Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-11-13 08:32:00

TGM: Sötét korszak előtt állunk

Kovács László egykori külügyminiszter az ATV-ben arról beszélt, hogy Donald Trump nem azt csinál, amit akar. Tamás Gáspár Miklós szerint egy sötét korszak következik.

Kovács László volt külügyminiszter az ATV Szabad Szemmel műsorában arra hívta fel a figyelmet, hogy az Egyesült Államok egy évszázados stabil demokrácia, ahol az ország első embere nem azt csinál, amit akar, hanem ahol a demokrácia szabályait be szokták tartani az elnökök.

„Szó nincs arról, hogy az Egyesült Államok elnöke az Putyinhoz vagy – elnézést a példáért – Orbán Viktorhoz hasonlóan olyan személyi hatalmat akarjon és tudjon kiépíteni, mint ami ezekben az országokban van.


Ott az amerikai elnököt számtalan dolog befolyásolja: szenátus, legfelsőbb bíróság, amerikai sajtó és az is fontos, hogy mit mond az üzleti élet”

– mondta a volt külügyminiszter. Hozzátette: ha valami gyökeresen mást akar az amerikai elnök, az nem fog sikerülni.

„Az, hogy egy kőbunkó vadbarom lett az Egyesült Államok elnöke, az egy évszázados szégyen, hogy egy ilyen figura, aki esetleg egy megyei elöljáró lehet, ő lett az elnök” – ezt már Tamás Gáspár Miklós filozófus mondta.

A filozófus szerint az elégedetlenség fejeződött ki a Trumpra leadott szavazatokban, aki szemben áll mindazzal, amit az eddig uralkodó politikai illem megkívánt. Tamás Gáspár Miklós egyetértett abban a volt külügyminiszterrel, hogy Trump nem fogja mélyen megváltoztatni Amerikát, de az ideológiai, mentalitásbeli változás önmagában is fontos. Úgy látja, hogy egy nagy „antiliberális fordulat megy végbe”.

Kovács László emlékeztetett: mikor a republikánus George W. Bush volt az USA elnöke, akkor Orbán Viktor nem reagált Csurka István parlamenti mondatára, miszerint az Egyesült Államok szeptember 11-én azt kapta, amit megérdemel. A volt külügyminiszter szerint az amerikaiak ezt nem bocsátották meg neki.

Tamás Gáspár Miklós filozófus szerint arról van szó, hogy 1945 és 1989 szelleme, amely az ENSZ alapokmány szellemében fenntartott egy bizonyos konszenzust, ez megbomlott.


„Nyíltan lehet nőellenes, idegengyűlölő szavakat ejteni a nemzetközi arénában, ahogy azt Trump is tette. Egyre több ilyen kormány kerül hatalomra, nem véletlenül ujjong az európai jobboldal. Igazuk van, amikor ünnepelnek, mert valóban egy ideológiai változás ment végbe”

– folytatta a filozófus. Szerinte három év múlva még rémesebb világ lesz, és egy sötét korszak előtt állunk.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink