Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-01-20 17:12:00

Kakuk Györgyre, a DK elnökségi tagjára emlékeztek

Kakuk Györgyre, a Demokratikus Koalíció (DK) január elején elhunyt elnökségi tagjára, újságíróra emlékeztek pénteken Budapesten.

Kakuk Györgyre, a DK elnökségi tagjára emlékeztek
MTI Fotó: Mohai Balázs

A Budapesti Kongresszusi Központ egyik termében tartott búcsúztatáson Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke kiemelte: sokat írtak Kakuk Györgyről, volt, aki partizánnak nevezte, de valójában nem illett bele szinte semmilyen kategóriába. "Volt szinte minden", újságíró, nemzetközi szervezet tisztségviselője és "félpolitikus" - fogalmazott.


A pártelnök felidézte: 2012-2013 környékén kezdett el Kakuk György arról beszélni, hogy itthon maradna, belevágna ebbe a lehetetlen, "egyezerre szép és mocskos világba", amit politikának hívnak, és azt mondta, most itthon a helye, most itt kell tennie. Azt tette, amit akkor tennie kellett, mélyen hitt abban, hogy milyennek kell lennie a világnak - vélekedett.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: Kakuk György az elmúlt években erőfeszítéseit Magyarországra fókuszálta, mert Magyarország "mostanában nem szabad", és az elhunyt politikus, újságíró ebből akart "szabadulni és szabadítani". A DK elnöke közölte: Kakuk György nevét viselő alapítványt hoztak létre, hogy maradandóbb legyen, amit maga után hagyott.
   
Kakuk György, a DK elnökségének tagja január 3-án hunyt el. A DK akkor kiadott közleményében úgy fogalmazott, hogy felfoghatatlan veszteség érte a pártot, annak tagjait, támogatóit, szimpatizánsait.
   
Kakuk György jogot végzett, tagja volt a nemzeti kerekasztal-tárgyalások büntetőjogi albizottságának. 1989-től a Mai Nap, majd a Kurír újságírója, 1992-től a Magyar Televízió és a Magyar Rádió munkatársa volt. 1998-tól a TV2 koszovói kiküldött tudósítójaként dolgozott, később az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, majd az ENSZ diplomatájaként tartózkodott a térségben.

MTI

Ajánlom

További belföldi híreink