Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-03-06 10:20:00

Kerényi: Én megszavaznám Jordán Tamást!

Kerényi Imre rendező a szombathelyi önkormányzati képviselők helyében megszavazná színházigazgatónak Jordán Tamást. Orbán Viktor miniszterelnöki megbízottjának – aki ebben a minőségében a magyar kulturális értékekért is felel – az a véleménye, hogy Jordán Tamás az elmúlt tíz évben bizonyította: „kreatív, fontos ember és izgalmas színházat csinál”.

Kerényi: Én megszavaznám Jordán Tamást!
Kerényi Imre

„Ha én szombathelyi önkormányzati képviselő lennék, biztos, hogy megszavaznám színházigazgatónak újra Jordán Tamást” – nyilatkozta az atv.hu-nak Kerényi Imre, akit annak kapcsán kérdeztünk meg, hogy Eperjes Károly a Vasárnap Reggelnek azt mondta: szerinte bölcs döntés született akkor, amikor nem választották újra Jordán Tamást a szombathelyi színház élére. A színész szerint a mai Magyarországon mindenki politizál, és a politika mindent megoszt, miért pont a színházzal lenne másképp?
 
Kerényi Imre, Kossuth-és Jászai Mari-díjas rendező, színházigazgató,egyetemi tanár, publicista (politikus) – aki Orbán Viktor miniszterelnök megbízottjaként a „tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért” felel – az atv.hu kérdésére, hogy miért támogatná színházigazgatónak Jordán Tamást, akinek a pályázatát épp’ a fideszes képviselők nem szavazták meg, azt mondta:

„mert egy kreatív alkotó, fontos ember, izgalmas színházat csinál”.

A szombathelyi közgyűlés csütörtökön este eredménytelennek nyilvánította a pályázatot, amelyen egyedül Jordán Tamás indult az általa alapított Weöres Sándor Színház igazgatói posztjáért. Annak ellenére döntöttek így, hogy a szombathelyi színház a társulat valamennyi tagjának aláírásával kiadott egy nyilatkozatot, amelyben kifejezték, hogy a színházigazgatóval szeretnék folytatni a munkát.
 

jordán tamásJordán Tamás


Jordán Tamást támogató nyílt levelet juttatott el Szombathely vezetéséhez Törőcsik Mari, aláírt egy levelet az összes Nemzet Színésze címmel kitüntetett művész, a Színházi Kritikusok Céhe, a Magyar Színházi Társaság, hat szombathelyi civil szervezet, a Független Előadó-művészeti Szövetség, a Pintér Béla és Társulata, az Örkény Színház és a Székesfehérvári Vörösmarty Színház. A Facebookon 9700 támogató aláírás gyűlt össze, és sok száz szombathelyi tüntetett a városháza előtt Jordán Tamás mellett.
 
A színházigazgató jelezte: újra pályázik. Az új pályázatot harminc napon belül kell újra kiírni. A pályázaton eredetileg Dér András rendező is indult, aki 22 előadást rendezett a színházban, majd amikor a nyugat.hu kiszivárogtatta a pályázatát, visszalépett, és „botrányos körülménynek” minősítette az esetet.  Jordán Tamás eleve nyilvánosságra hozta saját pályázatát még a közgyűlés döntése előtt.

Ajánlom

További belföldi híreink