Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-03-18 08:20:00

Lehallgatás: Az ellenzék szerint orwelli jövőt szán a magyaroknak a Fidesz

A Demokratikus Koalíció álláspontja szerint Orbán Viktornak rendesen tele van a nadrágja, ha tízmillió magyart akar éjjel-nappal megfigyeltetni. A törvényjavaslat ugyanis lehetővé tenné, hogy a hatóságok bárkit, bármikor megfigyelhessenek a bűncselekmény leghalványabb gyanúja nélkül is – állítja a párt alelnöke, Vadai Ágnes, aki szerint orwelli jövőt szán a magyaroknak a Fidesz.

Hozzátette: a TEK már most is engedély nélkül figyelhet meg bárkit, pedig a Strasbourgi Emberjogi Bíróság kimondta, hogy ez ellentétes az Európai Jogok Emberjogi Egyezményével. A törvényjavaslat szerint a büntető eljárás megindítása előtt a különböző hatóságoknak bírói engedély sem kellene az úgynevezett előkészítő megfigyelésekhez.  Vadai Ágnes attól tart, hogy a Fidesz semmiképpen nem mond le az előzetes megfigyelésről.

Sneider Tamás, a Jobbik alelnöke is orwellinek nevezte az elképzelést. „Az Orbán-kormány mindent megpróbál megtenni annak érdekében, hogy a hatalmát biztosítsa és visszaéljen ezzel a hatalommal. Ennek ezernyi jelét mutatta az elmúlt időszakban” – fogalmazott a politikus. A Párbeszéd elnökségi tagja, Hudák János szerint is elfogadhatatlan egy jogállamban a törvénymódosítás. „A Fidesz a jogállam leépítésében már gyakorlatilag semmiféle korlátot nem szab magának és egy rendőrállamot akar kiépíteni, ami lehetővé teszi, hogy az embereket megfélemlítsék” – mondta az ATV Híradójának.

„A parlament most tárgyalja az új büntetőeljárásról szóló törvényt. Az említett módosítás is ennek a törvény csomagnak a része” – mondta Gadó Gábor ügyvéd. Ennek az elfogadásához a jelenlevő képviselők kétharmadának szavazatára van szükség. „Az első, amiben dönteni kell az ellenzéki pártoknak, hogy akarják-e, hogy a jelenlegi kormány egy új büntető eljárási kódexet fogadjon el. Vannak olyan pontok, ahol bővülne a bírói engedély nélküli adatgyűjtés lehetősége, és van, ahol szűkülne. Ez többé kevésbé bizalmi kérdés” – fogalmazott az ügyvéd.

Azaz, hogy elhiszik-e az állampolgárok, hogy ezzel a lehetőséggel a hatalom nem él vissza. Ha ez a bizalom megvan, akár meg is lehetne szavazni ezt a törvényt – mondta Gadó Gábor, ellenkező esetben azonban nemmel szavazna az ellenzéki  pártok helyében.

atv.hu

További belföldi híreink