Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-10-19 08:51:00

Molnár: A Jobbik elnöke zsarolni tudja Orbánt

Négyszemközt találkozott a kormányfővel az MSZP elnöke, amelynek részleteiről az ATV Start című műsorában beszélt.

Az MSZP korábban határozottan állást foglalt a tekintetben, hogy nem hajlandóak a miniszterelnökkel az alaptörvény-módosításról tárgyalni. Ennek ellenére kedden váratlanul kiderült, Molnár Gyula elfogadta Orbán meghívását egy négyszemközti találkozóra. Arra a kérdésre, hogy miért fogadta el a felkérést az MSZP elnöke elmondta, "Orbán Viktor jelezte, hogy szívesen találkozna velem, miután én közöltem a nyilvánossággal is, hogy az alaptörvény módosításán kívül a társadalmat foglalkoztató fontos kérdésekről beszélgethetünk. Ami ezzel kapcsolatban az első kerületi MSZP honlapján megjelent nem érdekes."

Arra nem tért ki a párt elnöke, hogy miért maradt lényegében titokban a találkozó, miért nem tartott utána sajtótájékoztatót. Az sem derült ki, hogy milyen konkrét előnye volt az MSZP részére a találkozónak. Molnár Gyula cáfolta azokat a felvetéseket, hogy a megbeszélés kvázi baráti beszélgetés lett volna. Közben az MSZP-n belül forrong a levegő. A párt I. kerületi szervezete egy Facebook-posztban követelte Molnár Gyula lemondását. Azt írták: „Már látszik, hogy Molnár nem az MSZP építésén, hanem a maradványainak lebontásán dolgozik. Ébresztő ellenzék Molnár, mondjon le! A kiírás tegnap este negyed 8 körül került ki, de röviddel ezután letörölték a közösségi oldalról.

A Jobbik zsarolni tudja Orbánt

Az MSZP elnöke szerint a Jobbik elnöke zsarolni tudja Orbán Viktor miniszterelnököt, hiszen az alaptörvény-módosítás kétharmadához kell a jobbikos képviselők szavazata is. Hozzátette,

a Jobbik "a kétharmadban kisegítő partner", és ultimátumot adhat Orbán Viktornak,

hogy csak abban az esetben támogatja a miniszterelnök által kezdeményezett alkotmánymódosítást, ha a kormányfő a betelepítés minden formáját elutasítja, beleértve a letelepedési kötvényt is.

"Hogy ez most egy színjáték-e, ezt majd döntsék el az emberek és a választók" - jegyezte meg. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a Jobbik által javasoltakat az MSZP már három hete felvetette. Molnár Gyula szerint

az október 2-ai kvótanépszavazás nem adott semmilyen felhatalmazást az alaptörvény-módosításra, ezért úgy gondolja, hogy az MSZP semmilyen ultimátumot nem adhat.

Az MSZP elnöke megismételte, pártja nem hajlandó tárgyalni a miniszterelnökkel az alaptörvény-módosításról, azonban - mint mondta -, ha a miniszterelnök tájékoztatni akarja a legnagyobb ellenzéki párt elnökét, akkor a találkozóra el kell menni.

Orbán Viktor kormányfő és Molnár Gyula kedden találkozott, és mivel az MSZP jelezte, hogy az alaptörvény-módosításról nem hajlandó tárgyalni, a találkozón az e heti uniós csúcs témáiról egyeztettek. A közös baloldali államfőjelöltről szólva elmondta, az MSZP-nek van már jelöltje a posztra, aki elvileg elvállalta a jelölést. Molnár Gyula nem nevezte meg az illetőt, annyit mondott, "nagyon ismert, nagyon köztiszteletben álló, a politikában nem ismeretlen emberről van szó". Hozzátette, valószínűleg decemberben lesz nyilvános a jelölt személye.

Update: Az említett Facebook-poszttal kapcsolatban az MSZP az alábbi közleményt juttatta el az ATV-hez: "Az MSZP I. kerületi szervezetének Facebook-oldalán egy az oldalhoz hozzáféréssel rendelkező tagunk megosztása révén megjelent cikk nem tükrözi az említett tagszervezetünk véleményét, annak tartalmával az MSZP I. kerületi szervezete nem tud azonosulni."

atv.hu

További belföldi híreink