Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-11-18 20:13:00

Bell: Pharaont bíróság elé kell állítani

Colleen Bell, az Egyesült Államok Budapestre akkreditált nagykövete kijelentette: semmilyen titkosszolgálati játszma nincs a Pharaon-ügy mögött.

A Ghaith Pharaon személye körül kialakult ellentmondásos kijelentések és megkérdőjelezhető magyarországi kapcsolatai hónapok óta foglalkoztatják a hazai közvéleményt. Az arab befektetőről tudható, hogy


1991 óta folyamatosan érvényes nemzetközi elfogatóparancs van érvényben ellene,

mégis tartózkodási engedélyt kaphatott Magyarországon és közvetett módon ingatlanokat vásárolhatott. Tehette mindezt úgy, hogy – a kormány szerint – személye nem jelentett nemzetbiztonsági kockázatot.

A parlamentben is számos alkalommal téma volt Pharaon és a kormány, azonbelül is Orbán Viktor kapcsolata. Október végén a miniszterelnök beismerte a parlament plenáris ülésén, hogy már találkozott a "professzorral", és szerinte ez az ügy nem más, mint „egy amerikai titkosszolgálati játszma.”

Colleen Bell amerikai nagykövet az ATV Szabad Szemmel című műsorában ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy "nincs itt semmilyen játszma",


Ghaith Pharaon egy körözött bűnöző, és mihamarabb bíróság elé kell állítani.

Colleen Bell a magyar kormányfő szavaira reagálva kijelentette: semmilyen titkosszolgálati játszma nincs Pharaon körözése mögött. A nagykövet nem kívánta kommentálni a magyar hatóságok hozzáállását az ügyhöz. (Mindez a beszélgetés 3:26 percétől hallható.)

Pozitív változások

Szerinte nagyon mély Amerika és Magyarország között a kapcsolat, függetlenül attól, hogy demokrata vagy republikánus kormányzat van hatalmon. Bízik abban, hogy jelentőségteljes és produktív megbeszéléseket folytattak a kormánnyal.

A nagykövet azt is elmondta, hogy sajtószabadság és a médiaszabadság alapvető demokratikus érték, fontos, hogy a magyar embereknek lehetőségük legyen sokfajta véleményhez, információhoz jutniuk. Egy évvel Colleen Bell a Corvinus Egyetemen bírálta az Orbán kormányt. Úgy látja, hogy nagyon sok minden pozitív módon mozdult előre.

A migrációs válsággal kapcsolatban Colleen Bell elmondta, hogy Magyarország nehéz helyzetben volt, hiszen tarthatatlan lett a helyzet, nem lehetett ilyen mennyiségű embert elbírálni.

Még nem búcsúzik

„A mostani munkámra fókuszálok, jó pár hét telik el még addig, amíg az új adminisztrációnak benyújtom a lemondólevelemet. A legtöbb nagykövet befejezi a szolgálatát, mikor megváltozik a kormányzat, de vannak esetek, amikor marad a nagykövet, de még nem tudok biztosat mondani azzal kapcsolatban, hogy maradok vagy sem” – mondta Colleen Bell az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete az ATV Szabad Szemmel műsorában.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink