Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-02-01 08:56:00

Vagyonnyilatkozat: Gyurcsány 446 millió forint adót fizet

A Demokratikus Koalíciót (DK) irányító Gyurcsány Ferencnek változott a legnagyobb mértékben a vagyoni helyzete tavaly a parlamenti képviselettel rendelkező pártok vezetői között, az ellenzéki politikus több mint egymilliárd forintos osztalékot vehetett fel 2016-ban szerdán nyilvánosságra került vagyonnyilatkozata szerint.

Vagyonnyilatkozat: Gyurcsány 446 millió forint adót fizet

Gyurcsány Ferenc, a DK elnökének független képviselőként havi 750 ezer forintos jövedelme van, vagyonnyilatkozata szerint tavaly emellett 1,2 milliárd forint osztalékot is felvett az Altus Portfólió Kft.-ből, amely kizárólagos tulajdonában áll. Az ellenzéki politikus 2015-ben 74 millió, 2014-ben pedig 169 millió forintos osztalékfelvételről számolt be az Altus Befektetési Zrt.-től. A volt kormányfő emellett beszámolt arról is, hogy 215 ezer forint tiszteletdíjat vett fel a Fundacja Europejski Instytuttól. 

A DK vezetőjének tulajdonában továbbra is egy 50 négyzetméteres pápai lakás és a feleségével 2009-ben vásárolt, több mint háromezer négyzetméteres telken lévő 267 négyzetméteres kötcsei ingatlan áll, amelyet tavaly 61,7 millió forintos hitel terhelt, 1,4 millió forinttal kevesebb az előző évinél.

DK: Gyurcsány 446 millió forint adót fizet

A Demokratikus Koalíció sajtóközleményben tudatta, hogy a párt elnöke befejezte üzleti tevékenységét és eladta a korábban tulajdonában volt ipari vállalatokat.

"A vállalatok ellenértékeként a pártelnök tulajdonában lévő Altus Portfolió Kft. mintegy kétmilliárd-négyszázmillió forint vételárat kapott. Az Altus Portfólió Kft. a bevétel után 270 millió forint árfolyamnyereség adót fizet"

- írják.

Gyurcsány Ferenc az osztalékként kivett 1,2 milliárd forintból 176 millió forint forrásadót fizetett meg a közlemény szerint. A DK tájékoztatása szerint a feleségével megosztott jövedelmet különböző értékpapírokba, részvényekbe, kötvényekbe és magyar állampapírokba fektették. 

Az ellenzéki párt arra is ígéretet tett, hogy Dobrev Klára is közzé fogja tenni vagyonnyilatkozatát a párt honlapján. A gyermekeknek nincs saját vagyona - írják. 

A Demokratikus Koalíció összegzése szerint Gyurcsány Ferenc és a vállalkozás összesen 446 millió forint adót fizet. 

atv.hu / MTI

Ajánlom

További belföldi híreink