Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-12-15 09:06:00

Orbán magára maradhat Európában

Az ellenzék szerint a miniszterelnök a kvótanépszavazás kapcsán az összes belpolitikai harcát elvesztette, ráadásul Brüsszelben is egyre kevesebb a szövetségese.

Orbán magára maradhat Európában

Sem a Brüsszel által támogatott kvótarendszert, sem pedig a Szlovákia által javasolt, önkéntes alapú kvótaszerű megoldást nem támogatja a Jobbik – erről a párt alelnöke beszélt az ATV A nap híre című műsorának szerdai adásában. Z. Kárpát Dániel szerint

miközben Orbán hangosan kiabál Brüsszelben, addig ezreket telepít az országba a letelepedési kötvény-üzletágon keresztül,

ehhez pedig a Jobbik nem hajlandó asszisztálni. Z. Kárpát szerint ha valamiben van nemzetbiztonsági kockázat, akkor a letelepedési kötvényben egészen biztos, hogy van, ezért ki kell vizsgálni, hogy ki a felelős azért, hogy nem szűrték megfelelően a kötvény által betelepült embereket.Nem hisz Orbán Viktor brüsszeli sikerében Kovács László volt külügyminiszter, aki A nap hírében azt mondta, legfeljebb két-három miniszterelnök lehet, aki nem támogatja a brüsszeli kvótajavaslatot, vagyis Orbánnak aligha lesz többsége Brüsszelben. Ráadásul Kovács László szerint Orbán egyébként is nehezen jöhet ki győztesen a kvótaügyből, miután annak idején önkéntes alapon egyetlen menekültet sem akart befogadni, közben pedig a letelepedési kötvény alapján csaknem húszezer bevándorló jött Magyarországra.


Saját bevallása szerint 8,6 milliárd forintot költött a kvótanépszavazás kampányára a kormány, ez az összeg a Political Capital választási szakértője szerint valószínűleg megfelel a valóságnak.

Ez esetben kérdés, hogy vajon mennyi a valóságtartalma annak a 984 millió forintnak, amit elvileg a 2014-es választási kampányra, vagyis nem egy népszavazásra, hanem a saját újraválasztására költött a Fidesz

– mutatott rá László Róbert, aki  A nap hírében arról is beszélt, hogy a 2018-as választáson már nem biztos, hogy érdekében áll a Fidesznek a kamupártok burjánzása, ezért van rá némi esély, hogy jövőre a kampányfinanszírozás szabályait és a választási eljárási törvényt is módosítják.


Hajdu Nóra, az Együtt külpolitikai szakértője arról beszélt, hogy Orbán Viktor a kvótanépszavazás kapcsán az összes belpolitikai harcát elvesztette, ráadásul Brüsszelben is egyre kevesebb a szövetségese. Hajdu szerint Orbánt csak a rövidtávú belpolitikai érdekei vezérlik, ezért Brüsszelben a szövetségesek helyett inkább az ellenségeit gyarapítja.

Hajdu szerint például az, hogy Orbán nyíltan kiállt Donald Trump megválasztása mellett, rövidtávon talán kedvezhet Magyarországnak, Trump elnöksége azonban hosszú távon sem Európa, sem Magyarország jólétét és biztonságát nem fogja szolgálni.


atv.hu / J.I.

További belföldi híreink