Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-12-20 11:46:00

Vona: A Jobbik az LMP-vel szövetségben buktatná meg a kormányt

A Jobbik már ráfordult a 2018-as választásokra, de új jelöltjeivel egyelőre nem kíván a nyilvánosság elé állni – derült ki azon a háttérbeszélgetésen, amelyet a párt elnöke és frakcióvezetője tartott. Vona Gábor és Volner János beszéltek a néppártosodás következményeiről, és az LMP-hez fűződő viszonyuk mellett arról is, hogy honnan tudnak még elhozni szavazatokat.

Vona: A Jobbik az LMP-vel szövetségben buktatná meg a kormányt

A Jobbik szerint eldőlt, hogy a háromosztatú politikai mező immár kétpólusúvá vált, és amennyire rossz hír ez a baloldali ellenzéknek, annyira jó a Jobbiknak. Úgy vélik ugyanis, hogy 2016 ősze óta megfordult a trend, amelyre az alkotmánymódosítás versus letelepedési kötvény biznisz vita tette fel a koronát. Volnerék már múlt időben beszélnek a baloldali pártokról („elkényelmesedtek”, „demotiváltak”), míg maguknak vindikálják az egyetlen váltópárt státuszt.

Márpedig ellenzéki oldalon az viszi a szavazatok döntő hányadát, aki hiteles váltópártként tudja magát bemutatni a választóknak. A pártelnök jelenleg úgy értékeli, hogy

a Jobbik elsősorban a megroggyant baloldali pártok holdudvarából tud elhozni szavazatokat, illetve a Fidesz és a Jobbik között ingadozó nemzeti konzervatívokat tudja megszólítani.

Azonban kénytelen elismerni, hogy a médiafelületek aránytalansága miatt versenyhátrányban vannak a kormányoldallal szemben.

Mit akar az LMP-től Vona?

Mint arról egy október végi kutatás kapcsán írtunk, a Fidesz és a Jobbik között ádáz küzdelem zajlik egy ideológiai szempontból jobboldali és konzervatív szavazókból álló, 3,5 milliós tömeg meghódításáért, amelyen a két párt jelenleg kétharmad-egyharmad arányban osztozik.

Vona Gábor a Jobbikra jutó egyharmad növelése érdekében az LMP magához édesgetésével is megpróbálkozott, hátha ezzel a húzással legitimálni tudja a józan közép irányába zajló mozgását. A háttérbeszélgetésen elhangzott, hogy szemben a kormányoldal elméleti és gyakorlati bojkottjával, az LMP-sek a fennálló nézetkülönbségek ellenére is tárgyalóképesek és konstruktívak. Vona Gábor diplomatikusan úgy fogalmazott, hogy

még nem kristályosodott ki, milyen politikai összefogás jöhet létre a két párt között a kormányváltás érdekében, de mindketten partnerként, sőt bizonyos ügyek mentén szövetségesként tekintenek egymásra.

Idős diplomások a vakfolt

A Jobbik az úgynevezett másodlagos preferenciákat tartja egyik rejtett tartalékának, amely azt mutatja meg, hogy egy biztos pártválasztó kire szavazna, ha a saját pártjára nem adhatna le voksot. Az elmúlt időszak közvélemény-kutatásai alapján Vonáék arra a következtetésre jutottak, hogy e téren ők állnak a legjobban. Ráadásul valamennyi mérésben jelentősen csökkent a Jobbik elutasítottsága, szemben a kormányoldallal és az ellenzék nagyobb formációival. És akkor még a pártnélküli bizonytalanokról nem is beszéltünk, akik jellemzően az utolsó pillanatban és sokszor az esélyes váltópárt melléállnak.

A pártvezetés nem titkolja, hogy ezen a fronton van még mit behozni.

Eddig elsősorban kelet-magyarországi, fiatal férfiak voltak a tipikus jobbikos szavazók, ezért a következő másfél évben a nagyvárosi és főleg fővárosi középkorosztály, idősek megszólítására kívánnak nagyobb hangsúlyt fektetni.

Ehhez azonban a szociális kérdéseket kell előtérbe helyezni az ideológiai témák kárára, továbbá nem lényegtelen, hogy – miközben a vidéki billegő körzetekben Fidesz-Jobbik párharcra számítanak – mennyire rontják esélyeiket Budapesten a baloldali jelöltek.

Egyébként a többnyire a Jobbik érdekkörébe sorolt Iránytű Intézet is arra a megállapításra jutott év elején, hogy a kormányra kerüléshez leginkább a diplomás középkorúak felé kellene valamilyen tematikus kampánnyal előrukkolni, mivel kutatásaik azt mutatják, hogy a 35-40 év fölötti korosztályban a pártnak gyakorlatilag nincs diplomás háttere.

Egy évvel ezelőtti méréseik például azt mutatták, hogy a főváros legidősebb átlagéletkorú és egyébként javarészt diplomások által lakott 12. kerületében a Jobbik 6 százalékon áll.

Titkos jelöltek

A pártelnök azt is elmondta, hogy a Jobbikon belül már zajlik a jelöltválogatás, de két okból sem időszerű még eddigi eredményeikkel a nyilvánosság elé állni. Egyfelől azért, mert jelenleg egy bejelentkezési hullám kellős közepén tartanak, és

addig nem indokolt a lista véglegesítése, míg esély van arra, hogy a küzdelmesebb választókerületekben erősebb jelöltek bukkannak fel.

Másfelől pedig nem akarják megnehezíteni, a sokszor a civil szférából (oktatás, egészségügy) érkező jelöltek helyzetét, nem szeretnék megkockáztatni esetleges egzisztenciális ellehetetlenülésüket.

Ajánlom

További belföldi híreink