Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-01-04 14:10:00

Fegyverliberalizáció jöhet Magyarországon?

Miután a kormány bejelentette, hogy minden járásban lőteret kíván létrehozni, az ellenzék arra a következtetésre jutott, hogy a Fidesz militarizálni akarja a magyar társadalmat. Ha erről talán nincs is szó, tény, hogy öles léptekkel haladunk egy lehetséges fegyverliberalizáció irányába.

Fegyverliberalizáció jöhet Magyarországon?
(A kép forrása: Rongo.hu)

Orbán Viktor a Modern Városok Program keretében tavasszal Dunaújvárosban járt, ahol bejelentette, hogy az ország minden járásába szeretne lőteret, vívótermet és lovas központot. A miniszterelnök szerint bár sportos nemzet vagyunk, a túlsúlyra és a betegségekre való hajlam össznemzeti szintű felszámolása ilyesfajta beavatkozást is megkíván.

Nem sokkal később a honvédelmi miniszter a 27. elöltöltő fegyveres világbajnokság megrendezése kapcsán tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a Magyar Honvédség következő tízéves fejlesztési tervének kitüntetett részét képezi a társadalom felé történő nyitás.

Mivel ez leginkább az önkéntes tartalékos rendszeren keresztül valósítható meg, Simicskó István szükségesnek látja az állampolgárok lőkészségének elmélyítését az erre célzottan létrehozott lőterek segítségével, hogy fiataljaink biztonságos körülmények között szerezhessék meg a szükséges tudást.

„Egy lőtérfejlesztési programot szeretnénk elindítani, egyeztetve a sportlövők szövetségével. Remélem, hogy a kormány hamarosan rábólint erre a törekvésre, és ilyen módon a sportlövészet tovább erősödhet, fejlődhet Magyarországon”

– bontotta ki a részleteket Simicskó István, aki akkor még nem is sejthette, hogy év végére a kormány talál a padláson forrást a kezdeményezésre.

Lövészet a testnevelés órán

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter december közepén jelentette be az országos lőtérfejlesztési programot, amelynek keretében 27 milliárd forintból országszerte 197 sportlőtér létesül a közeljövőben. Még konkrétabban 25, 50, illetve 100 méteres lőtereket kell elképzelni közösségi terekkel és klubházakkal megtűzdelve. Az első száz lövészklub a tervek szerint 2019-ig el is készül, és elsősorban megyei jogú városok pályázhatnak eséllyel az ütemezés kezdeti hullámaira.

E bejelentés napjaiban kérdezte, még az utolsó ülésnapok egyikén a parlamentben Sneider Tamás (Jobbik) Balog Zoltánt, az EMMI vezetőjét, hogy: „Milyen konkrét tervei vannak a kormánynak a honvédelem rendkívül felelősségteljes hivatásának megismertetésére, az alapvető tudnivalók iskolai elsajátítására?” Rétvári Bence államtitkár válaszában a szabadon választható „katonai alapismeretek” elnevezésű tantárgy mellett arról a kormányzati szándékról is beszélt, amely szerint a jövőben

az iskolai testnevelés kiegészülne a lövészet lehetőségével „mint kifejezetten honvédelmi jellegű választható sporttal”, amely a „lőkészségen túl fejleszti a felelősségteljes eszközhasználatot, a koncentrációt és a biztonság szem előtt tartását is.”

Militarizált társadalom?

A DK szerint a lőtér lett az új stadion. Vadai Ágnes alelnök nyilatkozatban ment neki a 27 milliárdos költésnek, és annak tudta be, hogy a kormány nem a gyermekéhezés felszámolására vagy a várólisták csökkentésére költi ezt az összeget, hogy utóbbiakon „nem tudnának milliárdokat keresni a fideszes haverok”. A DK szerint ennél nemzetellenesebb és keresztényietlen intézkedést nem is kaphattunk volna karácsonyra.

vadai Ágnes.Vadai Ágnes.
„Elfogadhatatlan, hogy a magyar kormány ahelyett, hogy az oktatás informatikai lehetőségeit fejlesztené, 27 milliárd forintból 197 állami lőteret hoz létre. A magyar társadalmat nem kell militarizálni, nem kell felfegyverezni a lakosságot, sokkal inkább arra kellene költeni, hogy a gyerekek az iskolában modern eszközökkel tanuljanak” – ezt már Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke nyilatkozta, aki arra is rámutatott, hogy Magyarországon nincs még kultúrája a fegyverhasználatnak és a fegyverviselésnek.

Nem könnyű fegyverhez jutni

A hatályos jogszabályok alapján puskát vadászat vagy sport célból, míg maroklőfegyvert sport vagy önvédelmi célból lehet vásárolni Magyarországon. Aki sport célból kíván fegyverhez jutni, annak szüksége lesz a sportegyesületen belül elért eredményei és minősítés megszerzése után rajtengedélyre, sportorvosi engedélyre, majd a hatósági fegyvervizsga után a rendőrhatóság dönti el, hogy kérelme indokolt-e. Amennyiben önvédelmi célból szeretnénk maroklőfegyvert tartani, akkor a hatósági fegyvervizsga, orvosi alkalmasság igazolása után benyújtott kérelmünket utasítja majd el a rendőrség.

Egy 2015 nyáron publikált adathalmaz szerint

hazánkban 5683 magánszemélynek van engedélye önvédelmi lőfegyver tartására, ők összesen 6650 fegyvert birtokolnak.

Rajtuk kívül még 366 vagyonvédelmi vállalkozás összesen 3876 lőfegyverrel rendelkezik. Öt éve a magánkézben lévő önvédelmi lőfegyverek száma még meghaladta a 8500-at.

2010 és 2015 első fél éve között 48 ezerről 56 ezerre nőtt a gáz- és riasztófegyverek önvédelmi célú viselésére kiadott engedélyek száma. Országos viszonylatban nyílván ennek legalább a négyszerese a valós adat. Szemben az európai gyakorlattal, Magyarországon hatósági fegyvervizsga és orvosi alkalmasság igazolása is szükséges az önvédelmi cél indoklása mellé, hogy kiadják a hatósági engedélyt.

Liberalizálná a fegyvertartást a cseh belügyminiszter

Milan Chovanec cseh belügyminiszter az év első munkanapján azt indítványozta, hogy a nizzai és berlini terrortámadásokra válaszul rögzítsék az ország alkotmányában a fegyverviseléshez való jogot. A szociáldemokrata tárcavezető hétfőn közzétett előterjesztése szerint a törvényes fegyvertartók szükség esetén használhatnák fegyverüket a terroristák ellen. Ötlete egyelőre heves ellenállásba ütközött mind a politika, mind a társadalom részéről.

A cseh belügyminiszter indítványa kapcsán megkerestük a Honvédelmi- és a Belügyminisztériumot is. Azt akartuk megtudni, hogy tervben van-e hazánkban a lőfegyverhez való jutás, lőfegyverviselés megkönnyítése, az ehhez való jog rögzítése, és ha igen, milyen jogszabályi változtatások várhatóak, mivel segítené a kormány ezt a folyamatot. Megkérdeztük továbbá, hogy a sportlövészet fiatalok közötti elterjesztésének szorgalmazása összefügg-e hazánk honvédelmi és a társadalom önvédelmi képességeinek növelésével? Amint válaszaik megérkeznek, frissítjük cikkünket.

Ajánlom

További belföldi híreink