Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-03-18 11:04:00

„Zorán, a szabadságharcos” Plakátokkal érvelt a Fidesz politikusa

Többször is éles vitába fordult pénteken este az Egyenes beszédben az L. Simon Lászlóval folytatott beszélgetés. Az Orbán kormány korábbi kulturális államtitkára a Népszabadság eladását leginkább Gyurcsány Ferencnek hánytorgatta fel, mondván, hogy a kormányzása idején miért nem hozott létre baloldali médiaközpontot. L. Simon hosszasan méltatlankodott, hogy Zorán miért beszél az állami támogatástól független koncertekről, amikor állami cégek szponzorálják a koncertjeit – és még színes plakátokat is hozott magával a stúdióba az állítása bizonyítására.

A mecenatúra kapcsán Zoránt idézte a műsorban L. Simon: Nálam mindig arra ment ki a játék, hogy  soha eszembe nem jutott állami támogatást kérni – szólt a citátum, majd L. Simon hosszan bizonygatta, hogy Zorán nem mond igazat vagy legalábbis pontatlan.

Úgy folytatta: ott van Zorán plakátjain a Magyar Villamos Művek logója, ott valójában közpénz van. „Ne legyünk már ennyire álszentek, mert ha állami cég támogat egy rendezvényt, akkor nem csak a jegyár bevételből tartja el magát a koncert. Nemzeti kulturális alap vagy az MVM vagy a bármilyen megyei önkormányzat – az állami pénz – tette nyomatékossá L. Simon.

Amikor államtitkár voltam, hozzám nagyon sok Kossuth díjas zenész menedzsere jött, hogy segítsek és segítettem. Szerintem a magyar kultúrát támogatni kell. A Sziget fesztivált hányféle módon támogatja az állam? – hangzott a költői kérdés. 

Álszent pályáztatás

Jordán Tamás pályázata is szóba került az Egyenes beszédben. Jordán Tamást régóta ismerem, nagyon jó színésznek és nagyon jó színházi szakember tartom – mondta az egykori államtitkár. Az ő pályázatánál biztos, hogy nem volt kormányzati közbelépés – állította határozottan – azzal együtt, hogy több szabadságot adna a pályáztatónak. L. Simon emlékeztetett: Többször kifejtette, hogy a pályázati rendszer fenntarthatatlan, mert álszent.

Az lenne a normális szerinte, hogy ha a fenntartó meg akarja hosszabbítani az igazgató kinevezését, akkor tehesse meg pályázat nélkül, ha ki akar nevezni egy tekintélyes külföldi igazgatót, akkor azzal se kelljen eljátszatni a pályázati kutyakomédiát. 

Végül felajánlotta, hogy akár ATV-ben is beszállna az ilyen ügyekről a párbeszédbe, mert szerinte szükséges lenne ezekben a kérdésekben értelmes vitát folytatni.

Ott volt, de nem ígért 3 milliárdot

Nem tagadta az Egyenes beszédben L. Simon László, hogy részt vett egy olyan beszélgetésben, amelyre ugyan nem hívták meg az Alexandra könyvesbolt hálózat csődjének rendezésében befolyásos Stotz urat, de az valóban a társasághoz csapódott. L. Simon kategorikusan cáfolta az ügyvéd korábbi állítását, hogy államtitkárként vagy kormány-megbízottként ígéretet tett volna 3 milliárd forintos állami beavatkozásra. Szerinte hamis az állítás, hogy olyan ígéretet tett volna, hogy azt a 3 milliárd forintot el lehet sikálni. L. Simon szerint a jelenlegi tulajdonosok a felelősök azért, hogy az 56 könyvesbolt felszámolási eljárása elindult.  Az egykori államtitkár ma is kiáll a korábbi nézete mellett, hogy a magyar könyvszakmának az az érdeke, hogy ne csupán két nagy kereskedelmi hálózat legyen és a könyvszakma a magyar kultúra része, azzal tehát kormánynak is foglalkoznia kellene – véli ma is L. Simon. 

atv.hu

További belföldi híreink