Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-02-07 08:26:00

Niedermüller: Lengyel László dokumentumokat ígért

Niedermüller Péter beszélt Gyurcsány kiszorításáról, a DK háta mögött zajló ellenzéki együttműködésekről, azt azonban nem árulta el, hogy neki konkrétan milyen szerepet szánt volna Lengyel László Gyurcsány leváltásában.

Gyurcsány Ferenc szombati évértékelőjében egy ellene zajló baloldali cselszövést említett, szerinte az MSZP, az Együtt, a Párbeszéd, Botka László és egy önjelölt királycsináló a DK háta mögött szervezkedik. Majd Gréczy Zsolt, a párt szóvivője leleplezte a királycsinálót, Lengyel László személyében.

Hétfő reggel Molnár Csaba a DK ügyvezető alelnöke az ATV Start című műsorában megerősítette azokat a lapértesüléseket, miszerint Lengyel László a DK belülről való bomlasztásának tervével kereste meg Niedermüller Pétert, a párt uniós képviselőjét.

„A történet nem Lengyel Lászlóról és rólam szól, hanem arról, ami Gyurcsány Ferenc beszédében is elhangzott, hogy a demokratikus ellenzék vezető politikusai, akik hetek-hónapok óta az együttműködés útját keresik - legalább is a nyilvánosság előtt -, olyan összejöveteleken, hivatalos tárgyalásokon vettek részt, aminek az egyik alapvető témája az volt, hogy hogyan lehet pártot, vagy politikust kizárni” – ezt már Niedermüller Péter mondta az ATV A nap híre című műsorában.

A DK európai parlamenti képviselője pontosan tudja, hogy arról volt szó, hogy valamilyen módon Gyurcsány Ferencet ki kell zárni ebből a készülő együttműködésből. Szerinte az ellenzék azóta dolgozik a DK elnökének kizárásán, miután Botka László kijelentette, nincs szükség Gyurcsány Ferencre az együttműködésben, mert több szavazatot veszíthet vele az ellenzék, mint amennyit nyerhet. Hozzátette: a DK szavazóira szüksége van az együttműködésben lévő pártoknak, csak Gyurcsány Ferencre nincs.

Azt is elmondta, hogy kétszer találkoztak Lengyel Lászlóval, az első találkozón arról volt szó, hogy ez nem hivatalos megkeresés, hanem egy magánbeszélgetés volt, a második után viszont már abban maradtak, hogy tájékoztatni fogják a DK vezetőségét. Niedermüller elmondása szerint Lengyel László ígért neki írásos anyagokat, amiből végül nem lett semmi.

Lengyel László nem érti a vádat

Az atv.hu megkeresésére Lengyel László elismerte, hogy beszélt Niedermüller Péterrel, de „onnantól kezdve semmi sem igaz, ami ezzel összefüggésben elhangzott”. A Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatója már magát a bűnt sem érti, amivel vádolják. Szerinte a DK uniós képviselője nem tehet róla, hogy belerángatták „ebbe a hülyeségbe”, és sajnálja Niedermüllert, hogy „rossz társaságba keveredett”.

lengyel lászlóLengyel László

Lengyel László ugyanazt gondolja Gyurcsány Ferenc közéleti szerepéről, mint tíz évvel ezelőtt, jelesül, hogy már régen el kellett volna tűnnie a politika színpadáról, pártja és szavazói ugyanakkor továbbra is fontos részei a baloldali politikának. Mint az elnök-vezérigazgató mondja, semmiféle szervezkedésnek vagy szétverési kísérletnek nem része, és nem érti, hogy ha a DK tárgyalni akar Botkával, miért nem teszi.

A Párbeszéd tagad

A Párbeszéd elnökségi tagja a műsorban cáfolta, hogy pártja részt vett volna bármiféle háttérmegbeszélésen az ellenzéki együttműködéssel, vagy Gyurcsány Ferenc szerepével kapcsolatban. Hegyesi Beáta úgy fogalmazott, egy ilyen összeesküvéssel a párt saját magát írná felül, hiszen a Párbeszéd az előválasztás pártja, amelynek az a törekvése, hogy a mandátumok sorsa ne hátsó szobákban, mutyizásokkal, haveri megbeszéléseken dőljenek el.

Noha Gyurcsány az LMP-t nem említette az összeesküvők között, az adásban az ellenzéki párt társelnöke is nyilatkozott, és elmondta, Lengyel Lászlóval és ellenzéki politikusokkal is folytatott megbeszéléseket. Ezeken a megbeszéléseken is felhívta a figyelmet arra, hogy az ellenzéknek garanciát kell adnia arra, hogy kormányváltás esetén nem csak a mostani, de a 2010 előtti időszakhoz képest is más irányt vesz majd az ország. Ami Gyurcsányt illeti, Hadházy Ákos szerint túl sokat beszélünk a volt miniszterelnökről, márpedig a választásokig hátra lévő alig több, mint egy évnek nem róla kellene szólnia.

Indok lehet a Lengyel László-ügy?

Böcskei Balázs politikai elemző pedig arról beszélt, nehezen elképzelhető, hogy egy magánbeszélgetés ilyen szintű felnagyítása kizárólag Gyurcsány Ferencről szólna, szerinte miután koordinált megállapodás biztosan lesz az ellenzéki pártok között, a Lengyel László-ügy akár indokként is szolgálhat Gyurcsány számára, hogy külön induljon a DK-val a 2018-as választáson.

Mindenesetre az előválasztás tekintetében sem a diskurzus, sem a folyamatok nem haladnak, a többi forgatókönyv közül pedig a 2014-ben elkövetett hibákat egyik sem képes kezelni – vélekedett az elemző, aki szerint kevés az esélye, hogy egy ilyen ügy és az azt követő ellentmondásos nyilatkozatok után a demokratikus ellenzéki oldalon a bizalmi viszonyok újra rendeződjenek.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink