Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-10-17 07:57:00

Hogyan kaphatott állami kitüntetést a pedofilgyanús bicskei igazgató?

Lázár Jánoshoz nem tartozik, Balog Zoltán minisztériuma hárít a pedofilgyanús igazgató, „János bácsi” kitüntetéséről.

A bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon és Általános Iskola igazgatójának felfüggesztése óta sokan próbálják megfejteni, hogy ki terjesztette fel állami elismerésre idén nyáron az intézményvezetőt. A minisztériumok egymásra mutogatnak, holott minimális utánajárással kideríthették volna, hogy a molesztálások híre már a ’90-es évek eleje óta kísértették az igazgatót.

Az RTL Klub Házon kívül című műsorban a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon egyik volt lakója, egy 22 éves fiatal azt állította, az intézmény igazgatója éveken keresztül molesztált több rábízott gyereket, neki négy éven keresztül volt intim viszonya vele. Egy másik fiú – aki szintén névvel és arccal vállalta a nyilatkozatot – a műsorban azt mondta, hogy

12 éves korától kezdve nyolc éven át volt szexuális kapcsolatban az igazgatóval, és nemcsak ők ketten áldozatok.

A riport másnapján a gyermekotthonokat működtető Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság közölte, hogy azonnal felfüggesztette állásából a 26 éve regnáló igazgatót, belső vizsgálatot rendelt el és feljelentést tett a rendőrségen, miután a gyermekvédelmi gyám jelzése által – szeptember 23-án – tudomást szerzett a szexuális zaklatás gyanújáról.

A riportban csak „János bácsiként” emlegetett igazgató nagy népszerűségnek örvend Bicske városában, ahol egyébként díszpolgári címe is van, és az ő nevéhez fűződik a gyermekotthonnak otthont adó Batthyány-kastély újbóli megnyitása. A Bicskei Szó nevű portálon támogató publicisztika jelent meg Melletted Vagyunk címmel, miközben a lapunknak nyilatkozó helyiek szerint, már hosszú ideje keringtek ilyen jellegű pletykák az egyedülálló, ötvenes éveiben járó intézményvezetőről.

Van felelős?

A felfüggesztett intézményvezető a gyermekvédelem terén elért eredményeiért állami elismerést kapott augusztus 20-án: a magyar bronz érdemkeresztet.

A jogszabály szerint Érdemrendre és Érdemkeresztre az volt javasolható, „aki büntetlen előéletű és életvitele erkölcsi szempontból példaértékű, kivételesen magas színvonalú munkássága, az általa nyújtott rendkívüli teljesítmény vagy kimagasló eredmény révén, illetve más módon (…) szerez elévülhetetlen érdemet.”

Szerettük volna megtudni, hogy kinek az ötlete volt a nemzeti ünnep alkalmából kitüntetni a zavaros múltú igazgatót, akinek az irányultsága már csak azért sem lehetett titok, mert néhány évvel ezelőtt két nevelő és egy pszichológus is megtudta, mi zajlik az intézetben. A bicskei rendőrség egy évig nyomozott, de a gyerekek sorra vonták vissza vallomásaikat. Végül lezárták az eljárást azzal, hogy nem volt megalapozott a gyanú.

Helyettesített

Kéréseinkkel először az állami elismerést díszünnepség keretében átadó Lázár János tárcáját kerestük meg, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter az

Orbán Viktorral augusztus 20-án éppen Rio de Janeiróban tartózkodó, és a 2024-es budapesti olimpia megrendezési jogáért lobbizó Balog Zoltán,

egyebek mellett a sportért is felelős EMMI minisztert helyettesítette.  

Normál esetben és többnyire ugyanis a szociális terület fölött is diszponáló Balog szokta átadni az augusztus 20-i kitüntetéseket, Lázár pedig a március 15-ére időzített és elsősorban a közigazgatással összefüggésbe hozható jutalmakat. Nemzeti ünnep lévén, alacsonyabb „rangú” kormánytag nem jöhetett szóba Szent István napján, így a kancelláriát irányító miniszterre maradt a több száz kézfogás.

Nem ők voltak

Az Emberi Erőforrások Minisztériumától azt kérdeztük, hogy ki terjesztette fel a bicskei gyermekotthon igazgatóját állami kitüntetésre, továbbá – mivel csak egy kvázi véletlen folytán került az átadás Lázárhoz – végzett-e az EMMI előzetes „alkalmassági vizsgálatot” a férfi múltját illetően.

Az EMMI válaszából kiderül, hogy

„Balog Miniszter úr távollétében valamennyi állami kitüntetést Lázár Miniszter úr adta át a Vigadóban. A kérdésben szereplő kitüntetettet a Kitüntetési Bizottság javasolta.”
Ajánlom

További belföldi híreink