Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-01-19 13:18:00

Nézze itt élőben Lázár János sajtótájékoztatóját

A Miniszterelnökséget vezető miniszter 76. kormányinfóját az atv.hu élőben közvetíti.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint fel kell készülni arra, hogy Törökország esetleg nem tudja ellátni a migrációval kapcsolatban vállalt kötelezettségeit, és egy újabb bevándorlási hullám indul el. A tárcavezető csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján közölte: a kormány azzal számol, hogy a migrációs helyzet az idén romlik, ezért Magyarországnak késznek kell lennie arra, hogy Törökországtól függetlenül is meg tudja védeni az ország és az Európai Unió határait.

Budapestre jön Putyin

Február 2-án Budapestre látogat Vlagyimir Putyin orosz elnök - jelentette be Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján Budapesten. A miniszter közölte: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a látogatás előkészítése érdekében a jövő héten Moszkvába utazik.

Lázár tájékoztatása szerint egy szokásos éves találkozóról van szó, amikor a két ország kormányának tagjai áttekintik az aktuális társadalompolitikai és gazdasági kérdéseket. Ez egy fontos megbeszélés lesz, de semmi rendkívüli nincs benne - közölte. Lázár értékelése szerint 2017 fontos év lesz a külpolitikai viszonyokban, nemcsak az új amerikai elnök hivatalba lépése és a Brexit miatt. 

Feljelentést tesz

A kormány döntése alapján csütörtök délután büntetőfeljelentést tesz Lázár János a 4-es metró ügyében az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentése alapján. Azt is elmondta, a 452,5 milliárd forintos uniós forrásból megvalósult beruházás ügyében az európai számvevőszék tett bejelentést az OLAF-nál, amely tavaly zárta le vizsgálatát több bűncselekmény valószínűsítése mellett. 

A miniszter szerint "nemzetközi baloldali bűncselekményről" van szó, és a jelentésből kiderül, hogy szinte minden nagy közbeszerzési elemnél volt csalás. Lázár János azt mondta, úgy gondolja, hogy az OLAF - az uniós szabályoknak megfelelően - majd nyilvánosságra hozza a jelentést. Nem a kormány volt a beruházó, nem a kormány folytatta a vizsgálatot, a kormányt tájékoztatták - válaszolt a jelentés nyilvánosságra hozatalát szorgalmazó kérdésekre.

Orbán Viktor válaszol

Ahogy arról portálunk is beszámolt minden eddiginél keményebben bírálja az Orbán-kormányt a migráns-kampány, az oktatás és az egészségügy miatt is a Professzorok Batthyány Köre a 2016-os jelentésében. A tárcavezető a Professzorok Batthyány Körének jelentésén nem döbbent meg. Lázár az atv.hu kérdésére elmondta, hogy személyesen Orbán Viktor, mint a Fidesz elnöke fog válaszolni a jelentésre, illetve a miniszterelnök akár személyesen is a szervezet rendelkezésére áll.

Nem foglalkoznak a NOlimpiával

A kormány nem foglalkozik a NOlimpia mozgalommal, válaszolta portálunk kérdésére Lázár. „Mindenkinek joga van népszavazást kezdeményezni” - mondta. A kormánynak nincs napirendjén népszavazást rendezni. Azt is mondta, érdekes lenne abba is belemenni, hogy budapesti népszavazásról lenne szó, pedig az olimpia az országot érinti. Hozzátette: nem terveznek "ellenlépéseket", hogy megakadályozzák az esetleges sikeres népszavazást.

Nagy a várakozás

A tárcavezető portálunk kérdésére elmondta, hogy nagy a várakozás az új amerikai elnök hivatalba lépését illetően. A miniszter Trump NATO-val kapcsolatos nyilatkozatairól azt mondta, Orbán Viktor régóta képviseli azt az álláspontot, hogy nincs rosszabb konstrukció, mint gazdag és gyenge szövetség. Európával ez a helyzet. A kormány értelmezése szerint a Brexit egy súlyos veszteséges. Hozzátette, hogy Magyarország régóta támogatja azt az álláspontot, hogy Európának önállóan kell megvédenie magát. 

Majd a miniszter a honvédség erősítéséről beszélt, a kormány februárban tárgyalja majd a fejlesztési koncepciót. Lázár hangsúlyozta, hogy szó sincs a sorkatonaság visszaállításáról. „Döntöttünk, hogy növelni fogjuk a honvédelmi költségvetési hozzájárulást, de ez nem elég. Magyarországnak képesnek kell lennie megvédenie saját magát” – mondta Lázár János.

Nem szálltak el a költségek

13 ezer négyzetméternyi iroda lesz a miniszterelnök majdani várbéli hivatalában, ezért kerül 4 milliárd forintba kerül a költözés – magyarázta Lázár. Szerinte a költségek nem szálltak el, Budapesten egy ekkora irodaház felépítése nem olcsó.  

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink