Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-02-03 07:30:00

Mecsetet épít Zuglóban a Magyar Iszlám Közösség

Az épület kulturális központként is funkcionál majd, jelenleg a felújítási munkálatok zajlanak. Az önkormányzat tőlünk hallott először a beruházásról.

Mecsetet épít Zuglóban a Magyar Iszlám Közösség
Bolek Zoltán, a MIK vezetője

Megvásárolt egy zuglói ingatlant a Magyar Iszlám Közösség, aminek a központja jelenleg a XIII kerületben, a Róbert Károly körúton található – tudta meg az atv.hu. Kovács Zoltán Ahmed imám a hírt egy január 20-ai prédikációjában osztotta meg a hívekkel, a beszéd pedig kikerült a legnagyobb videó megosztóra.

Kovács Miklós Ahmed a felvételen kifejtette, hogy egy nyugati országban mást jelent a mecset, mint a muszlim országokban, ahol leginkább az imádkozást szolgálja. „Nálunk, Nyugaton a mecset egyben egy központot is jelent. Ezért alakultak ki azok a helyiségek, amit nem csak mecsetnek nevezünk, hanem kulturális központnak” – folytatta az imám.


A hitszónok ezt követően elmondta, hogy január közepén a közösségük megvásárolt egy ingatlant Budapest XIV. kerületében, amit mecsetté és központtá alakít ki a Magyar Iszlám Közösség.

„Szükség van arra, hogy a muszlimok támogassák ennek a mecsetnek a létrehozását” – tette hozzá Kovács, utalva arra, hogy az épület megfelelő kialakításához sok munkára és anyagi forrásra van még szükségük. Portálunk megtudta, hogy a hely a „Germanus Gyula Iszlám Kulturális Központ, a Durics Hilmi Husszein Mecset” nevet fogja viselni.

Nem adnak teret a szélsőségeseknek

Kerestük az ügyben Bolek Zoltánt, a Magyar Iszlám Közösség elnökét is, aki megerősítette portálunknak az ingatlanvásárlás tényét, de a pontos helyszínt egyelőre nem árulta el. Megígérte viszont, hogy meghívást kapunk az ünnepélyes megnyitóra,


addig azonban még nagyon sok munka van az épülettel, többek között a rituális mosdók kialakítása, valamint a szőnyegek beszerzése.

Az elnök elárulta, hogy a munkálatok oroszlánrésze társadalmi munkában zajlik, ő maga például villanyt szerelt több helyiségben.

A Magyar Iszlám Közösség vezetője egyébként szinte napra pontosan egy éve még arra panaszkodott portálunknak, hogy – ellentétben más vallási közösségekkel – nem jutnak ingyenes ingatlanhoz, és hozzátette: „majd megoldjuk másképp: veszünk, átalakítunk”. Ez a terv most úgy tűnik, bejött nekik, és információnk szerint nem kellett hitelt felvenniük az ingatlanvásárláshoz.

Bolek hangsúlyozta, hogy az új központjukban sem lesz megengedett a politizálás valamint a szélsőséges eszmék hirdetése, aki ilyet tesz, azt egyből kitiltják soraikból. Házirendjük is kimondja, hogy közösségükben „tilos bármilyen szélsőséges irányzat, vagy erőszakra való buzditás propagálása! Aki ezt elköveti, többé nem látogathatja a központot!”

Zugló nem tud a beruházásról

Kerestük az ügyben a XIV. kerületi önkormányzatot, hátha sikerül további részleteket megtudnunk a leendő mecsetről, ők azonban tőlünk hallottak először a beruházásról. A kerület sajtósa az atv.hu-nak elmondta: nincs információjuk arról, hogy a Magyar Iszlám Közösség bármit is vásárolt volna Zuglóban, így kizárható, hogy önkormányzati ingatlanról van szó.

Kis utánajárással kiderítettük, hogy az új központ a Paskál utcában lesz, az épületben korábban egy konditerem üzemelt. A központban lesz többek között mecsetrész, mosdóhely, könyvtár, gyermekmegőrző, bolt, iroda, étterem, fitnessterem, és még egy lakás is az imám számára.

Ajánlom

További belföldi híreink