Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-10-26 07:17:00

Nem érezte biztonságosnak a 700 ezerért szervízelt VW-t az ORÖ elnöke

Egy év sem telt azóta, hogy több százezer forintért teljesen felújították az Országos Roma Önkormányzat elnöki autóját. Balogh János mégis a hivatali gépjármű rossz műszaki állapotával és közlekedésbiztonsági szempontokkal indokolja, hogy átült egy hétmilliós Audiba.

Nem érezte biztonságosnak a 700 ezerért szervízelt VW-t az ORÖ elnöke
Balogh János (Fotó forrása: RomNet.hu)

Egy héttel ezelőtt írta meg a Magyar Nemzet, hogy luxusautót bérel elnökének az Országos Roma Önkormányzat. Ebben önmagában nem is lenne semmi meglepő, csakhogy a szervezet ki sem látszik az adósságból, amióta az Emberi Erőforrások Minisztériuma visszaköveteli azt az 1,6 milliárd forintot, amit a Híd a munka világába projektre kaptak. Az önkormányzat éves költségvetése nagyjából 400 millió forint.

Balogh János számára egy 2015-ös évjáratú Audi A4 S Line típusú autót lízingel a szervezet, a szerződést 72 hónapos futamidővel kötötték, a havi lízingdíjat pedig csaknem százezer forintban határozták meg, vagyis közel hétmillió forintot fizet az autóért a kisebbségi önkormányzat. Az autóbeszerzést ráadásul közgyűlési döntés nélkül vezényelték le, pedig az atv.hu-nak nyilatkozó több roma képviselő is nemmel szavazott volna.

A Magyar Nemzetnek sikerült megszólaltatnia az ORÖ elnökét az ügyben.

Balogh szerint az Audi beszerzését a korábbi hivatali gépjármű rossz műszaki állapota és „közlekedésbiztonsági szempontok” tették szükségessé.

Rossz műszaki állapot?

Az atv.hu értesülései szerint a lecserélt elnöki autó egy Volkswagen Tiguan Sport&Style 2.0 CR TDI típusú városi terepjáró, amely az Országos Roma Önkormányzat tulajdonát képzi. A hasznaltauto.hu-n 3,5 és 6 millió forint között találtunk ilyen autókat. A gépjárműt Farkas Flórián és Hegedüs István korábbi elnökök is használták, és több, a nevét nem vállaló képviselő is azt állítja, hogy jelenleg egy Borsod megyei képviselő fia hajtja. Ezzel kapcsolatban telefonon kerestük a roma önkormányzatot, de az ügyintézőnél tovább sajnos nem jutottunk.

hegedüs istvánHegedüs István
Sikerült viszont beszélnünk Hegedüs Istvánnal, a szervezet korábbi elnökével, aki idén februárban mondott le az ORÖ – és ezzel együtt az hivatali autó – vezetéséről.

Hegedüs nem tartja indokoltnak az Audi beszerzését, pláne annak fényében, hogy a jelenleg is ORÖ-tulajdonban levő előző elnöki autó szervizelésére tavaly decemberben költöttek el nagyjából 700 ezer forintot.

„A pécsi AutóCity szakszervizben minden olyan hibát rendbe raktak, ami a kocsival kapcsolatban felmerült. Ez számával igazolható, ami az Országos Roma Önkormányzatban megtalálható. Én szerettem ezt az autót, és nem éreztem benne semmilyen labilitást, ami miatt nem szolgálta volna a kényelmet vagy a biztonságot” – magyarázta portálunknak a korábbi elnök.

Nem hagyják annyiban

„Tudomásunk van arról, hogy az autó az egyik képviselő egyik családtagjánál van” – ezt már Vajda László, az Országos Roma Önkormányzat fideszes tagja mondta a portálunknak, aki szerint hazugság, hogy az említett Volkswagen rossz állapotban van. Szerinte inkább az áll a háttérben, hogy az autót valaki áron alul akarja megszerezni, a jelenlegi elnök pedig flancolni akar.

Vadja László és néhány képviselőtársa most azt próbája elérni, hogy az LXP-155 forgalmi rendszámú autó visszakerüljön Budapestre, ezek után pedig szakszervizben vizsgáltatnák át, hogy kiderüljön: valóban alkalmatlan-e hosszabb utak megtételére.

vajda lászlóVajda László
Az egyébként tény, hogy az autóban meglehetősen sok a kilométer. Portálunk lekérte a Volkswagen adatait a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától, melyben az áll, hogy szeptember végén – amikor a Magyar Nemzet szerint megkötötték a szerződést az Audi beszerzéséről – 408.950 kilométert mutatott a kocsi számlálója. A határozatból az is kiderül, hogy a jármű jelenleg is forgalomban van.

Botrányos autóbérlések

Nem ez az első eset az Országos Roma Önkormányzat életében, hogy botrány kíséri az autóbérléseket. Az LMP-s Hadházy Ákos tavaly februárban tett feljelentést hivatali visszaélés, sikkasztás és hűtlen kezelés miatt, a Híd a munka világába foglalkoztatási szövetkezet 5 milliárd forintos keretösszegéből ugyanis közel 300 milliót költöttek el autóbérlésekre, irodabútor-vásárlásra, számítógépek és szerverek vásárlására stb.

A feljelentésben szerepelt többek között, hogy az ORÖ több mint 22 millió forintos bérleti szerződést kötött tíz darab alsó kategóriás Opel Corsára 2015 januárjától július végéig.

Átlagosan tehát havi 320 ezret fizetnek az autókért, miközben szerintük 100 ezer forintért „percek alatt” található hasonló színvonalú bérautó. Az ORÖ akkori vezetése – hasonlóan a mostani esethez - sem a bérleti szándékáról, sem annak megvalósulásáról nem tájékoztatta az önkormányzat képviselőit, így a képviselők nem is szavazhattak a kérdésről. 

Ajánlom

További belföldi híreink