gyárvárosba, ahonnan ezentúl oldallagosan ellátja a kozármislenyi plébánia vezetését is.

Válaszra várva

Megkerestük kérdéseinkkel a Pécsi Egyházmegyét, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. Arra voltunk kíváncsiak, hogy az elmúlt években hány pedofíliával kapcsolatos panasz érkezett a püspökséghez; ezek kapcsán indultak-e tényfeltáró vizsgálatok; tettek-e feljelentést a rendőrségen Gál Károly ügyében, illetve van-e tudomásuk arról, hogy a plébánost bárki zsarolta volna. Amint az egyházmegye válaszai megérkeznek, frissítjük cikkünket.

Ajánlom

További belföldi híreink