Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-03-19 08:10:00

Bodnár: Megszüntetjük a TAO-rendszert

Bodnár Zoltán máig nem érti, hogy az Európai Unió miért engedi a TAO rendszer működését. A közgazdász szerint az uniós alapelvekkel ellentétes a látványsportok támogatására kialakított konstrukció. Ebben az esetben ugyanis a költségvetés hatáskörébe tartozó összeget vonnak ki a költségvetésről folyó nyilvános vitából – vagyis a társadalom ellenőrzése alól – fogalmazott az Egyenes beszédben Bodnár Zoltán.

Az, hogy a köz pénzét mire költik, az vastagon politika, és ebben az esetben nem demagógia a labdarúgás támogatását és a lélegeztető gép vásárlásának támogatását összehasonlítani.

Bodnár szerint ennek a 415 milliárdos sporttámogatásnak a problémája az, hogy a költségvetés az oktatásra 210 millió forintot költ egy évben. Ki teszi mérlegre, hogy mi a hasznosabb a társadalomnak

– fogalmazta meg a kérdést a korábbi jegybanki alelnök. Ráadásul a magyar állam a látványsportra sokkal többet költött, mint a 415 milliárdot – állítja Bodnár.

Azt is felháborítónak tartja, hogy a pénznek döntő többsége nem is az eredetileg meghatározott helyekre kerül. Az a probléma: ez közpénz, ez a magyar államot megillető nyereségadó, amiről az állam lemondott, azzal a feltétellel, hogy az adózó azt a kijelölt célra fordítja.

Vagyis Bodnár szerint a TAO költségvetési támogatás. Közbevétel, amelyről nem a közbevétel szabályai szerint döntenek, vagyis nem a költségvetés dönt. Vagyis nincs a nyilvánosság előtt vita róla. A demokratikus mechanizmusokkal összeegyeztethetetlen, hogy vállalatvezetők a pillanatnyi kedvük, vagy az informális kapcsolatrendszerük karbantartása miatt kinek adják a magyar államot megillető milliárdokat. „Ki a bánat hatalmazta fel ezeket az embereket arra, hogy a közpénzt saját kedvük szerint költsék.”

Bodnár megígérte: a 2018-as kormányváltás után az első dolgaink között lesz, hogy ezt a támogatási formát megszüntessük. Csak a költségvetési vitában dőlhetne el az ilyen források sorsa – véli a közgazdász.

atv.hu

További belföldi híreink