Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-01-13 13:57:00

„Szemmel láthatóan zsidó”: élő adásban oltották le Kendét

Az ATV Csatt című műsorában „szemmel láthatóan zsidó származású ember”-ként jellemezte Kende Péter a baloldal államfő-jelöltjét, Majtényi Lászlót. Szavaiból botrány kerekedett, ezért a közíró az Egyenes Beszéd csütörtöki adásában próbálta korrigálni mondatait, miközben beszélgetőtársa élesen bírálta tettét.

Abban reménykedtem, hogy egyszer a zsidó szót úgy lehet majd kiejteni Magyarországon, mint a túrógombócot, de ez nem így történt – ezt Kende Péter mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában nagy vihart kavart kijelentésével (a videóban 23:38-tól) kapcsolatban. A közíró szerint a mai magyar társadalomban még mindig fontos ez a kérdés, elismerte ugyanakkor, hogy hibát követett el, amikor az adott, konkrét esetben és témában Majtényi Lászlót „használta fel”, ezért bocsánatot is kér tőle.

György Péter szerint nem lehet azt mondani valakire, hogy láthatóan zsidó, mert ez egyszerűen ostobaság. Az esztéta kijelentette: érthetetlen, hogyan veszi valaki ehhez a kijelentéshez a bátorságot, de ha mégis igaz lenne, hogy az arcra kiül egy ember származása, vagy biológiailag mondjuk zsidó, abból akkor sem következik semmi, pláne nem az, hogy milyenek a politikai nézetei.

Úgy vélte:

„csak a megszállott antiszemiták képzelik úgy, hogy kontextuson kívül valaki úgymond úgy néz ki, mint egy zsidó”.

„csak a megszállott antiszemiták képzelik úgy, hogy kontextuson kívül valaki úgymond úgy néz ki, mint egy zsidó”.

Az esztéta az író szemébe mondta, hogy gyermeteg dolognak tartja, amit csinált, és minden felnőtt embereknek tisztában kell lennie azzala felelősséggel, hogy „csak a Jobbik engedi meg magának azt, hogy gátlástalanul bárkiről közölje azt, hogy zsidó”.

Kende Péter azzal védekezett, hogy sajnos nem tűnt fel senkinek, hogy az ő állítása és kérdése nem Majtényi Lászlóra, hanem a magyar társadalomra vonatkozott, és Majtényi jelölését egy társadalmi kísérletként fogta fel az illető zsidósága szempontjából.

Az ügyvéd szerint

Amerikában teljesen természetes volt mértékadó publicisztikákban arról beszélni, hogy Bernie Sanders azért nem lehetett demokrata elnökjelölt, mert zsidó.

Ha szoktunk így beszélgetni a kávéházban, akkor ezt át lehet vinni a nyilvánosságba is – avatta be célkitűzésébe beszélgetőtársait Kende.

Szempontrendszerét azonban totális tévedésnek nevezte György Péter, aki szerint magánügy, hogy két ember miről beszél egy kávéházban, de egy nyilvános szereplésnek vannak írott és íratlan szabályai, amelyek finoman érzékelendő normák, pláne ha nem politikusok a szereplők.

Kende Péter hangsúlyozta: egész életében kereste, hogy hogyan lehet az íratlan szabályok felrúgásával tabukat döngetni, és ilyen volt a rendszerváltás előtt írt könyve, Orbán Viktor portréja és az orvosi műhibaperekről írt kötete is. Mint mondja, például a cigánykérdésben sem szabad vagy szokás kimondani a teljes igazságot, és szerinte a zsidókérdés is ilyen.

György Péter szerint viszont Kende nem találta fel a spanyolviaszt, mert hazánkban évtizedek óta normális és nem normális diskurzusok váltják egymást ebben a témában.

„Ha azt mondjuk valakiről, hogy zsidó, abból azért nem következik semmi, mert a zsidóság nem főállású foglalkozás.


Annak nincs értelme, hogy önmagában a „zsidókról” beszéljünk – mondja az esztéta – ugyanis a felvetés így egy társadalmi valósággal szemben egy mítoszt csinál, ami kettéosztja az amúgy egynek számító magyarságot.

Kende Péter zárszavában megismételte: mondatai nem a zsidóságról és Majtényiról szóltak, hanem a magyar társadalomról, amelyik – szemben György Péter meggyőződésével – lényegében még mindig ugyanott tart, ahol 1985-ben.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink