Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-02-15 10:51:00

Antall Péter: Soha nem beszéltem Szert Boglárkával politikáról

Antall Péter beperli Szert Boglárkát. Az atv.hu-nak adott interjúban az Antall József Tudásközpont vezetője azt állítja: Boglárkánakl nem azért kellett mennie, mert felszólalt a lájkoló Editke mellett, hanem mert nagyon sokszor késett, és őt magát és családtagjait is becsmérelte. Antall Péter azt mondta, a Tudásközpont változatlanul számít a kormánytól a költségvetési támogatásra.

Antall Péter: Soha nem beszéltem Szert Boglárkával politikáról

Beperli Szert Boglárkát?

Jogászainak már elemzik a helyzetet, élni fogunk a jogi lehetőségeinkkel. De nem célom senkit tönkretenni. Nekem az a fontos, és ezért is vállaltam ezt az interjút, hogy ha téves kép alakult ki az alapítványról, az változzon meg, mert méltatlan ez az egész ügy az intézményhez és az antalli örökséghez. 

Régóta ismerjük egymást és a botrányt kavaró Facebook posztja óta kérem, hogy nyilatkozzon. Miért csak most vállalta az interjút?

Az ügyvédeim tanácsára nyilatkozom csak most. Amikor megjelent az első cikk rólunk, bekértem az ügyvédeinket, végighallgattam az ő érveiket, és úgy döntöttünk, hogy egyelőre nem reagálunk. Mostanra viszont eljutott az ügy egy olyan pontig, ami már súlyosabb annál, hogy el lehessen mellette menni.

Ön szerint az, ami történt, kizárólag munkajogi kérdés?

Számomra ez alapvetően egy munkajogi kérdés, igen. Tehát nem a szimpátiáról szól vagy hasonlóról, már ami Szert Boglárkát illeti.

Az Antall Péter - Szert Boglárka meccset meg kell nyerni a munkaügyi bíróságon?

Én ezt abszolút így gondolom. Maga az átalakítás, a Tudásközpont átszervezése tavaly ősszel kezdődött, átalakult a kuratórium, átalakult a felügyelőbizottság, összevonásra kerültek különböző irodák és új egység is létrejött . Egy új struktúrát hoztam létre, és ennek a része volt ez a változás is.

Szert Boglárka elbocsátása?

Igen. Igazából én ezt már november elején meg akartam lépni, csak úgy láttam, hogy felmenteni embereket karácsony előtt, az nem szerencsés. Nem akartam senkinek a karácsonyát elrontani, ezért inkább áttettem a következő évre az átszervezés kellemetlen részét.

Azt állítja, hogy Szert Boglárka elbocsátása nem megtorlás volt? Nem véleménynyilvánítási kérdés?

Nem, számomra nem.

Elmondaná, mi történt?

Igen, elmondom akkor, hogy ez hogy történt. Volt egy értekezlet, és ugye már ismert, írtam egy üzentet előző este, hogy arra kérem a munkatársakat, hogy ne mondjanak az olimpia ügyében véleményt. De ez nem egy utasítás volt, hanem egy kérés.

A Facebook üzenet arról szólt, hogy ne tegyen ki senki és ne is lájkoljon olimpiát támadó posztokat. Ne menjen a kormányállásponttal szemben, mert annak a kilépő papírját ön szívesen aláírja.

Én ezt nem találtam fenyegetőnek.

A kilépő papír és az, hogy nem kötelező itt dolgozni… 

Mi  nem foglalkozunk belpolitikai kérdésekkel, tehát én azt írtam, hogy aki belpolitikával akar foglalkozni, és mondjuk, a belpolitikán belül olyan kérdésekkel, ami nekünk nem vág a profilunkba, az valóban keressen egy másik intézetet. Ezzel nekem nincs gondom.

Szert Boglárka nagyon sok helyen nyilatkozott, a Tanítanék mozgalom demonstrációján is felszólalt. A történteket a nyilvánosság a véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tekintette. 

Tudom, olvastam. De ismétlem, mi nem foglalkozunk belpolitikai kérdésekkel.

Az miért baj, ha valaki, mint magánszemély a Facebookon lájkol valamit, azaz a politikai véleménynyilvánítás jogát gyakorolja?

Azzal, hogy ha egy munkatársunk a Facebookon lájkol, nekem nem volt gondom. Inkább azzal, hogy én ennek már láttam a jövőjét.

Attól tartott, hogy nem pusztán egy lájk lesz a Facebookon, hanem a munkatársuk aktivistaként kiáll egy stand mögé és elkezd aláírásokat gyűjteni?

Igen, pontosan így van. És azt is, hogy az aláírási akcióból egy belpolitikai csörte lesz, és hamar párttá alakul a Momentum mozgalom. Én pont ezért ennek elébe akartam menni, hogy mi maradjunk ki a belpolitikai csatározásokból. Hát valljuk be, ez nem sikerült.

Szert Boglárka nem gyűjtött a Momentumnak aláírásokat, még csak nem is lájkolt.

De a munkaszerződés, amit minden munkavállaló aláír, tartalmazza a titoktartást, ami vonatkozik a sajtónak tett nyilatkozatokra is. Ezt írta alá Szert Boglárka is.

De azonalli hatállyal fölmondtak neki, amikor kiállt a lájkoló Editke mellett, nem?

Ő ezt rosszul mondta és tévesen állítja mindenhol, ugyanis a munkavégzés alól mentettem föl. Jelenleg a felmondási idejét tölti, ami hó végén jár le.

Tehát akkor igazából most a felmondási ideje alatt sértette meg a munkaköri leírásában vagy a munkaszerződésben foglaltakat?

Igen, abszolút!

De Ön változatlanul azt állítja, hogy az átszervezés volt az oka, amiért menesztették?

Igen.

Ha nem a like miatt vált meg tőle, és nem Editke megvédése miatt, akkor miért őt bocsátották el?

Nálunk erős hangsúlyt kap a V4, amit apám indított el, hiszen ő kezdeményezte a Visegrádi Együttműködést. Négy főállású munkatárs dolgozott a V4 és KEK irodában, és négy főállású munkatárs az EU-irodában is. A két irodát költséghatékonysági szempontok miatt egyesítettem. És két ember közül kellett választanom, hogy ki legyen a továbbiakban az irodavezető. Úgy láttam, hogy mind munkavégzésben, mind a vezető felé a lojalitásban – én ezt vállalom, nekem a lojalitás igenis fontos –, a másik munkatársunk alkalmasabb, ezért mellette döntöttem. 

szert boglárkaSzert Boglárka

Mi a lojalitás kötelező mértéke? Szert Boglárka nem volt lojális?

Az például, hogy nem tesz trágár megjegyzéseket, mondjuk szemtől szemben az igazgatónak. Én eléggé rosszul viselem az olyasmit, ha a többi munkatárs előtt személyeskedve ócsárolnak a családtagjaimmal együtt.

Ilyesmi történt?

Igen, igen.  

Az Ön állítása áll Szert Boglárkáéval szemben, vagy voltak erre tanúk?

Voltak, igen, több tanú is volt. Tehát azt hiszem, hogy vannak bizonyos határok, és van, amit egy vezetőnek már nem kell eltűrni. Nem is tudom, hogy el lehet-e mondani azt, hogy miket mondott. Figyelmeztettem, hogy későn jön, rengetegszer késett. Az irodai beléptető rendszerünk rögzíti a belépési adatokat, és én havonta megkapom a kimutatást, hogy ki mikor ért be. Ő 15 egymást követő munkanapból 9-szer késett több mint negyedórát úgy, hogy ezt nem jelezte reggel a felettesének. Volt, hogy 37 percet késett, kétszer is, amikor én Olaszországban voltam. De azt gondolta, hogy úgysem vagyok itthon, nyugodtan késhet. Ezt nem hiszem, hogy bármelyik multinacionális cégnél jó néven veszik. Különösen, hogy a munkaszerződésben aláírta, hogy a munkaidő 9-től fél 6-ig tart, ami azt jelenti, hogy 9 órakor már az asztalánál ül és dolgozik, és nem azt, hogy „beszédül” negyed 10-kor vagy fél 10-kor vagy fél 10 után 9 perccel. Tehát sok problémám volt vele már jó ideje.

És kapott figyelmeztetést?

Igen, kapott írásbeli figyelmeztetést, szóbelit pedig többször is. Rendszeresen késett az értekezletekről is. Minden kedden 9 órakor van értekezlet. Akkor is van értekezlet, hogy ha én nem vagyok itt, csak akkor más tartja meg. Érdekes eset volt, hogy egy ilyen alkalommal elég „frech"-ül szóvá tette a helyettesemnek: mégis milyen már az, hogy 9 órakor van egy értekezlet, ez nem professzionális, egy jó vezető nem tart 9-kor értekezletet. Egy multinacionális cégnél van, akit berendelnek fél 8-ra is. Mi nem multik vagyunk, szerintem a 9 órás értekezlet az egy teljesen emberi időpont, meg kell jelenni. Az emberiség egyik nagy találmánya a vekker, föl kell kelni időben. És mivel a másik munkatársunkkal ilyen problémák nem voltak, egyszerűen végzi a dolgát problémamentesen és szakmailag is rendben van, természetes, hogy őt választottam.

Szert Boglárkával volt politikai, ideológiai vitája? 

Soha nem beszéltem vele politikáról. Nem is nagyon szoktunk itt politizálni, legalábbis énvelem biztos nem.

De a Facebook-körlevele egy politika-motivált bejegyzés volt arról, hogy miután a Lázár János vezette Miniszterelnökségről kapják a pénzt, a költségvetési támogatást, ezért nem lenne jó, ha olyan mozgalmakkal szimpatizálnának, amelyek a kormánnyal szemben akcióznak. Ez nem politizálás?

Szerintem nem. Az én ízlésem szerint nem.

A kormány részéről kaptak olyan jelzést, hogy a pénz folyósításának az lenne a feltétele, hogy tartózkodjanak a lájkoktól, a politikai véleménynyilvánítástól, legalábbis a kormánnyal szemben ne tegyék?

A kormánytól semmiféle kérés nem érkezett, semmilyen óhaj-sóhajt nem kaptunk erre vonatkozólag. 

Azt hogy kell érteni, hogy ez az intézmény, az Antall József Tudásközpont nincs átpolitizálva, és hogy távol tartja magát a politikától és teljesen a szakmaiság, a professzionalizmus és kizárólag a rendezvényszervezés neutrális útján halad, ha évente 600 milliót kapnak a kormánytól?

Vannak bizonyos antalli értékek, amiket nem szeretném, hogy tagadjon, aki itt dolgozik, ezek az európai uniós értékek, az atlantizmus...

Van teszt, amikor fölveszi a munkatársakat?

Nem hozom szóba az értékeket sem, a józan észre apellálok, soha nem kérdeztem még meg a politikáról senkit, amikor nálunk állásinterjún volt.

Antall József tisztelete vagy a lojalitás az Antall család iránt feltétel?

Soha nem kérdeztem ezt sem, de azt sem kérdeztem meg, hogy ki volt apám valamelyik minisztere, semmi ilyen jellegűt. Volt már vita házon belül arról, hogy kérdezzek bele egy állásinterjúban, hogy a jelölt mit tud Antall Józsefről. De nem kérdeztem meg egyszer sem. Két dolgot szoktam kérni: munkát és lojalitást. Ha valamelyiket nem kapom meg, elköszönünk egymástól. Ezt minden interjún elmondom. 

antall józsefAntall József

A lojalitás mit jelent?

Intézményi lojalitást. Engem lehet szidni szakmai alapon, mert én vagyok a főnök, ki a fenét szidjon, ha nem engem. De magát az intézetet nem. Lehet jó hírünket kelteni, de rossz hírünket ne keltse senki, számomra ez jelenti a lojalitást.

Szert Boglárka szerint ez egy komolytalan szervezet, ahol nem is folyik igazi, professzionális munka, legalábbis nem az évi 600 millió arányában.

Hát lehet, hogy ő ezt nem vette észre, talán becsukott szemmel ült itt fél évig, de ettől még komoly munka folyik a Tudásközpontban.

Másrészt az udvaroncok, lakájok túlbuzgóságával vádolta, már ami a kormányhoz való viszonyulását illeti, hogy taxival jár dolgozni, a titkárnő furikázza, mert nincs is jogosítványa.

Kérdezhetném, hogy melyik az igaz…

Továbbá nincs nyelvvizsgája, és mint valami egyeduralkodó osztogatja a kegyeket. A Tudásközpontnak mennyire vehető komolyan a teljesítménye? 600 milliós költségvetési támogatás valóban nagy összeg. 

Nagy összeg és szerintem egy reális összeg. Ez az egyetlen összeg, ami valósan jelent meg a sajtóban, mert a fizetésem például köszönő viszonyban sincs azzal, amit például a HVG megírt. Ez az, amikor félreértelmeznek egy éves jelentést, és a bérköltségek sornál nem veszik figyelembe, hogy 43 főállású munkatársunk van, emellett sokan megbízásos alapon dolgoznak nekünk, gyakornokaink vannak, külsősök. Négy helyen van irodánk: Budapesten, Brüsszelben, Győrben, Pécsett. Az idei évben 17 könyv készül, és legalább hat-nyolc könyv van már lekötve a jövő évre. Ezeknek meg kell vásárolni a jogait, le kell fordítani, a fordítóknak honoráriumot kell fizetni, szerkesztőt, lektort. Egy komoly stáb van körülöttünk külsős munkatársakból is.

Fejvadász céggel dolgoznak?

Azzal is, igen, meg hirdetünk is.

Mi a minimum feltétel?

Általában két idegennyelv-tudás, de van, aki három-négy nyelven beszél. Múltkor összeszámoltam, 17 nyelven tudok levelet írni a nap bármelyik szakában, természetesen a munkatársak segítségével, közte kínai, török. De  8-10 PhD-s is dolgozik itt és legalább még kétszer ennyi, aki külsősként segíti a munkánkat: ír, bejön az előadásainkra, és eseti megbízást kap. Ha olyan minőségű könyvet tud írni valaki, akkor helyet kap a tankönyvsorozatunkban. A kutatási és könyvkiadási tevékenységünk mellé jön a rendezvények, konferenciák sora. Évente öt nagy rendezvény adja a programunk vázát: a think.BDPST nyitja az évet márciusban, ez egy innovációs, stratégiai konferencia a külüggyel együttműködve, majd májusban a Dunai Regatta, ez ugye egy evezős verseny, tavaly az Oxford és a Cambridge csapatai szálltak vízre, tavalyelőtt a Harvard és a Princeton. És természetesen az Antall József Nyári Egyetem júliusban, most a V4 és az Európai Unió kapcsolata lesz a fókuszban. Ősszel két nagy programunk van minden évben: a SUSCO Budapest fenntartható fejlődés konferencia és a BudSec biztonságpolitikai konferencia. Ezek mellé jönnek a kisebb programok.  

2009-ben volt szerencsém találkozni Schäuble német pénzügyminiszterrel,  amikor az Antall-épületszárny avatása volt Brüsszelben, akkor elmondtam neki  a koncepciónkat, és erre ő magától mondta, hogyha gondoljuk, szívesen eljönne hozzánk előadást tartani. Ezzel megkerestem Mészáros Tamást, a Corvinus egyetem akkori rektorát, és felvetettem neki, hogy ezt a meglévő antalli kapcsolati tőkét állítsuk a Corvinus mögé - így jött létre a Tudásközpont. Nagyon sok hallgatónak szereztem ösztöndíjat külföldön, ENSZ-gyakornokságot, Amerikába kijuttattam embereket… Én a munkám nagy részében egyfelől a stratégiai tervezéssel foglalkozom, másrészt a könyvkiadással. Általában fél 8 és 8 között bejövök az irodába, és hat előtt sosem megyek el.

Orbán Viktor brüsszeli előadói estjét Európa jövőjéről a Tudásközpont szervezte a Konrad Adenauer Alapítvánnyal közösen.

Igen, az Adenauer Alapítvánnyal nagyon jó kapcsolatunk van. Korábban az MDF pártalapítványának, az Antall József Alapítványnak az igazgatója voltam, akkor is folyamatosan egyeztettünk, többször jártam Berlinben. Az Antall név legalább annyira megnyitja az ajtókat a diplomáciában külföldön, mint Magyarországon. Voltam a francia felsőházban, fogadtak a Bundestagban; itt, a szobámban ült már német tartományi miniszterelnök, osztrák alkancellár, tehát sok jelentős ember.

Az egyik blogon, ha már az édesapjáról van szó, azt írták, hogy Antall József igazi demokrata volt, és ha élne, akkor egy "sallert" kiosztana most a fiának, mert ő nem viselkedett volna úgy, mint a fia. Ő az Orvostörténeti Múzeumnak volt a vezetője, mégpedig egy olyan időben, amikor olyanoktól kapta a költségvetést a múzeum, akik nyilván ideológiai ellenfelei voltak.  

Láttam azt a grafikát vagy gúnyrajzot, ami kettőnket ábrázol. Vicces. Nem kell ilyenekkel foglalkozni. 

Az Ön Facebook üzenetéről mit gondolna?

Azt gondolná, hogy ennél ő sokkal keményebb kritikákat kapott annak idején, és nem foglalkozna vele.

Arról, hogy Ön írt egy olyan körüzenetet, hogy ne lájkoljatok, mert akkor véget ér a karrieretek nálam.

Azon, hogy korlátoztam-e a politikai véleménynyilvánítást, lehet, hogy jogászok elvitatkozgatnának. Hogy apám erről mit gondolna, azt nem tudom, nem vagyok gondolatolvasó. Olvastam az MDF-es kritikákat is rólam... Nekem egyébként van egy speciális helyzetem, sosem kell bizonygatnom, hogy én a jobboldalon állok. Nekem nem kell ezt magyaráznom. Én a jobboldalra születtem.

Editke, akinek azt mondta állítólag, hogy „gyere, megpofozgatlak”, itt dolgozik még?

Hát először is, ez így nem hangzott el. Az Editke stimmel, az összes többi nem. És igen, itt dolgozik.

Nem hangzott el az, hogy „megpofozgatlak”?

Nem. Erre az ominózus értekezletre ő jött a közvetlen felettese helyett és én belekérdeztem a könyvkiadás sorrendjébe, megkérdeztem, hogy végül is két kiadás előtt álló kötetnek mi lett a végleges címe, és nem tudott a kérdéseimre válaszolni. Előtte volt ugye a körüzenetem, hogy ne lájkolgassatok nekem, amire az értekezleten is utaltam. És amikor már jöttünk kifelé az értekezletről, akkor azt mondtam Editkének, hogy „na, Editke, ma helybe jöttél a pofonért”. De Editkével mi nagyon jóban vagyunk, egy csomót utaztam vele könyvfesztiválokra. És természetesen itt dolgozik, a jövőben is számítok a munkájára. 

antall péterAntall Péter

Azt honnan tudta, hogy Editke lájkolt?

Valaki mondta, hogy néhányan lájkolták a Nolimpiát.

Editke előtte vagy utána lájkolt már, miután megkapta ezt az e-mailt?

Fogalmam sincs, én ezeket nem olvasgatom.

Editke kapott valamilyen írásbeli fegyelmit?

Dehogyis! 

Szóbeli figyelmeztetést?

Hát szóban ennyit kértem, hogy ezt ne csináljátok. Editke egyébként ma délután jön hozzám referálni, hogy melyik könyvünk hogy áll. Szeret itt dolgozni, és én is elégedett vagyok vele, jó munkaerő. Ez egy fiatal társaság, és itt van egy ilyen sajátos, azt szoktuk mondani, hogy „AJTK-érzés”. Van, aki ezt nem érzi, és ha nem érzi, akkor keres egy másik állást. Ennek a fiatalos hangulatnak része egy-egy olyan lazább szófordulat is, mint a “helybe jöttél a pofonért”. De mindig a jó ízlés határain belül maradok, senkit sem alázok vagy sértek meg, tehát szerintem ez egy jó munkahely. Szert Boglárka egyébként sem ekkor, sem máskor nem szólalt fel, ahogyan állítja. 

Ez érdekes. Most is megírná ezt a bizonyos kör-emailt? Holnap is?

Nem, biztos, hogy nem.

Megbánta, hogy megírta?

Nem kellett volna leírnom, inkább szóban kellett volna kérnem a munkatársakat, hogy azért ne menjetek szembe azzal, hogy a Tudásközpont aktuálpolitikától mentes… Lehet, hogy ezt az első indulatomban elrontottam. 

Azzal, hogy ezt írásban körbeküldte.

Igen, igen.

És Szert Boglárkát is elbocsátaná? Úgy, hogy Ön természetesen még nem tudná, amit a szintén itt dolgozó feleségéről, a felesége hugáról mondott és a lakájokról. 

Abszolút! Még sokkal inkább. 

Az igaz, amit a sajtóban olvashattunk, hogy Ön 50 millió forintot kapott Bajnai Gordon kormányától 2010-ben?

Annyi igaz, hogy tényleg jártam Szigetvári Viktornál, tényleg írtam egy anyagot 2009-ben, hogy az első demokratikus parlament, illetve az első szabad választás és az első kormány megalakulásának 20. évfordulója alkalmából egy négypárti programot szervezzünk a felső házban – úgy emlékszem, akkor négy párt volt a parlamentben –, egy méltó megemlékezést. Ezért voltam Szigetvári Viktornál, és jól emlékszik, hogy 50 millió volt a teljes költségvetés, de ebben más is volt: szoborállítási elképzelés, könyv, stb. De mivel ebből nem lett négypárti együttműködés, nem valósult meg az esemény, és nem kaptam pénzt.

Egyetlen fillért sem kapott?

Egyetlen fillért sem. Úgy voltam vele, hogy ha nincsen benne mindegyik párt, akkor én külön nem akarok Bajnai Gordonnal együtt ülni az Országház Vadászteremben.

Lázár János azt mondta a kormányinfón, hogy „ha legközelebb jön hozzám Antall Péter pénzt kérni, majd akkor megbeszéljük ezeket a dolgokat”. Ismét megy hozzá?

Ez úgy van, hogy mi költségvetési soron kapjuk a 600 millió forintot, miniszter úrhoz körülbelül évente egyszer megyek, elmondom, hogy milyen terveink vannak, és megkérdezem tőle, hogy mit gondol. Volt rá példa, hogy egy tervünkhöz még ajánlott valamit, mint mikor elmondtam, hogy foglalkozunk az angolszász konzervativizmussal és erre azt mondta, hogy az jó irány és adjunk ki róla több könyvet, hogy még jobban megismertessük ezt a gondolatot, ezt a világnézetet. És hát természetesen azt is megírtam miniszter úrnak, hogy ez az ügy, ami miatt most itt ülünk, valójában hogy történt.

lázár jánosLázár János

Tehát akkor továbbra is számítanak a kormánytól jövő költségvetési támogatásra?

Igen. 

Más forrásuk is van?  

Vannak más forrásaink, de azok projektalapon érkeznek, például a V4 alaptól. Az a helyzet, hogy Magyarországon egy ekkora intézetet állami mecenatúra nélkül nem lehet működtetni. Az első két évünkben pályázatról pályázatra éltünk, keserves időszak volt és nehéz. 

Orbán Viktorral szokott beszélni?

Legutóbb Brüsszelben egy ebéden tudtam vele pár szót váltani, de egyébként ez egy más szintje az életnek.

(Nyitókép: Facebook)

Ajánlom

További belföldi híreink