Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-01-31 11:00:00

Kleinheisler-ügy: Megszólalt a Werder Bremen az atv.hu-nak

Ügynöke szerint a brémaiak azért adták kölcsön Kleinheislert a Fradinak, mert nem tud rendesen németül. Az indoklás minimum furcsának tűnik, ezért megkérdeztük a német élvonalbeli klubot. Sajnos azt válaszolták, amitől tartottunk.

Kleinheisler-ügy: Megszólalt a Werder Bremen az atv.hu-nak

Nem túlzás azt állítani, hogy másfél éve még szinte senki sem ismerte Kleinheisler László nevét az országban. Aztán 2015 novemberében a fiatal focista belopta magát a magyar futballrajongók szívébe, amikor


Oslóban győztes gólt vágott a norvégoknak, ezzel oroszlánrészt vállalva a válogatott franciaországi eb-re való kijutásában.

Kleinheislerből a hazai sajtó egy csapásra népmesei hőst faragott, és tegyük hozzá, érthető okokból. A mélyszegénységből jövő fiatal tehetséget élvonalbeli klubja, a Videoton azzal leckéztetette, hogy száműzte a tartalékcsapatába. Ennek ellenére Bernd Strorck szövetségi kapitány – aki az U21-eseknél dolgozott vele – bizalmat szavazott neki a nemzeti tizenegyben, amit a focista fontos góllal hálált meg.

Nagy remények

Az addig mellőzött labdarúgó hirtelen a figyelem középpontjába került, és heteken belül véget is értek a hányattatásai a Videotonnál: szinte pontosan egy éve leigazolta a német első osztályú Werder Bremen csapata. A Bundesliga-klub 2019-ig szóló szerződést és nagy reményeket adott Kleinheislernek, akiben – a nyilatkozatok szerint – akkor még „nagy lehetőségeket láttak.”

„Az edzőtáborban részletes képet kaptunk róla, s meggyőződésünk, hogy László már a mostani szezonban, s a következő idényben is sokat segít majd nekünk” – idézte tavaly januárban Thomas Eichint, a klub akkori menedzserét a Werder hivatalos honlapja. Az akkor 21 éves játékosért 300 ezer eurót fizetett a brémai egyesület.

Kijózanodás: Kölcsönből kölcsönbe

Aztán bekövetkezett az, amitől sokan tartottak, Kleinheisler nem tudta beverekedni magát a Werder kezdőjébe, összesen hatszor lépett pályára a nagy múltú klubnál, majd a franciaországi Európa-bajnokság után őszre kölcsön adták a szintén német élvonalbeli SV Darmstadt 98 futballklubnak. Az indoklás akkor úgy szolt:


erős a konkurencia a posztért, így nehéz lett volna rendszeres játéklehetőséghez juttatni a magyart.

Kleinheisler azonban a Darmstadtban sem tudott maradandót alkotni, így felbontották a szerződését, és a tavaszi szezonban már a Ferencvárosban fog pályára lépni. Egyébként 12 találkozón lépett pályára a német sereghajónál és egy gólt szerzett. Torsten Frings darmstadti vezetőedző azzal indokolta a szakítást, hogy a magyar futballistának „nem lett volna egyszerű rendszeres játéklehetőséghez jutnia náluk”.

Magyarázkodás

A hazaigazolás híre sokakat meglepett, annál is meglepőbb volt azonban a focista menedzserének nyilatkozata az NB I-be való ideiglenes visszatérés okairól. Kozák Attila a Rangadónak azt nyilatkozta, hogy olyan helyet szerettek volna Kleinheislernek, „ahol jó eséllyel állandó játéklehetőséghez jut és nyugodt környezetben


minden adott legyen ahhoz, hogy a Bundesliga 1-hez szükséges hiányosságait pótolja – ez pedig nem játékbeli kvalitás”.

„Németországban egybecsengő szakmai véleményeket kapott arról, hogy mint labdarúgó, eléri a német élvonal szintjét, nagyon jó focistát látnak benne, de kommunikációs problémák miatt egyelőre ott nem léphet előre. Mentálisan, kommunikációban és a német nyelvben van némi lemaradása” – folytatta az ügynök, hozzátéve, hogy a focista öt hónapot kapott arra, hogy összeszedje magát olyan szinten nyelvtudásban, ami a németországi előrelépéshez kell.

Urbán és a „paraszt vetítés”

Kozák nyilatkozata viszonylag nagy port kavart a hazai sajtóban, sokan értetlenkedtek amiatt, hogy miért pont egy magyar klubnál lehet a legjobban elsajátítani a német nyelvet. A legmarkánsabb véleményt talán Urbán Flórián, az újpest korábbi labdarúgója fogalmazta meg. mti/beliczay lászlóMTI/Beliczay László

„Na neeee! A labdarúgásban egy közös nyelv van a labda és azzal, hogy tudsz bánni... Mekkora paraszt vetítés folyik ebben az országban… A magyar népet meg etetik a hülye maszlaggal, hogy tanuljon meg németül...” – írta a Facebookon sajátos stílusában a korábbi focista.

Megoldás

Urbán megnyilvánulása közelebb áll a Werder Bremen álláspontjához, mint Kozák Attila nyilatkozata, akinek természetesen az a feladata és érdeke, hogy minél kedvezőbb képet fessen az általa „futtatott labdarúgókról”. A klub az atv.hu-nak, szűkszavúan bár, de tisztázta a helyzetet.


Arra a kérdésünkre, hogy valóban nyelvi és mentális problémák miatt adták kölcsön Magyarországra Kleinheislert, a Werder Bremen azt válaszolta, hogy ez egy téves információ.

További kérdésünkre Norman Ibenthal, a brémaiak sajtósa elárulta, hogy csak Kleinheisler sportteljesítményének a fejlődésén múlik, hogy a labdarúgó visszakerül-e a patinás klubhoz. 

Ajánlom

További belföldi híreink