Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-02-17 14:10:00

NOlimpia: Több mint 266 ezer aláírást adott le a Momentum

Leadta az olimpiai pályázatról való népszavazási kezdeményezéséhez összegyűjtött aláírásokat a Momentum Mozgalom.

A 266 ezer 151 aláírást tartalmazó íveket Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke és közvetlen kollégái adták le a Fővárosi Választási Irodában adták le. A népszavazás kiírásához 138 ezer érvényes aláírásra van szükség.

A Momentum Mozgalom a következőt írta a Facebookon: „Megcsináltuk! Köszönjük mindenkinek, aki aláírta a kezdeményezést, segített gyűjteni, vagy támogatott minket. Több tízezren váltak az elmúlt harminc napban részévé egy cselekvő mozgalomnak. Külön köszönjük az 1800 aktivistánknak azt a rengeteg munkát, amit 30 nap alatt hóban, fagyban, latyakban beletettek a magyar demokráciába, új reményt adva az egész országnak.”

Üzentek Orbánnak

"Azt szeretnénk üzenni a Fidesznek, Orbán Viktornak és Tarlós Istvánnak, hogy az, hogy nem kérdezték meg az embereket, arról, hogy legyen-e olimpia Magyarországon, az egy hatalmas és óriási mulasztás volt a részükről" - fogalmazott Fekete-Győr András az aláírások leadásakor, hozzátéve, hogy ezt megtette helyettük a Momentum.
    


A mozgalom vezetője nyomatékosan felszólította Orbán Viktort és Tarlós Istvánt is, hogy ne lehetetlenítsék el a népszavazást, ez ugyanis értékelése szerint gyávaság lenne a részükről, valamint elárulnák azokat, akik egyébként támogatják az olimpia ügyét.

A helyi népszavazási kezdeményezést Fekete-Győr András nyújtotta be magánszemélyként. A népszavazási kérdés úgy hangzik: "Egyetért-e ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?"

Tarlós visszavonhatja a pályázatot

Tarlós István főpolgármester mai sajtótájékoztatóján beszélt többek között az olimpiaellenes népszavazásról is. Egy kérdésre válaszolva azt mondta: „ha tényleg lesz népszavazás, sőt, ha már eldőlt, hogy a budapestiek kellő számban aláírták, hogy népszavazást akarnak, én személy szerint – bármi lesz a hivatalos terminológia – erősen el fogok gondolkodni, visszavonjuk-e a pályázatot”.

Tarlós István bírálta az ellenzéki, szocialista politikusokat, „akik erősen megszavazták másfél éve az olimpiát, ha ennyire aggódtak, nem kezdhettek volna saját akaratukból aláírásokat gyűjteni? Miért pont most jutott eszükbe? Nekik ez a népszavazás nem az olimpiáról szól, hanem másról” – jegyezte meg. Újságírói kérdésre Tarlós István úgy fogalmazott: „nem fogom a népet se becsapni, se kijátszani, nem fogok lassítani folyamatokat, végső határidőt kivárni, erre akkor is figyelni fogok, ha jogi szempontból nincs ráhatásom. Messzemenőleg elzárkózok attól, hogy a népakaratot kijátsszuk. Ha lesz népszavazás, annak az eredményét messzemenőkig tiszteletben fogom tartani”.

Az ívek leadásáról szóló videót itt nézheti meg:

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink