Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-03-08 14:12:00

Évi 5-10 meccset fognak játszani a Puskásban

Muszbek Mihály sportközgazdász a magyar szurkolói szokásokhoz képest túlméretezettnek tartja az új stadiont, az induló árat ugyanakkor nem gondolja túlzónak. Félő ugyanakkor, hogy az induló- és a végső költség között tetemes lesz az eltérés.

Az Mfor kedden arról írt, hogy a legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint több tételben 295,8 milliárd forintra emelte a kormány a Puskás Ferenc Stadion építésének állami támogatását. A lap szerint azonban nem egyértelmű, hogy ebben csak a stadion vagy más létesítmények is szerepelnek.

Megjegyezték, hogy a 295,8 milliárdos összegben nincs benne a 3 milliárd forintos tervezési költség, sem a régi Népstadion 4 milliárdos bontási költsége.


Ezekkel a tételekkel együtt 302,8 milliárd forintnál járunk, miközben – emlékeztet a lap – 2011-ben 35 milliárdos projektről beszéltek az érintettek.

A kormány szerint a sajtó rosszul értelmezi a számsorokat, a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja (KKBK) szerint az ezt közlő cikkek rosszul értelmezik a kormányhatározatban szereplő összegeket, illetve azokat hibásan adták össze. Tájékoztatásuk szerint az új Puskás Stadion építési költsége nettó 142,85 milliárd forint. A beruházás ÁFA tartalma 40,5 milliárd forint, ez visszafizetésre kerül a költségvetésbe, tehát nem minősül kiadásnak.

Félezer parkoló 70 ezer emberre

A Puskás Stadionnak az egy nézői férőhelyre vetített költsége 2 millió 450 ezer forint, míg a Pancho Aréna egy nézői férőhelye 1 millió, az MTK csarnoka 1,3 millió, a Haladás stadionja 1,5 millió forintba került.


az új puskás stadion látványterveAz új Puskás Stadion látványterve
Muszbek Mihály sportközgazdász az ATV Start című műsorában arról beszélt, hogy bár a stadion induló ára átlagosnak mondható, ugyanakkor hozzátette, hogy Magyarországon az induló- és a végső ár között jelentős különbség szokott lenni, így félő, hogy végül 30 százalékkal az átlag fölötti lesz a teljes költség. Ennél is nagyobb baj szerinte a műszaki tartalom: „


Ehhez a stadionhoz mindössze 566 parkoló épül, az EB rendezésére alkalmas stadionoknál 4660 parkoló szükséges – mondta.

A 90 ezres Wembley stadionhoz több mint 9800 parkolóhely tartozik.  

Kevés meccs, drága fenntartás

A sportközgazdász szerint az a legnagyobb hiba, hogy míg a legnagyobb európai stadionoknak van állandó bérlője – egy klub, amely használja – ez az új Puskás esetében nem így lesz. Muszbek elmondása szerint a válogatottak az új versenyrendszerben évi 5-10 hazai mérkőzést játszanak, tehát a Puskás Stadion jövőbeni terhelése évi 5-10 közötti mérkőzés, ebből pedig 3-4 barátságos meccs, ahol a nézői érdeklődés igen szerény.A sportközgazdász azt is elmondta, hogy egy ilyen stadion fenntartása a beruházás költségének 3-5 százaléka, tehát ez esetben évi 3-5 milliárd forint közötti összeg a Puskás Stadion fenntartása évente. Muszbek a magyar szurkolói szokásokból kiindulva túlzónak tartja a 68 ezres létesítményt.

atv.hu

 

 

 

 

További belföldi híreink