Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-01-09 06:45:00

Lázár János részleteket árult el a letelepedési kötvények sorsáról

A következő hetekben eldőlhet a letelepedési kötvények sorsa. A Magyar Idők hétfői számában ír arról, hogy a pénzügyi konstrukcióról a Miniszterelnökséget vezető miniszter a napokban közölt részleteket egy ellenzéki parlamenti kérdésre válaszolva.

Lázár János részleteket árult el a letelepedési kötvények sorsáról
Szabó Tímea

Mint a lapban olvasható, Lázár János a Szabó Tímea független képviselőnek, a PM politikusának írásbeli kérdésére válaszolva rögzítette: tavaly többször is felminősítették Magyarországot az ezzel foglalkozó nemzetközi szervezetek, ez pedig lehetőséget ad arra, hogy a kormány áttekintse az állampapírpiac egészét.

"Az erről készült jelentés 2017 elején kerül a kabinet napirendjére, az esetleges változtatásokról az összegzés alapján születik döntés" - húzta alá a tárcavezető. Hozzátette: a kormány korábban megállapította, hogy a gazdasági környezet kedvező változása nyomán mód nyílt a letelepedési kötvények kivezetésére.

lázár jánosLázár János

A Magyar Idők kitér arra, hogy a letelepedési kötvények ügyét az ellenzék hónapok óta az egyik legfontosabb kérdésként kezeli, a Jobbik az október 2-i kvótareferendum után egyebek mellett a letelepedési kötvények kivezetéséhez kötötte az alaptörvény módosításához szükséges szavazatainak biztosítását. Az ellenzéki párt javaslatát az Országgyűlés nem tűzte napirendjére. A szocialisták korábban szintén javaslatot tettek a kötvények megszüntetésére.

A cikk felidézi: a nemzetgazdasági tárca egy tavaly közzétett összegzésben arra mutatott rá, hogy a letelepedési államkötvények olyan időszakban segítették Magyarországot, amikor a piacról nem, vagy csak nagyon drágán tudott volna jelentősebb mennyiségben devizaforrást bevonni. A témával kapcsolatban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a minap arról beszélt, hogy márciusig még a piacon lehet a letelepedési kötvény, az első negyedév után a konstrukció a jelenlegi formában kikerül a rendszerből. Mindezzel együtt az idei költségvetés még számol valamennyi bevétellel a kötvényekből.

atv.hu/MTI

További belföldi híreink