Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-12-21 20:09:00

Hivatalos: Orbán Ádert jelöli államfőnek

Orbán Viktor felkérte Dobogókőn a Fidesz elnökségét, hogy Áder Jánost javasolják ismét köztársasági elnöknek- tudta meg az atv.hu. A miniszterelnök még karácsony előtt tájékoztatja a felkérésről az államfőt.

Hivatalos: Orbán Ádert jelöli államfőnek
Áder János köztársasági elnök

Az atv.hu-t arról tájékoztatták, hogy Orbán Viktor Áder Jánost javasolta államfőnek Dobogókőn a Fidesz kihelyezett elnökségi ülésén. Magas rangú forrásunk szerint a miniszterelnök arra tett javaslatot a Fidesz elnökségének, hogy hivatalosan is kérjék fel Ádert Jánost köztársasági elnöknek.

A Fidesz-elnökség erről egyhangúlag döntött is. Orbán Viktor várhatóan a napokban, még karácsony előtt tájékoztatja a döntésről a köztársasági elnököt. Így Áder János jövő májustól még egy ciklust tölthet a Sándor palotában.

Amikor még Balog Zoltán is versenyben volt

Az atv.hu december 8-n írt először arról kormányzati forrásokra hivatkozva, hogy Áder János úgy készül, hogy 2017 májusa után, ha lejár a mandátuma, már nem lesz köztársasági elnök. Az államfőkeresésre rálátó forrás akkor azt mondta, komoly fordulat kellene ahhoz, hogy Áder János elvállaljon egy következő ciklust. Ekkor került elő Balog Zoltán EMMI miniszter neve, mint potenciális köztársasági elnökjelölt.

Az ATV Szabad Szemmel című műsorában a tárcavezető elismerte, hogy egyeztett már erről Orbán Viktorral. A miniszterelnök ugyanakkor Brüsszelben, az uniós csúcson az ATV kérdésére kijelentette, Áder Jánost nagyra értékeli, és a komoly lehetőségek között van, hogy ő folytassa a munkáját. De mint mondta, a döntést a folytatásról a köztársasági elnöknek kell meghoznia.

Erre pedig nem is kellett sokat várni, hiszen hétfőn kiderült, Áder felhívta Orbán Viktort - miután hosszabb beszélgetést folytatott Kövér Lászlóval - és tudatta vele, ha ismét jelölnék, elvállalna még egy ciklust.

Ajánlom

További belföldi híreink