Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-01-06 07:47:00

Ceglédi: valójában az MSZP-nek és a DK-nak sem érdeke az összefogás

Néhány héten belül a közös miniszterelnök személyéről, a közös országos listáról és egy esetleges előválasztás kérdéséről is megállapodás születhet a baloldalon, ahol az MSZP várhatóan Botka Lászlót javasolja a baloldali ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjének. Az MSZP-s Nyakó István szerint a DK már jelezte, támogatná Botka jelöltségét, Varju László azonban A nap híre című műsorban ezt korántsem tette egyértelművé.

Nyakó: Szép álom, hogy a Jobbik szavazókat vihet el az MSZP-től

Nyakó István szerint mindenesetre ha a közös miniszterelnök-jelölt az MSZP soraiból kerül ki, akkor az Botka László lesz, egy olyan sikeres politikus, aki polgármesterként nehéz időkben is meg tudta tartani szülőföldjét a baloldal számára és aki jelenleg az egyik legnépszerűbb politikus Magyarországon.

Ha Botka beleáll ebbe a feladatba, akkor teljesen természetes, hogy vannak feltételei és elképzelései, amiket nekünk akceptálnunk kell

– fogalmazott a műsorban a képviselő, aki szerint Botka miniszterelnök-jelöltként vélhetően a polgármestereket, a civileket és a szakszervezeteket is próbálja majd megszólítani, ám egyelőre a DK-val, az Együttel és a Párbeszéddel kell kimozdulni abból a helyzetből, ami most megrekedt. Nyakó szerint a DK hozzáállása Botka jelöltségéről egyértelmű, a párt nyilatkozata szerint ugyanis minden megoldást támogatnak, ami Orbán Viktor leváltásához vezet, korábban pedig Gyurcsány Ferenc is javasolta a szegedi polgármesternek, hogy vállalja el a miniszterelnök-jelöltséget. Azzal kapcsolatban, hogy elvihet-e szavazókat a Jobbik az MSZP-től, Nyakó úgy fogalmazott, ez egy szép álom, de „Vona Gábor úrnak a meleg popsija hideg falhoz ér, fel fog ébredni és rájön, hogy itt már nincs keresnivalója”.

Varju: Január közepén születhet döntés

A DK-s Varju László ennél jóval óvatosabban nyilatkozott Botka támogatásáról, szerinte most éppen Botka a szocialisták jelöltje, de az elmúlt egy évben volt már olyan is, hogy civil jelöltet akartak támogatni, és volt, mikor kifejezetten Botka László nélkül képzelték el a jelölést. Varju szerint várhatóan január közepén a közös listáról, a miniszterelnök-jelölt személyéről és az előválasztásról is megállapodás születhet.

Ezt tehát ott és akkor, a tárgyalóasztalnál kell megbeszélni, az érintetteket pedig minden eredményről tájékoztatni fogjuk

– fogalmazott a DK-s képviselő.

Ceglédi: Botka komoly veszélyt jelenthet a DK érdekeire

Érdekes elmélettel állt elő a műsorban Ceglédi Zoltán politológus, aki úgy látja, a DK és az MSZP sem az összefogáson dolgozik, ezt azonban egyelőre nem merik bevallani az embereknek. Az elemző szerint a DK-nak például azért nem érdeke összefogni az MSZP-vel, mert mindketten képesek külön-külön is bejutni a parlamentbe, ezért összefogva jóval kevesebb szavazatot, kevesebb mandátumot szereznének, mintha különálló, saját arcéllel bíró pártként indulnának.

Ceglédi szerint miután a két párt között igen nagy az átjárás, könnyen előfordulhat, hogy akár egy fél év múlva a DK egészen más pozícióban lesz az MSZP-vel szemben, mert adott esetben szavazókat szívott el a szocialistáktól.

A DK-nak tehát Ceglédi meglátása szerint az az érdeke, hogy saját, önálló karakterét erősítve szavazókat vigyen el az MSZP-től, erre azonban Botka László komoly veszélyt jelenthet. Mindenesetre az az ellenzéki szavazó, aki összefogást szeretne, annak már van saját pártja, amire egy összefogás részeként és különálló pártként is le fogja adni a szavazatát, ezért aki 2018-ban Orbán Viktort le akarja váltani, annak azon kell dolgoznia, hogy megnyerje magának azt a mintegy egymillió bizonytalan szavazót, aki egyelőre még külön-külön sem tudott magának pártot választani – mutatott rá az elemző.

atv.hu / J.I.

További belföldi híreink