Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-01-19 15:16:00

Jogerős: rágalmazásért ítélték el a Jobbik alelnökét

Janiczak Dávid vádlott bűnös folytatólagosan elkövetett rágalmazás vétségében, ezért a bíróság egy évre próbára bocsátja – olvasható az elsőfokú bíróság nyári ítéletében, amelyet a másodfok, némi módosítással most helybenhagyott.

Jogerős: rágalmazásért ítélték el a Jobbik alelnökét

Mint azt korábban megírtuk a Jobbik frissen megválasztott alelnöke 2014. decemberében megkísérelte beindítani a választási kampányban megígért elszámoltatást Ózdon. Elsőszámú célpontja Vitális István, a Fideszes polgármester kabinet- és kampányfőnöke lett, akivel kapcsolatban azt fogalmazta meg egy Facebook posztjában, hogy négy év alatt 50 millió forint közpénzt „keresett meg, vagy költött el”.
 
A város lakóit a fiatal polgármester arról biztosította, hogy szakértőik jelenleg is vizsgálják annak lehetőségét, hogy „hogyan lehetne visszaszerezni ennek a hatalmas összegnek legalább egy részét”. „Hogy ilyen mértékű rablás soha többé ne valósulhasson meg Ózdon, ezért folytatjuk az elszámolást és megtesszük a szükséges lépéseket” – ígérte tört magyarsággal Janiczak Dávid, aki Vitális többszöri felszólítása ellenére sem volt hajlandó bocsánatot kérni állításaiért.
 
A Fidesz-KDNP helyi képviselője bírósághoz fordult, mivel úgy ítélte meg, hogy a jobbikos városvezető a nagy nyilvánosság előtt gázolt a becsületébe. Az Ózdi Járási Bíróság ítéletében kimondta, hogy – mivel a Jobbik alelnöke gyakorlatilag egyetlen állítását sem tudta érdemben bizonyítani – Janiczak Dávid bűnös folytatólagosan elkövetett rágalmazás vétségében, amiért is egy év próbára bocsátja.
 
A polgármester fellebbezett az ítélet ellen, így az eljárás a Miskolci Törvényszéken folytatódott. A bíróság mai ítéletében helybenhagyta az első fokon eljáró bíróság ítéletét, annyi eltéréssel, hogy a feltételes elítélés helyett a Törvényszék megrovásban részesítette Janiczakot.

További belföldi híreink