Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-02-17 07:50:00

"Felháborító" - Teljesen más ízű a narancslé Szlovéniában, mint itthon

Több nagy élelmiszergyártóról is kiderült, nem csak Szlovákiába, hanem Magyarországra is rosszabb minőségű termékeket szállítanak, mint például Ausztriába.

Néhány napja az Index írt arról, hogy a szlovák élelmiszer-biztonsági hatóság vizsgálata megállapította: az élelmiszeripari multik rosszabb minőségű árut visznek a szlovák boltokba, mint amit mondjuk Ausztriában adnak el. Ugyanazzal a márkajelzéssel árult kólában Szlovákiában több a cukor, felvágottban kevesebb a hús, fűszerben kevesebb az íz.

A portál ezek után a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih) érdeklődött, hogy folytatott-e a magyar hatóság is hasonló vizsgálatot. A Nébih válaszleveléből kiderült: az élelmiszeripari multiknál a Nébih is vizsgálódott, a tapasztalat pedig nagyjából ugyanaz, mint északi szomszédunknál. A Nébih időszakonként elmegy bevásárolni ugyanazokhoz a szupermarketláncokhoz (Spar, Aldi, Metro, Lidl) Ausztriában és Magyarországon is, azt vizsgálva, hogy mennyire tér el az áru a határ két oldalán. A hatóság viszonylag hosszú és részletes listát küldött arról, hogy milyen különbségeket találtak. A legtöbb terméknél nem találtak nagy összetételbeli eltérést, egyszerűen csak nem volt olyan finom, amit a magyar polcokra küldtek a cégek, de volt olyan készítmény, amelynek magyar változatából egész összetevők hiányoztak – írja a lap.

Nincs szabályozva, hogy ugyanazt kell mindenhol adni

Szöllősi Réka, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének ügyvezető igazgatója az ATV A nap híre című műsorában azt mondta, a gyártók alapvetően abban érdekeltek, hogy mindenütt azonos összetételű termékeket állítsanak elő, és nem érdekük, hogy ilyen ügyekkel hozzák őket hírbe.

Vannak azonban olyan esetek, amikor az „ízpreferenciák” vizsgálatából kiderül, hogy bizonyos régiókban megéri új ízben, új recept alapján kifejleszteni az adott terméket

– magyarázta az ÉFOSZ ügyvezető igazgatója, aki azt is elmondta, jelenleg nincs jogi szabályozás arra vonatkozóan, hogy a multiknak egységes összetételben kellene a termékeiket előállítani, a csomagoláson viszont pontosan fel kell tüntetniük a termék tartalmát.

A jogalkotók és jogalkalmazók felelőssége

Sem kapacitás, sem megfelelő háttér nincs a Nébih-nél arra, hogy a magyar jogszabályokat mindenütt következetesen betartassa, ezért ezen kockázatok fennmaradnak mindaddig, amíg a kormányzat a hatósági rendszer leépítésére törekszik – ezt már Sallai Róbert Benedek LMP-s országgyűlési képviselő mondta a műsorban. Sallai szerint ezek az élelmiszerbiztonsági problémák részben a jogalkotók, részben pedig a jogalkalmazók felelőssége, mert bár valóban nincs nemzetközi szabályozás arra vonatkozóan, hogy a gyártóknak a különböző országokban ugyanolyan minőségű termékeket kellene forgalomba hoznia,

a szabályozás a magyar jogalkotó kezében van azzal kapcsolatban, hogy Magyarországon mit lehet forgalomba hozni, és mi kerülhet a magyar emberek asztalára.

Teljesen más ízű ugyanaz a narancslé itthon

Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület képviseletében felháborítónak nevezte, hogy egyes gyártók azonos márkanév alatt, ugyanazt a terméket más összetételben hozzák forgalomba a különböző országokban. Mint mondta, a Nébih-éhez hasonló felmérést az egyesület tagjai is végeztek:

aki elutazott valahová, az hozott egy narancs üdítőitalt, amiről kiderült, hogy Olaszországban, Angliában, Szlovéniában és Magyarországon is más-más gyümölcstartalommal árulják, a különbség pedig az ízben is azonnal érezhető volt.

Volt persze olyan termék, például csokoládé, amiből szintén begyűjtöttünk mintákat, és ott az összetételben nem volt különbség – tette hozzá. Dömölki szerint noha az adott ország ízvilágához valóban érdemes alkalmazkodni, és a multik ezt általában remekül felmérik, elvárható lenne, hogy azonos márka és terméknév esetén mindenütt ugyanolyan összetételű termékek kerüljenek forgalomba. Az OFE elnöke szerint ugyanakkor a minőségbeli esetleges különbségek ellenére az egységes élelmiszerbiztonsági szabályoknak köszönhetően Magyarországon ugyanolyan biztonságosak az élelmiszerek, mint más országokban – nyugtatott meg mindenkit Dömölki Lívia.

atv.hu / J.I.

További belföldi híreink