Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-02-03 11:17:00

Osztrák kancellár: Washington is "felelős a menekültáradatért"

Az Egyesült Államok is felelős a menekültáradatért a közel-keleti és észak-afrikai katonai beavatkozásai miatt - mondta Christian Kern osztrák kancellár az Európai Unió állam- és kormányfőinek nem hivatalos máltai csúcstalálkozója előtt pénteken.

Osztrák kancellár: Washington is "felelős a menekültáradatért"

"A nemzetközi közösség számára ezután elfogadhatatlan, hogy Amerikai minden felelősség alól ki akar bújni, ezt pedig teljesen egyértelművé kell tennünk amerikai barátaink számára" - tette hozzá a szociáldemokrata politikus.

Kern egyúttal "kifejezetten problémásnak" nevezte Donald Trump amerikai elnök hét muszlim országra vonatkozó beutazási tilalmát.

A kancellár szerint Trump "sokszor fenyegető" politikája egy erősebb, egységesebb Európai Uniót fog eredményezni.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerint az amerikai kormány magyarázattal tartozik az elmúlt hetekben tanúsított magatartásáért. Juncker az ülés előtt elmondta: az a benyomása, hogy az Atlanti-óceán másik oldalán sokan nem ismerik Európát "elég alaposan".

"Az Európai Unió stabil referenciapontként szolgál partnerei számára a multilateralizmus, a béke és biztonság, a szabad és tisztességes kereskedelem, valamint korporatív megközelítése miatt" - hangsúlyozta Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője érkezésekor.

Mogherini szerint "az európaiaknak erős és egységes Európára van szüksége, amely hű magához és értékeihez".

"Barátai vagyunk és leszünk az Egyesült Államoknak" - szögezte le a főképviselő, hozzátéve, hogy néha barátok közt is adódnak nézeteltérések, például a migráció kérdésében. "A mi módszerünk az együttműködés és a partnerség. Nem hiszünk a falakban és a tilalmakban, abban hiszünk, hogy együtt kell megoldást találnunk a problémákra" - tette hozzá.

Francois Hollande francia elnök kijelentette: " elfogadhatatlan, hogy az Egyesült Államok nyomás gyakoroljon Európára."

Angela Merkel német kancellár újságírói kérdésre válaszolva elmondta: úgy véli, hogy az "Európai Uniónak saját kezében van a sorsa".

Merkel szerint az EU csak úgy ápolhatja transzatlanti kapcsolatait, ha "előbb tisztázza saját szerepét a világban".

Az egynapos pénteki EU-csúcstalálkozó fő témája a megváltozott világpolitikai helyzet és a migrációs válság, illetve az Európai Gazdasági Közösséget létrehozó Római szerződés 60. évfordulója alkalmából március 25-én rendezendő megemlékezés lesz. Az ülés házigazdája Joseph Muscat máltai kormányfő, levezető elnöke pedig Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. Az év közepéig Málta tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnökségi tisztségét.

atv.hu / MTI

Ajánlom

További belföldi híreink