Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-11-01 08:15:00

Vértes: Két dolog tartja életben a magyar gazdaságot

Az idei évi adatok a mi előrejelzésünkhöz közelednek, 2 százalék lesz a GDP növekedése, a kormány számításaival van baj, a magyar gazdaság mélyponton van, mert az előző ciklus uniós pénzei már nem jönnek, a következő ciklus még nem jön, magyar pénzből kellene finanszírozni a beruházásokat, de ez nem megy, 10 százalékkal zuhannak a beruházások – ezt Vértes András mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

A GK Gazdaságkutató elnöke szerint két dolog tartja életben a magyar gazdaságot, az uniós források, és a fogyasztás. A szakember elmondta: nagy a béremelkedés, emellett van SZJA csökkentés is, és alig van infláció, jövőre viszont nem lesz SZJA csökkentés, azt nem lehet tudni, hogy a járulékcsökkentés a munkáltatókat vagy a dolgozókat érinti inkább.


Hozzátette: az ország versenyképessége hosszú távú ügy, viszont az uniós támogatások érkezése rövidtávú történet, 2020 után elzáródnak a pénzcsapok, ekkora ingyen pénzre nem lehet majd számítani.

Annak is megvan a veszélye, hogy kevesebb uniós forráshoz jut majd az ország, mert már olyan hangokat is lehet hallani az EU-ban, hogy kevesebb pénzt adnak azoknak a tagállamoknak, amelyek nem szolidárisak – fogalmazott. Vértes András kijelentette: az unió most azt akarja megmutatni, hogy nem elég belépéskor megtartani az európai normákat, hanem tagként is szolidárisnak kell lenni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink