Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-10-26 16:21:00

"Ostobaság Mészároshoz kötni a Népszabadság új gazdáját"

Az Alaptörvény módosításáról folyó négypárti egyeztetést követően Kósa Lajost a Népszabadságról kérdezték, miután az Opimus Press Zrt. – amely az Opimus Group nyilvánosan működő részvénytársaság tulajdonában van – tegnap megvette a napilapot is kiadó Mediaworks Hungary Zrt.-t.

"Ostobaság Mészároshoz kötni a Népszabadság új gazdáját"
Kósa Lajos (Fotó: MTI)

A Fidesz frakcióvezetője válaszában helyes törekvésnek nevezte, hogy a magyar piacon jelen lévő média minél nagyobb része legyen hazai tulajdonban. „Hogy a legfontosabb kérdésekben megnyilatkozó médiának az elkötelezettsége a nemzet iránt meglegyen, azt leginkább ez a tulajdonosi struktúra biztosítja” – fogalmazott.

Megismételte:

a nemzeti tőke nagyarányú részvétele a médiaszektorban nagyon fontos kérdés minden országnak, és „ez nem jelenti a média egyszínűségét”.

Az Opimus egy tőzsdei részvénytársaság, ostobaság ezért Mészáros Lőrinc (felcsúti polgármester) közelinek nevezni, hiszen „az egy nyílt részvénytársaság, nagyon sok tulajdonosa van”, szabadon lehet venni a részvényeit – tette hozzá Kósa Lajos, aki egy másik kérdésre válaszolva kizártnak nevezte azt a felvetést, hogy a Népszabadság kormány közeli lap lesz.

Liszkay Gábornak a Mediaworks környékén való „feltűnését” firtató kérdésre Kósa azt felelte: Liszkay Gábor nem újságíró, hanem sajtómenedzser, és van példa a magyar médiapiacon is arra, hogy egyik orgánum a másik menedzserét szerződteti. A témával kapcsolatos szavait azzal zárta: „nem tudom, hogy kinek mi a szándéka a Népszabadsággal kapcsolatban. Ez egy olyan médiaügy, aminek egyébként hozzánk semmi köze nincs” – tette hozzá.

Nem is akkora ostobaság
 
Ahogy arról beszámoltunk, az Opimus Group egyszemélyes tulajdonában lévő Opimus Press megszerezte a Népszabadságot is kiadó Mediaworks Hungary Zrt. részvényeinek 100 százalékát. Az új tulajdonos közleményében azt írja, hogy az újonnan megszerzett portfólió üzemeltetésének vizsgálata során elsőként és kiemelten foglalkoznak a napilap újraindításának lehetőségével.
 
Portálunk megkereste ezzel kapcsolatban Gergely Mártont, a Népszabadság főszerkesztő-helyettesét, aki úgy fogalmazott:

nem hiszi, hogy újraindítják a lapot, de ha megtörténik, az egyenlő a hullagyalázással.

Murányi Andás, a napilap főszerkesztője pedig arra hívta fel a figyelmet az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, hogy az Opimus a Mediaworks új igazgatóságának tagjává választotta Liszkay Gábort és Lóczi Jánost - akik a Magyar Idők lap fontos szereplői -, valamint Pintér Andreát, aki már a Pecina-érában is a Mediaworksnél dolgozott jogászként.
 
A Heinrich Pecina vezette Vienna Capital Partners közleménye szerint az Opimus Press a Népszabadság kiadásának felfüggesztését követően tett ajánlatot, és végül azért rá esett a választás, mert kinyilvánították azon szándékukat, hogy hajlandóak a felfüggesztett Népszabadság általunk tervezett újraindításának lehetőségét komolyan megvizsgálni.
 
A Népszabi Szerkesztőség Facebook-oldalán így kommentálták az eladást:

„Pecina egy az egyben eladta a Médiaworks Hungary Zrt-t a Mészáros Lőrinchez kötődő Opimus Pressnek”.

Mindezt azzal indokolják, hogy az Opimus egyik leányvállalatában már ott ülnek Mészáros emberei: az Euro Generál Építő és Szolgáltató Zrt. vezetőségébe márciusban került be Csík Zoltán, aki együtt dolgozik Mészáros Lőrinc lányával egy másik cégben, a Taletis Group igazgatóságában. Szintén idén tűnt fel az Opimus körül Schmidt Zoltán, aki vezérigazgató a Mészáros-família egyik vállalatában, a Fejér-B.Á.L.-ban.

atv/MTI

Ajánlom

További belföldi híreink