Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-01-12 07:58:00

Már a világsajtót is foglalkoztatja a magyar civilek befenyítése

Németh Szilárd keddi sajtótájékoztatóján szólt idén először a „Soros-birodalom álciviljeiről”, majd az ATV-ben meg is nevezte ezeket a szervezeteket: Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), Magyar Helsinki Bizottság, Transparency International is. A Fidesz alelnöke számos külföldi portál érdeklődését felkeltette kijelentésével.

A Reuters megkereste a magyar kormányt, akinek a nevében Kovács Zoltán kormányszóvivő megerősítette: a civil szervezetek ügyében az a hivatalos álláspont, amit Németh Szilárd nyilvánosan kifejtett. Ha pedig valaki a részletekre is kíváncsi, akkor olvassa el azt az interjút, amelyet Orbán Viktor decemberben adott a 888.hu-nak.

A miniszterelnök akkor a portálnak azt nyilatkozta, hogy Soros Györgyöt az idén kiszorítják minden európai országból, és hogy a civil szervezeteket vizsgálatnak vetik alá, mert meg akarják tudni, kiknek az érdekeit képviselik – emlékszik vissza a brit hírügynökség. A Reuters idézi azt is, hogy a TASZ a Fidesz-alelnök keddi bejelentésére azt válaszolta, egy cseppet sem ijednek meg.

Orbán Trump mellé állt

A Bloomberg amerikai gazdasági hírügynökség arról számol be, hogy Magyarország le akar csapni a Soros által támogatott összes civil szervezetre, most, hogy Trump hamarosan beköltözik a Fehér Házba. Megemlítik, hogy Orbán Viktor az első európai vezető, aki a kampányban nyilvánosan a republikánus politikus mellé állt.

A Bloomberg arról is ír, hogy a miniszterelnök és kormánya gyakran támadta a Soroshoz kapcsolódó nem állami szervezeteket (angolul non-governmental organization, rövidítve NGO), és Trump szintén azzal vádolta Sorost, hogy része a világméretű hatalmi szerkezetnek, amely kirabolta a munkásosztályt, megfosztotta a gazdaságától az Egyesült Államokat, és ezt a pénzt politikai szervezetek zsebébe tömte.

A svájciak is

A Fidesz egyik vezető politikusa azt sürgeti, hogy tiltsanak be bizonyos, a kormánytól független civil szervezeteket – írja a svájci konzervatív lap a Neue Zürcher Zeitung. A lap idézi Németh Szilárd alelnök szavait, miszerint „a Soros-birodalom álciviljeit el kell innen takarítani. (…) A Soros-birodalom álciviljeit azért tartják fenn, hogy a globális nagytőkét és a politikai korrektség világát átnyomják a nemzeti kormányok fölött”. A portál arról is ír, hogy a magyar kormány az év első felében kezdeményezi a vonatkozó törvény módosítását, de a részletek még nem ismertek.

Az unió tesztje lehet

A külföldi támogatásban részesülő magyarországi civilszervezetek attól tartanak, hogy ők lehetnek az Orbán-kormány újabb „harcának” célpontjai – olvasható a brit Guardian cikkében, ehhez a lap szerint Donald Trump választási győzelme is muníciót ad. Chris Stone, az Open Society Foundations elnöke a Guardiannek azt mondta, a szervezete folytatja munkáját Magyarországon, de elismerte, hogy a magyar helyzet az egész Európai Unió tesztje lehet.

atv.hu

További belföldi híreink