Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-10-28 08:25:00

Gyanús jegyzőkönyv miatt jelentették fel az ORÖ elnökét

Májusban az Országos Roma Önkormányzat tagjai megerősítették a posztján Balogh János elnököt. Papíron legalábbis. A valóság ezzel szemben az, hogy a közgyűlésen több, a szervezet vezetésének kínos napirendi pontot elhagytak, majd gyártottak hozzá egy jegyzőkönyvet és leadták a kormányhivatalnak. Egy képviselő feljelentést tett.

Gyanús jegyzőkönyv miatt jelentették fel az ORÖ elnökét
Az Országos Roma Önkormányzat közgyűlése Kisvárdán

Május utolsó napjaiban egy kisvárdai étteremben tartott közgyűlést az Országos Roma Önkormányzat. A szabályok szerint minden ilyen rendezvényről jegyzőkönyvnek kell születnie, melyet négy hitelesítő aláírással le kell adni az illetékes kormányhivatalnál. Már rögtön az elején lehetett sejteni, hogy valami nem stimmel a közokiratnak számító dokumentum körül: először késve érkezett a kormányhivatalhoz, ahonnan tartalmi okokra hivatkozva vissza is dobták.

Második nekifutásra sem sikerült megugrani a lécet, ekkor ugyanis egy olyan jegyzőkönyvet adtak le, amit nem írt alá az egyik hitelesítő mondván: túl sok idő telt el közgyűlés óta. Végül valahogy megszerezték – erről különböző sztorik keringenek a képviselők között – a jegyzőkönyv hitelesítő szignóját, így


harmadik próbálkozásra sikerült olyan paksamétát leadni a kormányhivatalban, amit az végre el is fogadott.

Papíron megoldották

Vajda László képviselő olyan napirendi javaslatokkal érkezett a kihelyezett közgyűlésre, amiknek a megtárgyalása okozhatott volna néhány kellemetlen percet az Országos Roma Önkormányzat jelenlegi vezetése számára. Ezeket eredetileg egy rendkívüli közgyűlésen akarta megtárgyaltatni, ám az elnök úgy határozott, hogy hozzácsatolja a pontokat a kisvárdai programhoz.  

Ezek a következők voltak:


- Csala Elvira ideiglenesen megbízott hivatalvezető  azonnali fegyelmivel történő felmentése
- Ideiglenes hivatalvezető kinevezése
- Pénzügyi Ellenőrző Bizottság felmentése, új Pénzügyi Ellenőrző Bizottság felállítása
- Balogh János elnök elleni méltatlansági eljárás kezdeményezése és lefolytatása

Egy következő napirendi pontban pedig meghallgatták volna Poldán Ferencet, a szervezet gazdasági vezetőjét és Csala Elvira megbízott hivatalvezetőt a többi között arról, hogy milyen felhatalmazás alapján fizettek ki közgyűlési határozat nélkül tiszteletdíjat több ORÖ-képviselőnek, továbbá miért támogat Balogh János elnök „megyei irodáknak álcázott” szervezeteket, magánvállalkozásokat.

részlet a jegyzőkönyvből (atv.hu)Részlet a jegyzőkönyvből (atv.hu)
"Az ülést lebonyolítók úgy oldották meg a kínos kérdésekről szóló szavazás elkerülését, hogy nemes egyszerűséggel fel sem vették azokat a napirendi pontok közé". Ezt állítja legalábbis Vajda László, akinek az okozta a következő meglepetést, hogy a közgyűlésről szóló jegyzőkönyvben már úgy olvasta vissza a javaslatait, mint megtárgyalt napirendi pontokat.

Fantomszavazás

Az atv.hu birtokába jutott jegyzőkönyv-másolatból egyértelműen az derül ki, hogy fent említett javaslatokat napirendre vették (17-18-19-20-21. pont) majd nagy többséggel elutasították. Így 27 igen és 13 nem szavazattal, 0 tartózkodás mellett elfogadták a képviselők, hogy nem folytatnak le méltatlansági eljárást a februárban kinevezett elnök ellen, és ugyanilyen arányban „döntöttek” a többi pontról is.


Csakhogy Vajda László és több képviselőtársa is állítja, hogy a pontokról csak a jegyzőkönyv szerint szavaztak, a valóságban nem tárgyaltak róluk, mégis határozatba foglalták és határozati számokkal látták el ezeket.

„Ezek a napirendi pontok a személyemet érintik. Ha én vagyok az előterjesztő, akkor tudomásom lenne arról, hogy ezeket a napirendi pontokat megtárgyalták. Mindenki alá tudja támasztani, és a hangfelvétel is azt bizonyítja, hogy ezekről a napirendi pontokról nem hoztunk döntést” – nyilatkozta az atv.hu-nak Vajda László.

vajda lászlóVajda László

Nem elérhetőek

Közben a jelenlegi vezetés ellenzéke megszerezte a közgyűlés teljes hangfelvételét, majd Lakatos Oszkár képviselő szóról szóra legépelte azt és elküldték a kormányhivatalba, hogy ott összehasonlítsák a két szöveget.


Emellett közokirat-hamisítás gyanúja miatt feljelentést tettek Balogh János elnök, valamint a jegyzőkönyvvezető és a két hitelesítő ellen a múlt héten a VII. kerületi rendőr-főkapitányságon.

A feljelentéshez csatolták a jegyzőkönyv másolatát, továbbá szükség esetére felajánlották a nyomozóknak a hangfelvételt is.

Az ügyben próbáltuk megszólaltatni az Országos Roma Önkormányzatot is. Kedden telefonon hívtuk a központi telefonszámot, de vagy csak az ügyintézőig jutottunk, vagy fel sem vették. Szerda délelőtt ezért e-mailt is írtunk a szervezetnek, kértük, hogy reagáljanak a fent leírtakra, és közöljék az ORÖ álláspontját az ügyben. Ha érkezik válasz, frissítjük a cikket. A roma önkormányzat egyébként csütörtökre is közgyűlést hirdetett - ezúttal Nyíregyházán.

Ajánlom

További belföldi híreink