Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-01-11 13:53:00

Visszaszólnak a civilek: Úgy beszél rólunk a Fidesz, mint a szemétről

Németh Szilárd az ATV-ben nevezte meg azokat a szervezeteket, amelyeket szerinte ki kell takarítani Magyarországról. A Magyar Helsinki Bizottság, a Transparency International Magyarország és a TASZ az atv.hu-n keresztül reagált a Fidesz-frakcióvezető-helyettes „hadüzenetére”.

Ahogy arról tegnap az atv.hu is hírt adott, Németh Szilárd, a Fidesz frakcióvezető-helyettese nyíltan hadat üzent a civil szervezeteknek. "A Soros-birodalom álciviljeit azért tartják fenn, hogy a globális nagytőkét és a politikai korrektség világát átnyomják a nemzeti kormányok fölött.

Ezeket a szervezeteket minden eszközzel vissza kell szorítani, és azt gondolom, hogy el kell innen takarítani. És most ennek, úgy érzem, eljött a nemzetközi lehetősége" – fogalmazott a politikus.

A fideszes képviselő az ATV Start című műsorában hozzátette, véleménye szerint e szervezetek létrehozói pontosan tudják, hogy nem civil szervezetet hoznak létre, hanem olyat, amely befolyásolni akarja az adott ország politikáját. „Azt is megemlítettem, hogy véleményem szerint ezek a civil szervezetek csak a születéseiknél és a főnökeiknél fogva tartoznak Soroshoz” – magyarázta.A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint konkrétan a Társaság a Szabadságjogokért, a Helsinki Bizottság és a Transparency International azok a szervezetek, amelyeket vissza kell szorítani Magyarországon, mert „mindenféle legitimációs részvétel nélkül akarnak beleszólni a nagypolitikába.” Megkérdeztük a név szerint is említett szervezeteket, hogy mit szólnak a rezsibiztos mondataihoz.

Helsinki: Nem ijedünk meg

Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke szerint elfogadhatatlan, hogy a kormányzópárt frakcióvezető-helyettese megengedheti magának, hogy így fogalmazzon. Amikor Németh Szilárd azt mondja, hogy a civileket ki kell takarítani, azzal mélyen sérti a szervezetben dolgozó embereket, és az általuk képviselt értékeket.

„Ez a véleménynyilvánítási szabadságnak, és annak a nyilvánvaló és egyértelmű tagadása, hogy az államhatalom valamiféle kontrolljára szükség van, ami a demokratikus gondolkodással teljes mértékben összeegyeztethetetlen”

– hangsúlyozta Kádár. Hozzátette, hogy az emberi jogok ügye mindig is politikai – de nem pártpolitikai – ügy volt, ami arról szól, hogy az egyén milyen védelmet élvez a hatalommal szemben. Ezek biztosítják a mindenkori hatalom fékeit és ellensúlyait.

kádár andrás kristófKádár András Kristóf

A Magyar Helsinki Bizottság vezetője hangsúlyozta, hogy a szervezetük a korábbi kormányokon is ugyanúgy számon kérte az emberi jogok védelmét. „Amikor a kormányzati álláspontot kritizáljuk menekültügyben, akkor a genfi egyezménynek és az idevonatkozó uniós normáknak az érvényesülését kérjük számon a kormányon” – magyarázta, hozzátéve, hogy ezt minden demokratikus kormánynak el kell viselnie.

Kádár András elmondta: nem kellemes, hogy úgy beszélnek róluk, mint a szemétről, amit ki kell takarítani, hiszen Magyarország a hazájuk, és fontos nekik, hogy mi történik ezzel az országgal. „De nem ijedünk meg, csináljuk tovább a dolgunkat, csak rosszabb érzésekkel.

TI: Amikor minket támadnak, az EU-t támadják

Martin József Péter nagyon nehezen tudja értelmezni a fideszes politikus mondatait. A Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója szerint a Németh Szilárd által említett szervezetek törvényesen és átláthatóan működnek, ennélfogva nem érti, hogy miért kellene őket „kitakarítani”.

„Ennek a nyilatkozatnak mind a tartalma, mind a hangneme mélyen antidemokratikus, és méltatlan egy európai uniós országhoz” – szögezte le a Martin.

Azt sem érti, hogy Németh Szilárd miért kérdőjelezi meg a TI legitimitását, hiszen az alapítvány minden követelménynek megfelel, amit a rá vonatkozó törvények előírnak. Sőt ennél is többet teljesítenek, mert pénzügyeik teljesen átláthatók, a honlapon minden hozzáférhető. „A jelenlegi magyar jogrendet tekintve Németh Szilárd kijelentésének nincs értelme” – hangsúlyozta.

Martin József Péter is hangsúlyozta, hogy a szervezetük nem a kormány ellen van, hanem bizonyos értékeket képviselnek függetlenül az aktuális hatalomtól. Emlékezetett arra, hogy 2010 előtt is nagyon kritikusak voltak az akkori kormánnyal, 2008-ban például kimondták, hogy intézményesült a korrupció az országban. Ideológiamentesen, szakmai alapon küzdenek most is a korrupció ellen, teljesen irreleváns számukra, hogy milyen kormány van hatalmon.

martin józsef péterMartin József Péter

Fontosnak tartotta megjegyezni azt is, hogy a tavalyi összbevételük mindössze 7 százaléka származott a Nyílt Társadalom Alapítványtól, a legnagyobb finanszírozójuk az Európai Unió. „Ezért úgy is fogalmazhatnék, hogy aki a Transparency-t támadja, az egyúttal az Európai Uniót is támadja” – tette hozzá.

A TASZ sem fél

Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója szerint a kormány saját magáról állít ki bizonyítványt, amikor civil szervezeteket fenyeget. Véleménye szerint a hatalom azokat az ügyeket akarja besöpörni a szőnyeg alá, amiket többek között a Társaság a Szabadságjogokért is felkarolt.

A TASZ vezetője elmondta, hogy minden esetben a kiszolgáltatott emberek érdekeit képviselik. „Akkor is, amikor azért küzdünk, hogy ne lehessen gyerekeket mondvacsinált okokkal elszakítani a családjuktól. Vagy akkor, amikor azt követeljük, hogy ne vonják el a fogyatékos emberek döntési jogát. Akkor is a magyar állampolgárok érdekeit képviseljük, amikor újságíróknak segítünk, akik korrupciós ügyeket próbálnak feltárni” – magyarázta.

kapronczay stefániaKapronczay Stefánia

Hangsúlyozta: a TASZ igenis akarja a közpolitikai döntéseket befolyásolni, és azt is fontosnak tartják, hogy az állampolgárok ne csak négyévente mondhassák el a véleményüket, hanem akkor is, ha egy politikai döntés érinti őket.

„Nem ijedünk meg, akkor is ki fogunk állni az ügyfeleink mellett, ha ilyen fenyegetések érnek minket” – szögezte le Kapronczay.

A TASZ még tegnap, közvetlenül Németh Szilárd sajtótájékoztatója után a következő közleményt posztolta a Facebookra: „Nem tudjuk pontosan mit tervez a kormány a civilek ellen, de nem ijedtünk meg a legfrissebb nyilatkozatoktól. Továbbra is azért fogunk harcolni, hogy megvédjük ügyfeleinket és minden magyar állampolgárt a hatalom túlkapásaival szemben.

További belföldi híreink