Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-03-16 12:47:00

MSZP: Fizessenek a gazdagok!

A szocialisták szerint Magyarország legnagyobb baja a szegénység, ami a kormány igazságtalan politikája miatt nőtt elképesztő mértékűre.

„Fizessenek a gazdagok” szlogennel hirdetett kampányt az MSZP. A párt luxusadót vezetne be, hogy ezzel könnyítse az átlag alatti jövedelműek adóterhelését. Minderről Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje és Molnár Gyula pártelnök beszélt csütörtöki sajtótájékoztatójukon. Molnár elmondta, a programot a köztereken, az utcán az emberek segítségével fogják véglegesíteni. A teljes programot pedig várhatóan május elsején fogják a nyilvánosság elé tárni.

Botka emlékeztetett rá, a legutóbbi társadalmi felmérés azt mutatja, hogy

a magyar háztartások 50 százaléka lényegében teljesen vagyontalan, vagyis legfeljebb az ingatlant birtokolja, amiben él.

Másik 45 százaléknak minimális vagyona van, a lakás mellett maximum egy autót birtokol. A maradék 5 százaléknak viszont 30 milliónál nagyobb vagyona van. „A legmegdöbbentőbb, hogy a magyar háztartások közel kétharmada számára kezelhetetlen bármilyen rendkívüli kiadás” – ismertette az MSZP miniszterelnök-jelöltje.


fotó: mtiFotó: MTI


Molnár az ATV Egyenes beszéd című műsorában szerdán azt mondta, a hatalom csak látszólag szól a szegény emberekhez, valójában a módosabbakat támogatja. A pártelnök szerint csak egy szűk kör gyarapszik, ami az egészségügy és az oktatási rendszer rovására megy.

A szocialisták ezért azt javasolják, hogy

a módosabbak magasabb adóval járuljanak hozzá a közterhekhez.

Ennek pontos mértékét nem árulta el Molnár, de annyit elmondott, hogy terveik szerint azoknak kellene többlet-hozzájárulást fizetniük, akiknek 1 millió forintnál nagyobb a havi jövedelme, akiknek 100 millió forintnál több a vagyona, és 100 hektárnál több földje van. Molnár kijelentette, javaslatukat nem lehet büntetőadónak nevezni.

Botka szintén azt hangsúlyozta, hogy ez nem egy gazdagellenes kampány, az a céljuk, hogy Magyarországon igazságos közteherviselés legyen. Botka szerint a luxusadó a legmagasabb jövedelmű és legnagyobb vagyonú családokat érintené, nagyjából 100-200 ezer főt. Az új adó bevezetésével évi 300 milliárd forintot lehet a költségvetésbe beszedni, ezzel csökkenteni lehetne az átlag alatti jövedelműek adóterhelését.

„A Fidesz vadászni járó milliárdos elitje az MSZP segítségével jut ingyen-kastélyhoz” - írja a Demokratikus Koalíció, miután kiderült, hogy a Grassalkovich-kastély eladásáról szóló kétharmados törvényjavaslatot a kormánypárt részéről Lázár János és Semjén Zsolt, míg az ellenzék részéről a szocialista Hiller István, Bárándy Gergely és Hiszékeny Dezső jegyzik.


atv.hu

További belföldi híreink