Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-03-07 09:43:00

Tarlós: az olimpiától független beruházások nem maradnak el

Tarlós István az ATV-ben arról beszélt, hogy nem Demszky Gábort, hanem „az általa különösebben nem csodált Horváth képviselőt” védte meg az OLAF-jelentés kapcsán. A főpolgármester azt is elmondta, mikor kezdődhet a hármas metró felújítása.

Tarlós: az olimpiától független beruházások nem maradnak el

Megvédte elődjét, Demszky Gábort a korrupció vádjától Tarlós István az Országgyűlés gazdasági bizottságának hétfői ülésén – írja a Népszava.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) négyes metró beruházásról készült elmarasztaló jelentéséről szóló meghallgatáson a főpolgármester úgy fogalmazott: Demszky Gábor főpolgármesternek alkalmatlan volt, nem voltak birtokában a posztja betöltéséhez szükséges műszaki, szolgáltatói ismeretek.

„Ilyen interpretációban ez ostobaság, nem egészen ez történt. Nem azért, mintha szégyellnék valakit megvédeni, aki méltó rá, inkább azt mondom, hogy ennek a mérlegnek két serpenyője van”

– mondta Tarlós István főpolgármester az ATV Start című műsorában. Tarlós szerint az OLAF-jelentés tartalmáról kéne beszélni, mert eddig csak véleményeket ütköztettek.

A csalás elleni hivatalnak „2010 után egyetlen egy észrevétele volt, ahol meg kellett kerülnünk az ellenőrzőmérnök tekintetében egy közbeszerzési eljárást. Maga az OLAF azt írja, hogy itt szó sincs bűncselekmény gyanújáról, hanem egy sokkal komolyabb, súlyos szabálytalanságot, összeférhetetlenséget nem tudtunk megszüntetni. Az összes többi észrevétel 2010 előtti időszakra vonatkozik, sőt azok a brutális észrevételek, amik a visszafizetés rémét felvetik, döntő többségében 2006-os választások előtt voltak” – magyarázta a főpolgármester.

Arról is beszélt, hogy ha valakit megvédett, az „az általa nem különösebben csodált Horváth képviselő volt az MSZP-ből”, mert Horváth Csaba 2006-ban nem volt ott fővárosi közgyűlés tagja, ahogy Tarlós sem. Azt is elmondta, hogy két dologgal kell óvatosnak lenni, az egyik, hogy jogi értelemben kit nevezünk felelősnek, ebben védte meg Demszky Gábort, hiszen róla még illetékes nem mondta ki, hogy bűncselekményt követett volna el. Tarlós szerint a másik, amivel óvatosan kell bánni: a számok.

Az olimpiától független beruházások nem maradnak el

Lázár János miniszter a kormányinfón azt mondta: Budapestnek nem kellett az olimpiára ezermilliárd forint fejlesztési forrás, így abból a vidék fejleszthető.

Tarlós emlékeztetett, hogy még csütörtökön helyesbítették ezt a kijelentést: „Ez úgy értelmezhető, hogy kifejezetten sportcélú, és az olimpia rendezését direkt módon szolgáló beruházások elmaradhatnak, de nem a teljes beruházási kontingens, erről szó nincsen” – reagált a felvetésre a főpolgármester. Hozzátette: az olimpiától függetlenül is megvalósítandó beruházások természetesen nem maradnak el.

Nyáron indul a fejlesztés

„A Demokratikus Koalíció különleges tehetségű, visszatérő képviselőjénél mindig vannak megértési problémák. A korábbi szocialista frakcióvezetőről beszélek, nem szeretek rá reagálni, de ha naponta tart sajtótájékoztatót, akkor abból előbb-utóbb kommunikációs zavarok keletkeznek. Tehát szó sincs arról, hogy a hármas metró felújításának beruházását a kormány megtámadta volna, egy jogszabályi változtatás miatt egy hónapot csúszik a dolog” – mondta a hármas metró felújításával kapcsolatban Tarlós István, Gy. Németh Erzsébetre utalva. Hozzátette: nyáron, talán július folyamán a fejlesztés megindul.

 

 

 

További belföldi híreink