Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-03-17 14:14:00

Lázár: A volt MSZMP-sek a magyarok szabadsága ellen esküdtek

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint nem az ügynök-, hanem a megrendelői lista nyilvánosságra hozatala a valódi kérdés, azokat kell megismerni, akik a gaztetteket, a megtorlást elrendelték és végrehajtották.

Lázár: A volt MSZMP-sek a magyarok szabadsága ellen esküdtek
MTI Fotó: Rosta Tibor

Lázár János az Emlékpont "Kádár-huszárok és pártkatonák - Munkásőrök Hódmezővásárhelyen, 1957-1989" című kiállításának megnyitóján Hódmezővásárhelyen kifejtette: álvita folyik az ügynökkérdésről, 27 éve várat magára a megrendelők megismerése. "Nem árt tudni, kik voltak azok, akiknek a párttagság sem volt elég, hogy kivegyék a részüket a rendszerből" - fogalmazott az MTI közlése szerint, hozzátéve, hogy mindenkinek megadják majd a megszólalás lehetőségét.
   
Megjegyezte: tudja, hogy más volt a felelőssége annak, aki 1957 után lépett be a munkásőrségbe, mint annak, aki karriervágyból vagy megfelelési kényszerből, a hetvenes-nyolcvanas években csatlakozott a szervezethez. "Nem vendettát akarunk itt Hódmezővásárhelyen", hanem bocsánatkérést és a hibák beismerését - húzta alá.

Hősök és gyilkosok
   
Közölte: 1990 óta a Kádár-rendszer gaztetteiért Magyarországon senkit sem vontak felelősségre, senki sem került börtönbe. "Egyre inkább elmosódnak a határok gyilkos és hős között" - jelentette ki a miniszter. Lázár János azt mondta: Kádár Jánost Szent István és Mátyás király után az egyik legjelentősebb történelmi személyiségnek tartják az emberek, holott "Kádár nem volt több egy köztörvényes gyilkosnál".
   
A miniszter emlékeztetett arra, hogy néhány hónapja Budapest utcáin óriásplakátokon kikerült 1956 hőseinek a neve. Reményét fejezte ki, hogy egyszer a gyilkosok neve is felkerül a falakra. Kifejtette: a Munkásőrség az 1956-os forradalom utolsó mozgalmának elfojtása, a rend fenntartása, egy esetleges újabb ellenforradalom vérbe fojtása érdekében jött létre.    


Aki a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) tagja volt, az 1989-ig arra esküdött, hogy megakadályozza a magyarok szabadságát, önrendelkezését. Ennek ellenére volt 7-7,5 millió ember, aki nem lett párttag, mégis tudott boldogulni - mondta a miniszter.

Szerinte ez jelzi, hogy a tisztességhez, a helytálláshoz, a becsületes élethez nem feltétlenül kellett párttagság. Ahhoz csak a kényelem, az érdemtelen előrejutás, a nagyobb tanácsi lakás és a jobb autó miatt volt szükség - mondta Lázár János. A térség fideszes országgyűlési képviselője arra bátorította az Emlékpont vezetőjét, Miklós Pétert, hogy hozza nyilvánosságra annak a csaknem ezer munkásőrnek és karhatalmistának a nevét, aki részt vett az 1956-os forradalom leverésében.

atv.hu
   

További belföldi híreink