Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-02-14 17:04:00

Megtorpant a néppártosodás a Jobbikban

Volner a Betyárseregnél járt, Toroczkai a Kitörés Emléktúrán volt, miközben a vecsési jobbikosokat nem zárják ki a zsidózás miatt. Akadozni látszik a „kamaszkori túlkapások” elhagyása a Jobbikban, aminek egyik magyarázata a néppártosodással megcélzott szavazóréteg makacs ódzkodása lehet.

Megtorpant a néppártosodás a Jobbikban
Forrás: facebook/Jobbik

Minden közvélemény-kutatónál csökken a Jobbik népszerűsége, vagyis a néppártosodás egyelőre nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Vonáék 2015 májusáig tudták szinten tartani a 2014-es választási kampány kezdete óta gyarapodó szavazótáborukat. Ekkor az összes megkérdezett válaszadó 15 százaléka biztosította őket támogatásáról, ám a növekedés megállt. Onnantól kezdve nagyjából kéthavonta vesztettek egy-egy százalékot, míg be nem állt a mostani állapot (10-11 százalék.)

Ezt a lejtmenetet a többnyire a párt érdekkörébe sorolt Iránytű Intézet is kimutatta, igaz ők a 2015 júniustól 2016 februárig tartó intervallumban. Utoljára tavaly októberben mértek pártpreferenciát, akkor a Jobbiknál az augusztusi eredményhez képest újabb egy százalékos csökkenést tapasztaltak a teljes népesség körében (15-14%), de a biztos pártválasztóknál (25-24%) is hasonló volt a helyzet. A Publicus Intézet szerint a Jobbik 2015 februárja óta választóinak egyharmadát veszítette el: 1,3 millióból 900 ezer maradt.

Ennek ellenére egy tavaly év végi háttérbeszélgetésen a Jobbik vezetői úgy értékelték helyzetüket, hogy 2015 tavasza óta most vannak a legközelebb ahhoz, hogy a Jobbik legyen a második legnagyobb erő Magyarországon. Ebben szerintük nem csak a baloldal szerencsétlenkedése játszik szerepet, hanem az is, hogy

a közvélemény-kutatásokban a nagy pártok közül ők a legkevésbé elutasítottak, illetve a másodlagos pártpreferenciák alapján hatalmas tartalékaik vannak még a pártnélküli, baloldali konzervatív szavazók táborában,

de valamennyire a Fidesz és a Jobbik között ingázó nemzeti konzervatívok között is.

Etikai bizottság kontra elnökség

Ugyanakkor mintha nem akarnának szabadulni a – pártelnök szavaival élve – „kamaszkori botlások” idejét jellemző nyilas, neonáci kapcsolatrendszertől. Ennek is köszönhető, hogy a néppártosodás logikájában újra és újra ellentmondások látszanak. Az egyik legszembeötlőbb példa, hogy miközben Vona Gábor hanukai üdvözletet küld Köves Slomó rabbinak, a gesztusra alpárian reagáló vecsési jobbikosok annak ellenére megússzák egy megrovással, hogy a Jobbik közleményében

„vallásgyalázásról” és a párt értékrendjével „teljesen szembeforduló” megnyilatkozásról írt, amelynek nincs helye közöttük.

Megkeresésünkre Volner János, a Jobbik alelnöke és frakcióvezetője azt mondta, nem lenne helyes, ha bírálná a párt – Staudt Gábor frakcióvezető-helyettes által elnökölt – etikai bizottságának döntését,

de tény, hogy szembementek a párt hivatalos álláspontjával. Nem elhanyagolható körülmény, hogy a vecsési alapszervezet vezetője, Szabó Attila tíz éve a Betyársereg tagja, és a Jobbik színeiben jutott be a vecsési önkormányzat képviselő-testületébe.

Volner János pedig meghívott vendége és résztvevője volt a Betyársereg február eleji, negyedik országos találkozójának, ahol a magát mostanában patrióta sportklubként aposztrofáló szervezet bejelentette politikai szárnyának megalakulását.

szabó attilaSzabó Attila

A betyárokat még megtartják

Az alelnök erről azt nyilatkozta az atv.hu-nak, hogy már tavaly is elment a seregszemlére, ahol idén „részben magánemberként” volt jelen.

Arra azonban nem számított, hogy szem- és fültanúja lesz a betyárok politikai szárnybontogatásának. Mint mondja, ha tudja előre, mi készül, nem ad okot félreértésekre a jelenlétével. Azt azért biztosra veszi, hogy Tyirityán Zsolt seregvezető és barátai nem a párttá alakuláson gondolkodnak,

sokkal inkább a közéleti szerepvállalásaik önvédelemét szeretnék megszervezni, hogy „ne lehessen büntetlenül mocskolni őket, hanem meg tudják védeni magukat”.

forrás: betyarsereg.huForrás: betyarsereg.hu

Mivel Tyirityán több interjúban is kifejtette, hogy nemzetiszocialista, vagyis a náci eszmékkel szimpatizál, adja magát a kérdés, hogy ezt hogyan lehet összebékíteni a Jobbik néppárti karakterével? Volner nem kívánta minősíteni a „Betyársereg egyik tagjának ideológiai beállítottságát”, mert szerinte az egészet kell nézni, márpedig az jó irányba indult el a patrióta sportmozgalommá válás útján. A Jobbik közeli N1 TV-nek a találkozóról készült riportjából valahogy kimaradt az alelnök, szerepelt viszont benne a príma orosz kapcsolatokkal rendelkező Templomos Lovagok vezetője, aki az Angol Rendőrség taktikai mellényeiből hozott párat ajándékba a seregnek.

Kitörés emléktúra Toroczkaival

Nem segíti a tisztánlátást, hogy – a Betyársereg honlapjának adott interjújában – Volner János „messze a legütőképesebb hazafias önszerveződésnek” nevezte a szervezetet, amelynek vezetője idén is felszólalt a botrányos kimenetelű, és önkényuralmi jelképek használata miatt rendőrségi feljelentésekbe torkolló Becsület napi megemlékezésen. Egy héttel korábban Ásotthalom Jobbikos polgármestere, a „tévéostromos” Toroczkai László a Budai Kitörés Emléktúrát teljesítette, oldalán a Hatvannégy Vármegye alelnökével, a felvállaltan hungarista Incze Bélával, aki ellen korábban a Duna-parti mártíremlékműre pingált: „Nem a ti országotok, mocskos zsidók!”, „Oda lesztek belelőve” feliratok miatt indult büntetőeljárás.

forrás: facebookForrás: Facebook

Ha a Jobbik komolyan gondolja a néppártosodást, valamit kezdenie kell a Betyársereggel. Azt már tudjuk, hogy Tyirityánnak mi erről a fúzióról az álláspontja, mert a Magyar Önvédelmi Mozgalom és a B.M. Szebb Jövőért Alapítvány Zagyvarékáson megrendezett önvédelmi táborában kifejtettek értelmében a létezésüket meghatározó fasizmus, hungarizmus, nemzeti szocializmus, már nem részei a korszellemnek, és bár ezeknek az eszméknek a képviselőire továbbra is büszkén kell gondolniuk, modernkori megjelenítőinek az a dolga, hogy ideológiájukat a jelen kihívásaihoz igazítsák. Erre pedig jelen pillanatban a Jobbik elnöke, Vona Gábor a legalkalmasabb – emelte ki a seregvezető.

atv.hu / (Nyitókép: Facebook/Jobbik)

Ajánlom

További belföldi híreink