Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-02-09 20:40:00

Tarlós: Hol van a sokat emlegetett szürkeállomány?

Nem tartunk ott, hogy vissza kelljen fizetni 59 milliárd forintot, a város és az ország érdekét mindenkinek kötelessége védeni, Budapest főpolgármesterének akkor is kötelessége az OLAF jelentéseit vitatni, ha csak 1-2 milliárd forintot tud visszaszerezni – ezt Tarlós István mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A főpolgármester szerint az OLAF nem hozott határozatot, egyelőre nem kell semmit visszafizetni, 4 évig folyt a vizsgálat, a dokumentumban van 77-78 megállapítás, ezeket kell vitatnia Budapestnek.

A városvezető elmondta: ő és a kormány a jelentés megállapításainak tartalmával egyetértenek. Hozzátette: nem véletlenül óvatos a nevekkel kapcsolatban, Demszky Gábor ügyvédje olyanokat mond, hogy megállapítható, hogy a volt főpolgármesternek nincs jogi felelőssége, ez nem egy komolyan vehető kijelentés.

Az meg egészen elképesztő, hogy valakinek ne legyen politikai felelőssége azért, ami az általa vezetett fővárosban történt 20 év alatt, azonban a jogi felelősségét én nem tudom megállapítani – fogalmazott. Tarlós István kijelentette: az OLAF tett megállapításokat, vannak olyan elemek, amelyek felvetik a korrupció és a csalás gyanúját, ilyen például az Alstom és a Siemens. A főpolgármester hangsúlyozta: ezeket a szerződéseket 2009-ig megkötötték, azt az ötöt, ahol a legkomolyabb problémákat észlelik, még a 2006-os választások előtt kötötték meg, ezeket az ügyeket nem tudja kommentálni, mert nem tudja, mi történt.

A városvezető elmondta: 2009 nyarán itt kellett volna lennie az összes szerelvénynek, 2010-ben egy volt itt, annak sem volt típusengedélye, ezzel nem lehet mit kezdeni.

Hozzátette: az alkalmasság és alkalmatlanság kérdése is felvetődik ebben az ügyben, de olyan nincs, hogy egy főpolgármester 77 problémát nem vesz észre éveken keresztül.

Hozzátette: ha ez így van, akkor hol van a sokat emlegetett szürkeállomány. Az OLAF jelentésben 2003-tól vannak dátumok, az új városvezetés módosított szerződéseket, ezzel 30 milliárd forintot visszaszereztünk a városnak, ezeket a módosításokat meg sem említi a jelentés, ezekkel semmi bajuk sincs – magyarázta.

Tarlós István szerint egy 2010 utáni ügy van, az ellenőrző mérnök szerepköre, az új vezetés megszüntetett egy törvénysértő állapotot, hülyeség azt állítani, hogy ez korrupció volt. A főpolgármester elmondta: nagyon rosszak a szerződések, sok kárt okoztak vele, hogy hány esetben állapítanak meg bűncselekményt a hatóságok, még kérdés. A politikus kijelentette: ki kell nyitni a jelentést, és meg kell nézni, mi van benne.

Az olimpia rendezéssel kapcsolatban azt mondta: Budapest jól járhat ezzel, az Agenda 2020 bevezetése előtt kételkedett. Hozzátette: az aláírásgyűjtés látszólag szól az olimpiáról, valójában teljesen másról, mindenesetre a nép akaratát tiszteletben fogja tartani, még akkor is, ha az más, mint amit ő gondol.

atv.hu

További belföldi híreink