Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-01-04 17:48:00

Örökösödési illeték: Tállai szerint meg kell várni Vargát

Székely László ombudsman felkérte a NGM parlamenti és adóügyekért felelős államtitkárát, hogy intézkedjen a bejegyzett élettársak vonatkozásában téves jogértelmezés alapján kiszabott öröklési vagy ajándékozási illeték törléséről, illetőleg a megfizetett illeték visszatérítéséről.

„A bejegyzett élettársi kapcsolatban élők örökösödési illetékfizetése ügyében jogszabály értelmezési vitáról van szó, meg kell várni Varga Mihály visszatérését a szabadságáról. A nemzetgazdasági miniszter már a jövő héten kialakíthatja álláspontját az ügyben, vagy ha úgy ítéli meg, a kormánykabinet elé terjesztheti a kérdést, amennyiben az illetékfizetési vita kormánydöntést igényel”

 – nyilatkozta az atv.hu-nak Tállai András annak kapcsán, hogy az alapvető jogi ombudsman azt állapította meg decemberben, hogy szerinte törvénysértő módon szed örökösödési illetéket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Székely László szerint az adóhivatal tévesen állapított meg a megözvegyült élettársaknak a 9, illetve 18 százalékos illetékfizetési kötelezettséget ingatlan öröklés esetén. Az ombudsmani jelentés eszerint – a házastársakhoz hasonlóan – nekik is mentességet kellene élvezniük. A biztos ezért felkérte Tállai Andrást, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős államtitkárát, mint az adóhivatal irányítóját, hogy intézkedjen az illetékek visszafizetéséről.


székely lászló ombudsman.Székely László ombudsman.

A nemzetgazdasági tárca viszont úgy vélte, helyesen jár el a NAV. Tállai Andrást, a NAV vezetőjét azt követően kérdeztük meg, hogy kiderült: az igazságügy-miniszter és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett. Trócsányi László igazságügy-miniszter azt állapította meg, hogy azokban az esetekben, amikor a jogszabályok a házastársakra vonatkozó kötelezettségeket vagy jogokat állapítanak meg, azok a bejegyzett élettársakra is érvényesek.

A miniszter közölte, hogy a jogalkotó szándéka szerint az élettársakat mindazok a jogszabály szerint járó kedvezmények megilletik, amelyek a házasságban élőket. Esetenként több százezer vagy milliós nagyságrendű összegekről van szó. Tállai András az atv.hu-nak azt mondta: a visszafizetésnek technikai akadálya nem lenne, az – ha a döntés megszületik – megoldható.

További belföldi híreink