Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-02-16 09:10:00

Tarlóst is meghívják OLAF-ügyben, a főpolgármester el is megy

Tarlós Istvánt is meghívják a gazdasági bizottságba, és ő, lévén „karakán ember”, el is fog menni – jelentette ki az ATV-ben Bánki Erik. A főpolgármester az atv.hu-nak reagált is a meghívásra: mint kiderült, azt ő maga kezdeményezte Bánkinál.

Ahogy arról portálunk is beszámolt, nem jelent meg az Országgyűlés gazdasági bizottsága szerdai ülésén sem Medgyessy Péter, sem Gyurcsány Ferenc, sem Bajnai Gordon volt miniszterelnökök, és nem jelent meg Demszky Gábor, Budapest korábbi főpolgármestere sem, akiket a testület az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) a 4-es metró beruházásáról szóló jelentéséről hallgatott volna meg.

„A bizottsági ülésen vártuk a három volt miniszterelnököt, és a korábbi főpolgármestert, ők nem jöttek el, ahogy ezt már korábban a sajtóból is tudhattuk. Medgyessy Péter legalább vette a fáradságot, hogy visszajelzett a bizottságunknak, miszerint külföldi elfoglaltsága miatt nem tud eljönni, de külföldi útja után áll a rendelkezésünkre” – mondta az ATV Start című műsorában Bánki Erik a gazdasági bizottság fideszes elnöke.

Arról is beszélt, hogy kíváncsiak lettek volna Demszky válaszaira, mivel „a nyilatkozatai teljesen zavarosak”. Szerették volna megkérdezni arról is a korábbi főpolgármestert, hogy történhetett meg, hogy „egy ilyen nagyságrendű beruházást kivettek a Fővárosi Közgyűlés hatásköréből, és – többek között – Demszky Gábor javaslatára átkerült a BKV-hoz”.

Arra a kérdésre, hogy miért nem a BKV munkatársait kérdezik meg, Bánki azt mondta, „első körben a politikusok felelősségének a kérdésére szerettünk volna fókuszálni a bizottsági meghallgatás során, és lesz egy következő forduló, ahol a korábbi főpolgármester-helyetteseket kívánjuk meghallgatni” – magyarázta Bánki. A politikus hozzátette: az érdemi vizsgálat természetesen az ügyészségen történik.

Tarlóst is meghívják

„Természetesen meg fogjuk hívni Tarlós Istvánt is. A következő meghallgatások között – ha nem az első, akkor a második lépcsőben – biztos, hogy Tarlós Istvánt is meg fogjuk hallgatni. Ismerem a főpolgármester urat, ő karakán módon el fog jönni, és válaszolni fog a kérdésekre” – jelentette ki a bizottság elnöke. Hozzátette: Tarlós István kaotikus állapotok között vette át a beruházást.

Tarlós: De mennyire

Az atv.hu munkatársa azzal a kérdéssel fordult Tarlós Istvánhoz, hogy eleget tesz-e a meghívásnak, és elmegy-e a parlamenti OLAF-vizsgálóbizottság ülésére a 4-es metró kapcsán.

A főpolgármester erre azt a választ adta, "de  mennyire." Az is kiderült, a meghívást ő maga kezdeményezte Bánkinál. 

Vita a befogadó központ építéséről

„A migrációs helyzetről, a kampányfelkészülésről és a külföldi szervezetek magyarországi fiókszervezeteire vonatkozó átláthatósági szabályokról is szó lesz a Fidesz-KDNP szerdán kezdődő, háromnapos kihelyezett frakcióülésén, Visegrádon” – közölte Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a tanácskozás előtt Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

„Az öt pont, ami szerepelt a miniszterelnöki évértékelőben, annak a jogalkotásban várható következményeiről beszéltünk, hogy ennek megfelelően milyen törvények fognak a parlament elé kerülni” – számolt be az ülésről Bánki Erik.

Fő kérdés volt a szerdai napon, hogy „hogyan tudják továbbra is megvédeni Európa határait Magyarországon”. „Újdonság lesz, hogy amíg nincs a státusza bepontosítva a menekülteknek, addig Magyarországon kell, hogy tartózkodjanak, ellenőrzött és őrzött körülmények között, utána lehet csak tovább utazni” – mondta a bizottság elnöke.

„Felmerült az a kérdés is, hogy szükség van-e új befogadó központ építésére, tegnap ekörül kialakult egy olyan vita, hogy mennyire indokolt és mennyire nem. Abban maradtunk, hogy megvárjuk a számokat, hogy alakul az idei évben a Magyarországra belépni szándékozó migránsok száma” – mondta a Fidesz politikusa. Hozzátette: ha indokolt, akkor új befogadó állomás is épülni fog. 

További belföldi híreink