Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-12-07 11:40:00

Törley: Óriási szakadék van a diákok teljesítménye között

A 2000-es évek elején kiderült, hogy baj van az oktatási rendszerrel, már a PISA-tesztek bevezetésekor sem teljesítettünk jól, 2009-ben elkezdett valami beérni, de aztán a 2012-es és a mostani mérés is bebizonyította, hogy elindult lefelé az oktatás színvonala – erről Törley Katalin beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

A Tanítanék Mozgalom vezetője szerint az a kép, ami ebből a mostani mérésből kirajzolódik, katasztrofális, különösen annak fényében, hogy az elmúlt években folyamatosan jelzi a szakma, hogy rossz irányba haladunk, most már bizonyíték is van rá. A tanár elmondta: nálunk is vannak nagyon jól teljesítő diákok, és rosszul teljesítők, de a közöttük lévő szakadék óriási, amiből az látszik, hogy számít, hogy ki, milyen környezetből érkezik, az iskolák pedig nem tudják csökkenteni a születéskori különbségeket. Hozzátette: nagy kérdés, hogy általános iskolából hová tudnak továbbmenni a gyerekek tanulni. Amikor a gyermek megszületik, már pontosan lehet látni, hogy melyik út áll előtte, a kikövezett sztráda vagy egy földút – fogalmazott.

Törley Katalin kijelentette: az iskolarendszernek használható tudást kellene adniuk, ehhez az kellene, hogy a gyerekek legyenek a középpontban, ehhez képest a magyar iskolarendszer középpontjában a tananyag és a tudásátadás áll. A Tanítanék Mozgalom vezetője hangsúlyozta: a gyerekek rettenetesen fáradtak, ezért a kedvük és az ambíciójuk is hamar elmegy, és ehhez még a tanárok leterheltsége is hozzájön. A tanár elmondta: ezért nem tudják fejleszteni a gyerekeket a tanárok. Hozzátette: a modern pedagógia módszerek ilyen körülmények között nagyon nehezen használhatóak. Egy ilyen rettenetes eredmény megismerése után mindenkinek megába kell nézni, a tanároknál is kellene egy szemléletváltás, de kormányzati szinten is komoly önvizsgálatot kellene tartani – magyarázta.

Törley Katalin szerint a gyerekek majdnem egyharmada funkcionális analfabétának tekinthető az eredmények alapján, ezért kellene megnézni, hogy alkalmas emberek ülnek-e a döntéshozói pozícióban. A Tanítanék Mozgalom vezetője elmondta: teljesen alkalmatlan emberek vannak egy olyan terület élén, amely létfontosságú az ország jövője szempontjából. A tanár kijelentette: egy ilyen oktatási rendszer olyan szinten csökkenti az ország versenyképességét, hogy a jól teljesítő gyerekek később biztos nem akarnak majd itthon maradni. Hozzátette: meg kéne haladni azt a csökött szemléletet, hogy négyévente elkezdik rángatni az oktatási rendszert, inkább a szakemberekre kellene bízni az irányítást, ki kell vonni az ágazatot a napi politikai csatározásokból.

atv.hu

További belföldi híreink