Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-03-08 07:04:00

Kövér, Semjén és Szájer is ott volt Orbán listáján

Kövér László, Semjén Zsolt és Szájer József is rajta volt azon politikusok listáján, akiket Orbán Viktor szívesen látott volna államfőnek. A miniszterelnök olyanokban gondolkodott, akik "plusz köröket tudtak volna elérni a Fideszhez képest". Tudósembert azért nem akart a Sándor-palotába, mert ők szerinte európai szaktekintélyeknek akartak volna inkább megfelelni.

Kövér, Semjén és Szájer is ott volt Orbán listáján

Szűk körben konkrét elképzeléseket fogalmazott meg Orbán Viktor arról, milyennek kell lennie szerinte a jó köztársasági elnöknek, és egyértelműen az derült ki a szavaiból, hogy eredetileg egy (a plágiumbotrányba belebukott) Schmitt Pál szerű személyt keresett, olyat, akit a Fidesz hatósugarán túlmutató "plusz népszerűség" övez. Azt tartotta volna ideálisnak, hogy egy Göncz Árpád típusú emberközeli elnök a közvetlenségével "elvarázsolja" például a nyugdíjasokat. "Schmitt Pál egy nyugdíjas klubban államfőként is leült a zongorához, és a hatása leírhatatlan volt" - mesélte egy kormányzati szereplő az atv.hu-nak annak apropóján, hogy a Fidesz és a KDNP frakció 131 képviselője kedden aláírta, Áder Jánost jelölik köztársasági elnöknek, és az íveket már Kövér László házelnöknek is eljuttatták.

Arról már beszámoltunk a múlt évben, hogy mivel egy ponton megfagyott a viszony Áder János és Orbán Viktor között, év végén állítólag már nem is beszéltek egymással. Sőt, olyan hírek jutottak el hozzánk, hogy az államfő "csomagolásra", azaz a Sándor-palota elhagyására készült.

A miniszterelnök Balog Zoltán humán csúcsminisztert abszolút alkalmasnak találta az államfői posztra, hiszen a hozzá rendkívül közel álló, a belső bizalmi köréhez tartozó református lelkész korábban társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár is volt. Az viszont fejtörést okozott neki, hogy mivel a miniszter református, a katolikus püspöki kar "megvétózhatja", hogy az ország élén álló közjogi méltóságok egyaránt reformátusok legyenek. (Semjén Zsolt akkor megnyugtatott mindenkit, hogy a katolikus világ tiszteli a minisztert.)


Balog Zoltánt Kövér László ajánlotta Orbán Viktor figyelmébe - miután jelezte, ő maga nem szeretne államfő lenni, mert nem akart kiiratkozni a politikából.

balog zoltánBalog Zoltán

Másrészt e forgatókönyv megvalósulása esetén a Fidesz elveszítette volna az operatív poszton álló választmányi elnökét. A miniszterelnök - mint megtudtuk - azért is tartotta volna jó köztársasági elnöknek Kövért, mert biztos volt benne, hogy lojális hozzá és az új alkotmány szellemében az ország szuverenitásának a sérthetetlensége a legfontosabb a számára. Kövér mellett a listáján szerepelt Semjén Zsolt KDNP-elnök is, a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, aki a szélesebb, "plusz" nemzeti egységet fémjelezte volna. Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő neve is elhangzott szűk körű beszélgetésen a részéről, forrásunk szerint azért is, mert az alaptörvény normaszöveg koncepciójának ő volt a megfogalmazója, "így meglett volna a szimbolikája". Azonban Orbán pótolhatatlannak ítélte a brüsszeli fronton. Így hármójuk neve sem kormányülésen, sem fideszes testületi üléseken nem hangzott el.

Forrásaink szerint annak ellenére, hogy a sajtóban megjelent akadémikusok - Pálinkás József, Vízi E. Szilveszter volt MTA-elnökök - neve is, a belső fideszes-kereszténydemokrata körben teljesen egyértelmű volt, hogy a miniszterelnök óvatos a "tudósemberekkel", félőnek tartotta ugyanis, hogy ők a megválasztásuk után már az európai magas szakmai közvéleménynek akarnak inkább megfelelni. Maróth Miklóst, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dékánját is az ilyen tekintélyes akadémikusokhoz sorolta - mondta forrásunk.


Orbán Viktor tudja, hogy Áder János ismételt megválasztása államfőnek nem hoz számára plusz politikai hasznot a '18-as választások előtt, de Ádert a Fidesz teljes vezetése tiszteli, és a saját konzervatív politikai közössége is respektálja.

Majtényi is beszél - A Fidesz ebből profitálni akar ?

A parlamenti matematika szerint legfeljebb két jelölt lehet hétfőn a parlamenti államfő-választáson, mivel Áder János 131 képviselő ajánlását megkapta. Majtényi László jelölésével valóban kettős jelölés lesz, akkor arra tesznek javaslatot, hogy mindkét jelölt beszélhessen az Országgyűlés előtt 15-15 percben - mondta Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető a sajtótájékoztatóján, aki a demokratikus ellenzék jelöltjéről egyenesen azt állította: Soros György jelöltje.

Az atv.hu-nak fideszesek nem cáfolták: ha Majtényi László kormányt támadó beszédet mond majd hétfőn, az államfőválasztás előtt a T.Házban, abból a Fidesz-KDNP profitálhat, hiszen szerintük akkor Majtényi azt bizonyítja, nem alkalmas államfőnek, mert nem a teljes nemzeti egységet képviseli.

 

 

 

Ajánlom

További belföldi híreink