Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-10-15 08:45:00

Mesterházy: folyamatos harc volt a Népszabadság tulajdonosai között

Az Európa Tanács vizsgálatát kezdeményezte a Népszabadság megszüntetése ügyében Mesterházy Attila. Az ATV Szabad szemmel című műsorában arról is beszélt, hogy szerepet játszott-e az MSZP abban, hogy így alakult a napilap sorsa.

Mesterházy: folyamatos harc volt a Népszabadság tulajdonosai között
Mesterházy Attila

A politikus szerint nem a Népszabadság esete az első, amely azt mutatja, hogy a szabad média nehéz helyzetbe került Magyarországon, vagy ami megkérdőjelezi, hogy egyáltalán nyugati értelemben lehet-e még mindig az országban szabad médiáról beszélni.

Az MSZP volt elnöke problémaként említette a 2010-ben elfogadott médiatörvényt, ami mellett volt párhuzamosan egy gazdasági, anyagi korlátozás a hirdetési piac manipulálása révén. Nem csak arról van szó Mesterházy szerint, hogy a kormányhoz nem hű újságok nem részesednek annyi állami támogatásban, mint a kormánypártiak, hanem arról is, hogy „észrevehető volt egy igazodás is a piaci hirdetők között is, vagyis, ahol a Szerencsejáték Zrt. nem hirdet, ott nem hirdetnek más, nem állami cégek sem” – vélekedett a politikus.

Azokra a bírálatokra reagálva, amelyek szerint az MSZP-nek felelőssége van abban, hogy a Népszabadságnak a megszűnés lett sorsa, hiszen a szocialista párt Szabad Sajtó alapítványának volt részesedése a lapban, amit a többségi tulajdonos osztrák befektetőnek, Mesterházy elmondta, meglepődött, hogy volt olyan Népszabadságos újságíró, aki nem Orbánt, hanem az MSZP-t hibáztatta a megszűnés miatt.

A szocialistáknak valóban volt elővásárlási joguk a Népszabadság többségi tulajdonrészére, de ezzel a csomag ára miatt nem tudtak élni. Ráadásul a Mediaworks beszállása előtt folyamatos harc volt az előző többségi tulajdonos Ringier és a Szabad Sajtó alapítvány közöt, mert előbbi drasztikus létszámleépítést akart a Népszabadságnál. Végül a Szabad Sajtó Alapítvány ajánlatot tett a Ringiernek, az volt az elképzelésük, hogy megveszik a svájci cég tulajdonrészét, majd továbbadják egy szakmai befektetőnek.

„Kiküldtük a Ringier és a Szabad sajtó alapítvány közötti szerződést, amit az alapítvány elnöke aláírt Svájcba, hogy a Ringier is írja alá. A válaszlevélben az jött, hogy nem aláírni akarják, hanem megvásárolni szeretnék az alapítvány tulajdonrészét”

– magyarázta Mesterházy. Hozzátette: mivel nem tudtak tőkét emelni, folyamatosan csökkent a befolyásuk a Népszabadságra.

A beszélgetésben szóba került, hogy az utóbbi hetekben megjelent a sajtóban, hogy Mesterházy több közeli ismerőse kötődik gazdaságilag a Fideszhez és a Fidesz holdudvarához, többek között a letelepedési kötvények értékesítésével foglalkozó Garamvölgyi Balázs, vagy a Valton Security tulajdonosa, Bessenyei István is.

„Én is meglepetéssel olvastam ezeket a híreket. A letelepedési kötvényeket én kezdtem el először kritizálni, hiszen világosan látszott, hogy a Fideszhez közel álló embereknek hoz hasznot. Úgy gondolom, hogy ez egy tudatos lejáratási kampánynak volt a része. Senkinek nincs a tudomásom szerint a szocialista pártban köze ilyen ügyekhez. Az is egészen biztos, hogy az ember nem tud vállalni felelősséget, azért, hogy a barátai, évfolyamtársai milyen döntéseket hoznak”

– mondta erről Mesterházy.

Hozzátette: Garamvölgyi Balázs évfolyamtársa volt, és barátja is, de ebben az évben még nem beszéltek, Bessenyeivel pedig tartja a kapcsolatot.

„Én nem tudok azért felelősséget vállalni, hogy ezek az emberek milyen üzleti döntéseket hoznak. Vannak olyan emberek, akiknek az érdeke, hogy ilyen ügyekben magyarázkodásra bírják az embert. De ezekben a döntésekben én nem veszek részt” – mondta a politikus.

Hozzátette: ha továbbra is ilyen állításokkal foglalkoznak a különböző sajtóorgánumok, akkor kénytelen lesz jogi lépéseket tenni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink