Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-12-22 07:35:00

Kovács: A mostani Fideszt könnyebb megverni

A kormány és az ellenzéki pártok is kampányüzemmódba kapcsolhatnak 2017-ben, egyelőre azonban továbbra is kérdés, hogy a magát demokratikusnak nevező ellenzék milyen együttműködésben, milyen jelöltekkel szeretné Orbánékat leváltani. A nap híre idei utolsó adásában a Publicus Intézet igazgatója, az LMP társelnöke és az MSZP egykori elnöke latolgatta az ellenzék 2018-as esélyeit.

Pulai András szerint mindezidáig sem a baloldali ellenzék, sem a Jobbik felé nincs meg a választók részéről az a hit és bizalom, ami egy kormányváltáshoz szükséges lenne, vagyis hiába ért el idén az ellenzék olyan sikereket, mint a vasárnapi boltzár visszavonása, vagy az érvénytelenül zárult kvótanépszavazás, ezeket a sikereket egyelőre egyik ellenzéki pártnak sem sikerült szavazatokká kovácsolnia. Az elemző úgy véli, miután a magyar választó kifejezetten vezérelvűen gondolkodik, az ellenzék számára sokat jelenthet, ha egy erős, karizmatikus és nem utolsó sorban hiteles személyiség áll a kormányváltásért folytatott küzdelem élére.

A Publicus Intézet felmérése szerint továbbá a választók csaknem fele szorosabb ellenzéki összefogást szeretne 2018-ban, azonban korántsem mindegy, hogy kik vesznek részt egy ilyen összefogásban. A Publicus adatai szerint például

2014-ben Gyurcsány Ferenc részvétele 4-6 százaléknyi szavazatot vitt el az ellenzéki összefogástól, sokan – főként a bizonytalan szavazók közül – ugyanis éppen a volt miniszterelnök miatt nem voltak hajlandók az összefogásra szavazni

– magyarázta az elemző, aki szerint az esélyektől függetlenül egy hiteles jelölt állításával érdemes lenne a baloldalnak is megmérettetnie magát a köztársasági elnökválasztáson.

Pulai András azt is elmondta, az LMP aligha fog részt venni egy ilyen összefogásban, főleg, hogy a mérések szerint a Jobbik-LMP összeborulásról szóló elméletek valószínűleg nem alaptalanok, különösen vidéken jellemző például, hogy a Jobbik és az LMP szimpatizánsai szívesen szavaznak át egymás pártjainak jelöltjeire.

A két párt egymáshoz fűződő viszonyáról egyébként maga a Jobbik elnöke is úgy nyilatkozott, hogy a fennálló nézetkülönbségek ellenére az LMP-t konstruktív, tárgyalóképes pártnak tartják. Az LMP társelnöke a Jobbikkal kötött esetleges választási együttműködés lehetőségéről azt mondta, minden ellenzéki politikai erővel hajlandóak az Orbán-kormány leváltásáról tárgyalni, de ez csakis úgy történhet, hogy közben pártjuk megőrzi teljes önállóságát.

Hadházy Ákos szerint egyébként az ellenzéki összefogásnál sokkal fontosabb dolgokról kellene beszélni, például arról, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár megszüntetésével a kormány gyakorlatilag szétveri a társadalombiztosítást, ebbe pedig emberek halhatnak bele.

Az ellenzéki pártoknak valóban tárgyalniuk kell egymással, például arról is, hogy milyen garanciákat tudnak adni arra, hogy egy kormányváltás esetén nem csak 2018, de 2010 előtthöz képest is másképp fognak kormányozni

- vélekedett az LMP társelnöke, aki szerint az ellenzéki pártok a legnagyobb hibát ott követik el, hogy ahelyett, hogy alternatívát kínálva megpróbálnák meggyőzni a kormánypárti szavazókat, egymás lejáratásával vannak elfoglalva.


Kovács László pedig a műsorban arról beszélt, a ’98 és 2002 közötti Fideszt nehezebb volt megverni a választáson, mert bár számos hibát elkövetett, akkor még nem dolgozott szándékosan az oktatás ellehetetlenítésén, és nem rombolta az ország nemzetközi kapcsolatait. Az MSZP volt elnöke szerint amellett, hogy most is hiteles alternatívát kell állítani a Fidesszel szemben,

a kormánypártokat szembesíteni kell azokkal a súlyos bűnökkel, amiket az ország jelene és jövője ellen követnek el.

Kovács szerint ezeket a bűnöket tényekkel, adatokkal kell leleplezni, például azzal, hogy miközben 10 évvel ezelőtt Magyarország még az Unió élvonalában szerepelt, addig ma már az EU négy leggyengébben teljesítő országának egyikeként tartanak minket számon. A volt külügyminiszter egyelőre láthatóan nem aggódik az ellenzék támogatottsága miatt, szerinte sok idő van még a választásokig, a kormány pedig annyi bűnt követ el az ország ellen, hogy akár hetek, vagy hónapok alatt morális összeomlás következhet be a Fidesznél.


atv.hu / J.I.

További belföldi híreink