Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-01-09 18:10:00

Orbán Viktor nem lesz ott Trump beiktatásán

Immár bizonyos, Orbán Viktor miniszterelnök nem lesz ott Donald Trump amerikai elnök beiktatásán január 20-án a washingtoni ünnepségen – értesült az atv.hu.

Orbán Viktor nem lesz ott Trump beiktatásán

Hetek óta folyik a találgatás a sajtóban, hogy ott lesz-e a magyar miniszterelnök az új amerikai elnök beiktatásán. Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője egy hete az atv.hu kérdésére írásban csak annyit közölt, hogy „a miniszterelnök minden hivatalos programjáról kellő időben tájékoztatást adunk”.
 
Orbán Viktor miniszterelnök nem kapott meghívást Donald Trump megválasztott amerikai elnök beiktatási ünnepségére, mely hagyományosan január 20-án lesz Washingtonban - erősítették meg ma az atv.hu-nak kormányzati források. (Sokan azért feltételezhették, hogy jelen lesz, mert a magyar miniszterelnök mint hivatalban lévő miniszterelnök elsőként mondta azt tavaly nyáron, tusnádfürdői beszédében, hogy valójában Trumpnak drukkol.)
 
Most befolyásos kormányzati források megerősítették: Orbán Viktor nem lesz ott. De magas rangú forrásunk azt is hozzátette, az amerikai elnöki beiktatásokat gyakorlatilag amerikai ügynek tekintik. Az Egyesült Államok jellemzően a diplomáciai képviseletek vezetőit és házastársaikat – mint országaik hivatalos képviselőit – hívják meg a beiktatásra. Így Magyarországot Szemerkényi Réka nagykövet képviseli.

További belföldi híreink