Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-02-01 09:51:00

Csepreghy az OLAF-jelentésről: Vádalku segítheti a tisztánlátásunkat

Csepreghy Nándor szerint egyetlen olyan pontja van a 4-es metró beruházásról szóló OLAF-jelentésnek, amely a 2010 utáni időszakra vonatkozik. Az államtitkár nemzetközi baloldali politikai összefonódásról és büntetőügyről beszélt az ATV Start című reggeli műsorában.

Csepreghy az OLAF-jelentésről: Vádalku segítheti a tisztánlátásunkat

Mintegy 167 milliárd forintos károkozást tárt fel a 4-es metró beruházása során jelentésében az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF), így az Európai Bizottság 76,6 milliárd forintos büntetés megfizetésére kötelezheti Magyarországot - közölte január 16-ai budapesti sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára.

A kormány nevében Csepreghy Nándor a Miniszterelnökség miniszterhelyettese január 26-án adta át a Főpolgármesteri Hivatalnak az OLAF- jelentést, amelyet egyébiránt a mai napig nem hoztak nyilvánosságra. Csepreghy korábban Demszky Gábor és Gyurcsány Ferenc nevét említette, a lehetséges felelősök között.

„Két európai uniós szabály szabályozza azt, hogy az OLAF jelentései milyen nyilvánosságot kaphatnak. A magyar állandó képviselet személyesen és levélben is megkereste az OLAF vezetőjét – aki minősítette az uniós jog alapján ezt a dokumentumot –, hogy mondja meg: milyen folyamat végén hozható nyilvánosságra a jelentés. Erre várjuk a választ most”

– mondta a miniszterhelyettes a műsorban. Hozzátette: szeretnék egy az egyben átadni a sajtónak ezt a jelentést.

Az ügyek a baloldalhoz kapcsolódnak

A miniszterhelyettes azt is elmondta, hogy az OLAF-jelentés tartalmaz új állításokat is, és olyanokat is, amiket a magyar bűnüldöző hatóságok is megállapítottak. „Politikai érdeke csak a Fidesznek fűződne ahhoz, hogy ez a jelentés nyilvánosságra kerüljön. A teljes OLAF jelentés a beruházás kezdeti időpontjától a beruházás zárási időpontjáig olyan ügyeket tartalmaz, amelyek mind a baloldali szocialista, liberális városvezetéshez, vagy az ország vezetéséhez kapcsolódtak” – jelentette ki Csepreghy.

Azt is elárulta, hogy egyetlen olyan pontja van a jelentésnek, amely a 2010 utáni időszakra vonatkozik: az OLAF egy szerződésmódosítást minősített szabálytalannak, itt az önkormányzat egy műszaki ellenőrzés szerződéses értékét csökkentette.

„Itt egy nemzetközi baloldali politikai, üzleti összefonódásról és büntetőügyről beszélünk. Ami megkönnyíti a helyzetet az az, hogy Londonban folyik egy eljárás az Alstommal kapcsolatban, és egyes sajtóhírek szerint köttetett egy vádalku, és ennek részeként különböző nevek is nyilvánosságra kerülnek, tehát a cégek beazonosíthatóak”

– mondta a nyomozással kapcsolatban a miniszterhelyettes.

Nemzetközi játékszabály alapján játszottak

Csepreghy szerint azért lehet nemzetközi baloldali összeesküvésről beszélni, mert „több nemzetközi cég is érintett a beruházásban, nagyjából ennek a 452 milliárd forintos projektnek a 70-80 százalékát nagy cégek vitték el”.

Ezeknek a cégeknek az összefonódása és megjelenése más baloldali kormányok nagyberuházásaiban, egy időben történt meg a 4-es metró beruházással, és látható az is, hogy a kiválasztási folyamatban nagyon sok olyan szabálytalanság volt, amelyek megtalálhatóak ugyanezeknek a cégeknek a hasonló munkáiban Franciaországtól Ausztriáig – magyarázta az államtitkár.

Ajánlom

További belföldi híreink