Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-02-16 15:07:00

Ilyen életet élt Makaóban Kim Dzsong Un meggyilkolt féltestvére

Mielőtt Malajziában meggyilkolták, Észak-Korea vezetőjének kiutált féltestvére, Kim Dzsong-nam hozzá közel álló források szerint csendesen élt az ázsiai szerencsejáték-központban, Makaóban. Kerülte a botrányt, és személyes biztonsága felől láthatólag nyugodt volt.

Ilyen életet élt Makaóban Kim Dzsong Un meggyilkolt féltestvére

Egy őt több mint egy évtizede ismerő forrás elmondta: utoljára a múlt hónapban találkozott a barátságos, pocakos Kimmel a makaói Four Seasons Hotelben, amint az észak-koreai férfi süteményt és italt fogyasztott a szálloda halljában lévő kávézóban. „Gyakran láttam őt egyedül. Úgy tűnt, hogy nem voltak testőrei. Egyáltalán nem tűnt idegesnek” – mondta az ügy érzékenysége miatt névtelenséget kérő ismerőse.
 

Öt évvel ezelőtt, Kim Dzsong-nam könyörgött féltestvérének, hogy vonja vissza azt az állandó megbízást, amely a dél-koreai hírszerző ügynökség szerint ellene irányuló merényletre vonatkozott.

Egyes elemzők szerint azonban Kim Dzsong Un továbbra is úgy vélhette, hogy testvérét fel lehet használni rendszere megdöntésére.
 
2012-ben egy Kim Dzsong-nam életének kioltására irányuló kísérlet már történt, amely után nem sokáig tartózkodott huzamosabb ideig egy helyben: gyakran utazott Délkelet-Ázsia és Kína különböző városai között.
 
Az Amerikai Egyesült Államok és Dél-Korea kormányzati forrásai szerint Kimet észak-koreai ügynökök gyilkolták meg hétfőn, Kuala Lumpur repülőtéri termináljában. Egy Phenjan és Peking vezető tisztviselőivel kapcsolatban álló forrás a Reutersnek elmondta:

szerinte nem Észak-Korea áll a gyilkosság mögött. „Kim Dzsong-nam-nak semmi köze nem volt (Észak) Koreához. A rezsimnek nem volt oka megölni őt” – vélte a forrás.

Az áldozat makaói barátai elmondták: Kim nyugodt ember volt, gyakran öltözött hétköznapi módon, néha farmert, szandált, vállán pedig Louis Vuitton táskát hordott. A dél-koreai hírszerző hivatal szerint Kim a Kína fennhatósága alatt álló területen, ismert feleségeinek legalább egyikével és két gyermekével élt a kínai hatóságok védelme alatt.

atv.hu / Reuters


 

További belföldi híreink